L’ombra d’Albiol plana sobre el Chester socialista

El PSC vol aprofitar l'any a l'alcaldia de Badalona per reimpulsar-se a la ciutat, però el 26-M es preveu una nova pugna entre l'exalcalde popular i Dolors Sabater

Pastor i Iceta a Badalona
Pastor i Iceta a Badalona | ND
22 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:10h
L’alcalde de Badalona, Álex Pastor (PSC), ha volgut plantejar una campanya electoral de proximitat i amb un format innovador. Des de fa tretze dies passeja un sofà Chester de color corporatiu, el vermell, per Badalona amb l’objectiu de respondre les preguntes dels veïns. Aquest dimecres el primer secretari del partit, Miquel Iceta, ha estat el seu convidat i plegats han instal·lat el sofà a tocar del mercat ambulant del barri de la Salut. La majoria del públic era afí, però ja se sap que donar la veu al poble pot ser arriscat.

Després de fer les presentacions i escoltar un parell de reflexions força amables, ha estat el torn d’un veí que ha criticat Pastor i ha posat pels núvols el candidat del PP i exalcalde, Xavier García Albiol. Ha elogiat, sobretot, les polítiques de seguretat impulsades durant el seu mandat i de res ha servit que Pastor li recordés que ell ha creat noves places a la Guàrdia Urbana, mentre que durant l’etapa Albiol se’n van perdre. “Jo vaig amb aquesta polsera [amb la bandera espanyola] i em diuen fatxa!”, s’ha lamentat l’home, canviant de tema. “És que ho ets!”, li ha respost un veí des del públic.


Una anècdota, si es vol, però que ha marcat l’acte i evidencia la relació entre PP i PSC a Badalona. Els socialistes van accedir a l’alcaldia el juny del 2018, a través d’una moció de censura per fer fora Dolors Sabater (Guanyem Badalona), que no hauria tirat endavant sense el suport dels populars. Albiol sabia que la millor manera de començar la cursa per les municipals era allunyar la seva principal rival de l’alcaldia i deixar-la en mans del PSC, esperant que un govern amb només quatre regidors desgastés els socialistes. Dit d’una altra manera, el que Albiol ha esperat del PSC és que fos una eina per fer-li la feina bruta i, mentrestant aspirar a continuar controlant l’agenda de la ciutat, amb la inestimable ajuda dels mitjans de masses.

Tenir l’alcaldia, però, és un valor afegit per a qualsevol partit a l’hora de promocionar-se, i més durant l’últim any del mandat. Les enquestes a Badalona donen per fet que Sabater (que ara encapçala una candidatura on s’hi ha sumat ERC) i Albiol pugnaran per l’alcaldia, però Pastor és optimista i espera, almenys, superar els pobres registres de les eleccions del 2015, quan només va obtenir quatre regidors, i tornar a situar el partit en la centralitat política a Badalona.

La visita del cap

La visita d’aquest dimecres d’Iceta a Pastor ha estat la d’un cap al seu empleat. “Un dia passejava per aquí i una botiguera em va dir que l’Álex sí que treballa. Se’m queia la baba”, ha dit el primer secretari socialista. Iceta ha prescrit als veïns la recepta socialista en contraposició a la “polarització” que, segons considera, es viu a Badalona i arreu de Catalunya.

“Després de molts ensurts, n’heu trobat un de bo”, ha exclamat en referència a Pastor. L’alcalde, complagut, anunciava mesures que  promet emprendre si repeteix al càrrec. Habitatge, neteja i civisme són els pilars del seu programa. “Els alcaldes són com els melons. Fins que no els obres, no saps com surten. Aquest ha sortit bé”, reblava Iceta.

El líder socialista encara es guardava dues perles pel final. La primera, després de la irrupció del simpatitzant d’Albiol. “Heu vist en algun míting de l’Albiol que agafi el micro un socialista per posar-lo a caldo? Doncs aquesta és la diferència”, en una pregunta que també es podria interpretar com una recomanació a Pastor perquè controli a qui se li dona el micròfon. La segona, recordant el disseny del cartell electoral d’Albiol. “Una persona que amaga el logotip del seu partit no és de fiar”, ha etzibat. Efectivament, Albiol s’ha encarregat per terra, mar i aire de fer-se passar per un candidat deslligat del PP. La marca personal mana i l’exalcalde espera recollir el 26-M els fruits de la sembra feta fa un any, quan va permetre al PSC accedir a l’alcaldia amb l’únic objectiu de debilitar Sabater.