ÀUDIO «El termòmetre del diàleg, en mans de Batet»; el catorzè dia de campanya

Oriol March, cap de Política de NacióDigital, analitza els primers passos de la presidenta del Congrés en ple debat sobre la suspensió dels diputats presos

23 de maig del 2019
Actualitzat a les 23:16h

Meritxell Batet, en els primers compassos del desgel entre l'Estat i la Generalitat, va jugar un paper actiu en la reconstrucció de les relacions un cop Pedro Sánchez va arribar a la Moncloa. Com a ministra va aplanar el terreny per a la celebració de la primera comissió bilateral en pràcticament una dècada i, després, va participar en la cimera de Pedralbes del 20 de desembre. A partir d'aquí, però, va anar desapareixent gradualment del retaule del diàleg en favor de la vicepresidenta Carmen Calvo. Ara, com a presidenta del Congrés, té a les seves mans l'arrencada de la legislatura i el to amb l'independentisme.

Batet reuneix aquest dijous la mesa del Congrés, de majoria d'esquerres, amb un assumpte pràcticament monogràfic damunt la taula: la suspensió de Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Oriol Junqueras com a diputats. De moment, aquesta qüestió s'ha convertit en un joc d'anada i tornada entre el Congrés i el Tribunal Suprem, que es traslladen mútuament la responsabilitat de suspendre'ls. Batet, això sí, dona pràcticament per fet que els quatre diputats presos acabaran sense poder exercir. Ja ho va advertir dilluns Calvo, i res fa pensar que la decisió sigui reversible. La pressió de PP, Ciutadans i Vox és forta.

És una bona manera de començar la nova legislatura? No, en cap cas. Al mateix temps, però, és bo recordar que al Parlament s'ha viscut una situació similar, per bé que allà s'hi va habilitar la designació de substituts, una via que Junts per Catalunya no va acceptar. En tot cas, l'Estat segueix retorçant la llei per impedir que dirigents democràticament escollits -i no vetats a l'hora de presentar-se en llistes electorals- puguin exercir els seus drets. Està bé deixar-los sortir per recollir l'acta i ser a la sessió inaugural, però el que compta és si poden fer vida normal com a representants electes, cosa que no passarà.

El termòmetre del diàleg segueix fred i de poca cosa serviran les apel·lacions del sobiranisme. De passada, la suspensió suposa el primer xoc entre el PSOE i Podem, que aspiren a mantenir una certa estabilitat durant la legislatura. Una legislatura que té el repte, per cert, de trencar el bucle infinit entre el Congrés, el Tribunal Suprem i les urnes.