La CUP Barcelona aposta per recuperar els serveis públics externalitzats

Saliente assegura que els comuns i ERC "no són models diferents" i avisa que el que marcarà el resultat electoral és amb qui pactaran: "Ho faran amb el PSC, de la dreta i el 155, o amb les polítiques transformadores de la CUP?"

Anna Saliente i Marc Cerdà, aquest dijous al matí a la seu de l'Agència EFE a Barcelona.
Anna Saliente i Marc Cerdà, aquest dijous al matí a la seu de l'Agència EFE a Barcelona. | Alan Ruiz Terol / ACN
23 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:45h
La CUP Capgirem Barcelona aposta per la municipalització dels serveis públics de l'Ajuntament. La formació denuncia que la meitat dels treballadors que presten serveis municipals -15.000- ho fan a través d'empreses privades. "Això s'entén dins la lògica neoliberal que comença als anys 90 i que diu que l'administració és ineficient. Nosaltres rebutgem aquesta lògica i, per tant, apostem fort per les municipalitzacions dels serveis públics", ha afirmat l'alcaldable anticapitalista Anna Saliente aquest dijous al matí. 

La candidata ha criticat que l'Ajuntament s'hagi convertit en "una empresa multiserveis" i ha explicat que ara mateix el consistori té 700 contractes amb empreses que gestionen serveis de titularitat municipal. En aquest sentit, ha denunciat que la majoria de serveis d'atenció a les persones, així com els subministraments bàsics, es troben gestionats per grans empreses i multinacionals.

Saliente ha posat com a exemple l'empresa Clese, propietat de Florentino Pérez, que "rep per cada licitació 107 milions d'euros". Per això, la cap de llista de la CUP ha proposat fer un Decret d'Alcaldia per estudiar i iniciar els processos d'internalització i, per tant, "recuperar els serveis", ha explicat la candidata a l'alcaldia a les eleccions municipals del 26-M.

La cap de llista de l'esquerra independentista ho ha explicat en una roda de premsa organitzada per l'Agència EFE, on ha estat acompanyada per Marc Cerdà, el número quatre de la candidatura. Tots dos han insistit que el procés de "municipalització dels serveis públics" ha de ser "gradual", per poder-ho fer viable i han remarcat que cal estudiar tots els contractes cas a cas: "Estem parlant de 700 contractes i queda molta feina per fer", ha reconegut Saliente.

Prioritzar la "recuperació" dels contractes que estan a punt de finalitzar

La candidata ha afirmat que, d'entrada, "cal prioritzar tots aquells serveis on el contracte està a punt de finalitzar i per tant hi ha una opció viable de recuperar, sense que això tingui un cost excessiu per a l'administració". Cerdà, per part seva, ha remarcat que es necessari "un equip tècnic" de persones a l'Ajuntament que es dediqui a aquest procés, per poder avançar en la informació i també en la transparència.

El candidat de la CUP Capgirem Barcelona ha explicat que la formació posa èmfasi en la necessitat de municipalitzar els serveis d'atenció a les persones, per "poder avançar en el model que prioritza els veïns i les veïnes de la ciutat", però també han destacat que l'esquerra independentista aposta per avançar cap a la recuperació de la gestió i la titularitat de serveis que són, per volum, molt més grans. En aquest sentit, Cerdà ha posat com a exemples la municipalització de l'aigua, la del tramvia i la del servei de gestió de residus.

Saliente reivindica el paper de la CUP després del 26-M

La cap de llista de la CUP Capgirem Barcelona ha alertat que el que determinarà el resultat de les eleccions no és si finalment guanya ERC o Barcelona en Comú, sinó amb qui finalment pacten després dels comicis: "Hi ha una dicotomia molt clara, que ha marcat aquesta campanya. Aniran a buscar els acords amb el PSC i, per tant, seguiran reproduint el model dels últims 40 anys i faran una aliança amb el bloc de la dreta, del règim, del 155 i de la repressió, o buscaran acords cap a l'esquerra i les polítiques transformadores de la CUP Capgirem Barcelona?", ha preguntat Saliente.

Aquesta ha estat la resposta de la candidata de l'esquerra independentista a la convocatòria d'un cara a cara entre Ada Colau i Ernest Maragall, un debat que, segons Saliente, parteix de la "idea absolutament falsa i fictícia" que l'Ajuntament és una institució "presidencialista" i que tot se centra "en qui serà l'alcalde o alcaldessa de Barcelona", ha criticat.

"Durant tota la campanya, el debat entre ERC i Barcelona en Comú ha estat un cúmul de retrets, de responsabilitats entre les diferents administracions, però on no s'han posat propostes clares sobre la taula", ha denunciat Saliente. I ha afirmat que la CUP, durant la campanya, ha fet "un esforç molt gran" per explicar que "l'important no són els retrets sinó el programa que es posa sobre la taula per poder avançar". En aquest sentit, ha afegit que la seva candidatura ha interpel·lat diverses vegades els comuns i els republicans sobre les propostes de la CUP, però que no han trobat en cap cas "ni respostes ni compromisos".

Saliente, "profundament incòmode" amb la guerra d'edats

Com a alcaldable més jove entre les forces amb representació al consistori, Saliente ha opinat sobre la "guerra d'edats" que s'ha produït a la campanya, i ha assegurat que els fa sentir "profundament incòmodes" que es qüestioni l'edat de l'alcaldable d'ERC, Ernest Maragall.

"La política la pot fer tothom, evidentment, i les persones grans o les persones molt joves tenen tota la legitimitat del món per allò que les seves organitzacions decideixin", ha afirmat la cap de llista de la CUP. Saliente, però, ha afegit que "una altra cosa és que nosaltres tinguem moltes crítiques al paper que Maragall ha pogut jugar des dels anys 70 a l'Ajuntament de Barcelona i al govern de la Generalitat, però per a nosaltres, l'edat és una cosa que va completament a part".
Arxivat a