El judici de l'1-O al Suprem quedarà vist per a sentència l'11 de juny

Els acusats exerciran el dret a l'última paraula durant l'última sessió, després que s'hagin exposat les conclusions de les parts

Judici de l'1-O al Tribunal Suprem.
Judici de l'1-O al Tribunal Suprem. | ACN
23 de maig del 2019
Actualitzat a les 18:06h
El judici de l'1-O quedaria vist per a sentencia el proper 11 de juny. Això és el que el president de la sala segona del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, ha comunicat a totes les parts, segons ha pogut confirmar NacióDigital.

D'aquesta manera, l'última vista oral seria aquest mateix dia, amb un darrer al·legat per a l'última paraula de 15 minuts que podria efectuar cada acusat. Durant els dos dies anteriors, és a dir, el 9 i el 10 de juny, està previst que s'emetin les conclusions de les defenses, mentre que les acusacions ho farien prèviament, des de començaments del mes de juny. 

Es tracta, però, d'una previsió inicial, que podria modificar-se si s'allarguen les conclusions o alguna de les parts demana dies extres.

La fase de conclusions és un dels moments més importants del judici. Ja al final del procés, i havent presentat totes les proves i efectuat les declaracions, les parts -tant les acusacions com les defenses- tornen a exposar els seus plantejaments, que poden variar o no en relació a l'inici.

És en aquest punt quan sorgeix la possibilitat que la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat o Vox rebaixin la seva petició de pena, presentin els arguments que la justifiquen o les defenses realitzin el seu últim al·legat d'innocència. En la major part dels casos, les conclusions són afirmacions sobre la pràctica de les proves i pretenen influir sobre el tribunal, que haurà de prendre l'última decisió.

Pel que fa al dret a l'última paraula, concretat en l'article 739 de la llei d'Enjudiciament Criminal, és una última invitació del tribunal per garantir el dret a la defensa, aquesta vegada per boca de l'acusat. En aquest cas, i malgrat que el protagonista podrà al·legar allò que consideri, la seva última declaració s'ha de regir als fets que s'han portat a judici i poden contradir, contrastar o afegir allò que consideri oportú.

Aquest dret empara, fins i tot, la possibilitat que l'acusat menteixi i contradigui la seva versió anterior, ja que la legislació espanyola no l'obliga els processats a dir la veritat. Una vegada finalitzat aquest dret, el judici quedarà vist per sentència.