Colau crida a «concentrar» el vot progressista per governar per a la Barcelona «treballadora»

La candidata dels comuns s'emociona en l'acte central a la plaça de Catalunya, en el qual esquiva el nom d'Ernest Maragall, reivindica l'obra dels darrers quatre anys i assumeix protestes espontànies de col·lectius socials

Ada Colau, durant el míting central de Barcelona en Comú a plaça de Catalunya.
Ada Colau, durant el míting central de Barcelona en Comú a plaça de Catalunya. | Barcelona en Comú
23 de maig del 2019
Actualitzat a les 21:25h
Ada Colau enfila les darreres hores de la campanya electoral amb un objectiu: assegurar-se la victòria i retenir l'alcaldia. Per afrontar l'esprint final, els comuns han fet un cop de volant en l'última setmana: reduir el 26-M a un duel amb Ernest Maragall, rival a batre a les enquestes, i forçar un cara a cara amb el candidat d'ERC que el mateix equip de campanya de Colau va rebutjar fa tres setmanes. Aquest és el context de la batalla de Barcelona, una contesa renyida. Aquest dijous, en l'acte central dels comuns a la plaça de Catalunya -molt concorregut, amb unes 3.000 persones-, l'alcaldessa ha fet la crida més emotiva de les dues últimes setmanes per "concentrar" el vot progressista en els comuns i governar per a la Barcelona "treballadora". La líder de l'esquerra alternativa no ha pogut evitar les llàgrimes al final de la seva intervenció.

Barcelona en Comú ha tornat a triar la plaça més emblemàtica de la capital catalana per celebrar el míting més destacat de la campanya, tal com va passar el 2015. Des del cor de la ciutat -espai icònica del 15-M-, Colau ha promès que es "deixarà la pell" per estar a l'altura de la ciutadania. "Sempre estaré profundament agraïda per aquest procés col·lectiu que desafia un sistema d'injustícia", ha detallat la candidata entre llàgrimes i crits d'"alcaldessa, alcaldessa". La cap de cartell dels comuns s'ha contraposat a la "minoria que sempre ha governat" la capital tot presentant-se com una "persona que sap què és no arribar a final de mes, i que et tallin la llum i el telèfon".

"Quines esquerres són aquestes?"

Colau no s'ha referit en cap moment de la seva intervenció a Maragall, per bé que sí que s'han escoltat xiulets del públic quan altres intervencions han criticat el cap de files dels republicans. L'alcaldessa, però, sí que ha criticat les forces d'esquerres que "volen pactar amb la dreta" per fer-la fora. "Quines esquerres són aquestes? Demano a la gent progressista de la ciutat, a la gent dels barris, que concentrin el vot per fer possible que Barcelona en Comú sigui la llista més votada", ha reblat, després de repassar l'obra de govern i les línies mestres del seu projecte de ciutat, basades en les polítiques en defensa de l'habitatge assequible i el medi ambient. "Durant el mandat hem viscut el tots contra Colau, el tots contra Barcelona en Comú. Què us molesta de la gent treballadora? Què us molesta de la gent normal que no es resigna i que decideix ser protagonista d'aquesta ciutat?", s'ha preguntat.

La cap de cartell dels comuns, que només ha citat les sigles de PSC, PP i Convergència i Unió -per rebutjar el seu model social-, ha enviat un missatge diàfan a les classes populars i mitjanes de la ciutat, després d'agrair-los el suport d'aquesta campanya. "Els límits els posareu vosaltres", ha dit. "El proper diumenge la gent comuna, la gent de baix, la gent dels barris, la gent treballadora, tornarem a fer història, i demostrarem al mon que sí que es pot", ha subratllat.
 

Pancartes de protesta al míting dels comuns d'aquest dijous a la plaça de Catalunya. Foto: Joan Serra Carné


Protestes i crítiques a la Generalitat

Colau ha viscut un míting accidentat, en el qual s'han produït dues protestes de col·lectius socials. Un grup de persones en nom de l'Assemblea de Defensa de Drets de Barcelona -que ha lluït pancartes i ha frenat l'acte situant-se a primera fila- ha demanat atendre la llista d'espera de la taula d'emergència social. "Entenem que qui ho està passant millor visibilitzi la seva situació. Sabem perfectament quina és la situació amb l'emergència habitacional", ha explicat Colau observant les pancartes a pocs metres. Però també ha aprofitat el moment per abandonar el guió de l'acte i criticar la inacció de la Generalitat en matèria d'habitatge. "L'Ajuntament de Barcelona està fent la seva feina. Si la Generalitat fes la seva no hi hauria llista d'espera a la mesa d'emergència habitacional", ha afegit.

Durant el míting s'ha registrat una segona protesta d'un col·lectiu okupa. "Tothom s'ha de poder expressar. Demanem que ens respectem els uns als altres", ha afirmat, dirigent-se als joves que exhibien una pancarta i que pretenien aturar el míting.

Política, educació i cultura

En l'acte central també hi ha participat Joan Subirats, número dos de la candidatura i relleu de Gerardo Pisarello com a mà dreta de Colau, i el mateix Pisarello, que aquest dijous era al Congrés, on exercirà de diputat en la nova legislatura. El míting, que ha inclòs una breu intervenció del representant del sector del taxi Tito Álvarez, l'humorista Bob Pop i de Vicky Peña, ha comptat amb les actuacions del Cor Rebel de Barcelona en Comú -encarregat de transmetre energia a les bases dels comuns en tots els grans mítings-, i dels artistes Nacho Vegas, Andrea Motis, Maria Arnal, De la Carmela, Marinah i El niño de la hipoteca.
 

Joan Subirats, a l'acte central de Barcelona en Comú a plaça de Catalunya. Foto: Barcelona en Comú


Subirats, que s'ha encarregat d'encetar l'acte, ha recordat l'inici del projecte dels comuns i la presentació que va fer de la candidatura al costat de Colau i Jaume Asens la primavera del 2014, quan la marca encara era Guanyem. "Vam marcar quatre grans línies: recuperar la ciutat per a la gent, lluitar contra la desigualtat, aconseguir una ciutat més participativa i demostrar que es podia governar sense corrupció. Aquestes quatre elements continuen sent centrals", ha verbalitzat el número dos de la llista. Subirats ha volgut recalcar que, a partir de l'aposta per l'educació i la cultura, és possible fer una capital "que busqui l'excel·lència" i, alhora, "treballar per una ciutat que lluiti per l'equitat".

La frase de la tarda, però, l'ha deixada Tito Álvarez, que ha assegurat que diumenge "el 95% de les taxistes votaran Colau". Si les eleccions a Barcelona dependran de cada vot, el sector del taxi ha donat aquest dijous una bona notícia a la candidata dels comuns. El veredicte, la nit del 26 de maig.
Arxivat a