Revoquen el tercer grau a Oriol Pujol

El fill de Jordi Pujol dormia, des del passat mes de març, en centre obert però gaudia de llibertat durant el dia i els caps de setmana

Oriol Pujol arribant a l'Audiència de Barcelona
Oriol Pujol arribant a l'Audiència de Barcelona | ACN
23 de maig del 2019
Actualitzat a les 14:10h
El passat 29 de març, Oriol Pujol va poder sortir de la presó de Brians 2 en règim de tercer grau. Així ho havia establert un jutge, que establia que el fill de Jordi Pujol podia ingressar en un centre de règim obert, on anar a dormir cada dia excepte els caps de setmana, que els podria passar a casa seva. Al centre s'hi havia d'estar vuit hores al dia entre setmana.

Ara, però, el jutjat de vigilància penitenciària 2 ha estimat el recurs de la Fiscalia contra el tercer grau, el que significa que es revoca aquesta mesura i, per tant, Pujol haurà de tornar a la presó, ja que no se li va atribuir el tercer grau conforme a dret. Contra la decisió del jutjat, però, encara hi ha possibilitat de presentar recurs en els propers dies.

Segons recorda el jutge, l'Audiència de Barcelona ja va determinar que el cas de Pujol va causar un "gran descrèdit de les institucions", donada la seva condició de diputat al Parlament, ja que va "aprofitar la seva privilegiada condició política i activitat pública per cometre els fets delictius". A més, han puntualitzat, aquests es van prolongar durant diversos anys. Aquest és un dels motius pels quals no era possible la suspensió de la condemna. 

A més, el jutjat de vigilància penitenciària esgrimeix que la bona conducta no és motiu suficient per atorgar el tercer grau, i que aquest es va permetre quan Pujol no feia ni dos mesos que era a la presó. 

Condemnat a dos anys i mig

L'exsecretari general de CDC va ser condemnat a dos anys i mig de presó per tràfic d'influències, suborn i falsedat documental. A més, se li va imposar una multa de 76.000 euros per haver cobrat comissions irregulars en el cas ITV. El tribunal també va imposar 15 mesos i mig de presó a la dona de l'exsecretari general de CDC, Anna Vidal.

Mesos després de la sentència, Pujol va demanar la substitució de les penes de presó per multes o treballs en benefici de la comunitat. La magistrada que va dictar la sentència va obrir aquesta possibilitat amb l'argument que els condemnats ja havien pagat les multes i perquè cap dels delictes superava els dos anys de presó.
 
Què és el tercer grau?

El tercer grau suposa la sortida de l'intern durant el dia per treballar o fer activitats formatives o de tractament encaminades a la seva reinserció. Pujol haurà de tornar a la presó a dormir i perquè el personal de tractament mantingui la supervisió sobre el cas, amb entrevistes de seguiment i els controls corresponents. Ha d'estar al centre un mínim de vuit hores. El cap de setmana pot estar a casa seva i tornar a la presó diumenge al vespre.

Les mesures de seguretat en aquests centres oberts són més atenuades i hi ha un major contacte amb el medi comunitari perquè l'intern s'incorpori progressivament a la vida en llibertat.

A Catalunya, un de cada tres condemnats comença el compliment de la pena amb un tercer grau (799 de 2.635 el 2018). En total, de les 8.484 persones que compleixen pena de presó, 1.650 ho fan en aquest règim, el que suposa el 26% dels interns classificats.

Els criteris tècnics que es valoren per aprovar una proposta de classificació inicial en tercer grau són la longitud de la pena, el risc de reincidència o de trencament de condemna, les característiques personals i socials del pres, si es tracta del primer ingrés, el suport familiar, si té feina fora, la conducta dins del centre i la participació en el seu programa individual de tractament, entre d'altres.
 

Vigilància Penitenciària so... by on Scribd