Tot el que has de saber del Sónar+D, amb la formació com a eix principal

El congrés dedicat a les tecnologies creatives tindrà lloc del 17 al 20 de juliol a Barcelona i comptarà amb experts d'arreu del món en Intel·ligència Artificial i art

Realitat virtual al Sónar +D
Realitat virtual al Sónar +D | José Manuel Gutiérrez
22 de maig del 2019
Actualitzat a les 14:01h
El Sónar+D és el congrés internacional de tecnologies creatives de Sónar que explora la creativitat i la seva incidència tant en el present com en el futur, en col·laboració amb investigadors, artistes i líders del món empresarial. Des del 2013, l'esdeveniment tornarà a reunir a la Fira de Montjuïc de Barcelona artistes de reconeixement internacional, creatius, tecnòlegs, músics, cineastes, dissenyadors, científics i hackers per participar del 17 al 20 de juliol en una edició dedicada a la creació d'experiències immersives i Intel·ligència Artificial combinades amb l'art. 

L'edició d'enguany començarà dimecres 17 de juliol amb Robert del Naja, el rostre visible i l'ideòleg del grup Massive Attack. El rapper, artista visual i artista de carrer reflexionarà amb el públic assistent sobre el seu llegat en una conversa amb Andrew Melchior, el director tècnic de la banda i col·laborador d'artistes com Björk i David Bowie. Del Naja també és famós perquè hi ha teories que apunten que podria ser l'home darrera del graffiter Banksy. Melchior, per la seva banda, ha desenvolupat aplicacions mòbil que mentre caminem, utilitzen els sensors i les cançons de Massive Attack per mesclar-les. També ha codificat l'àlbum Mezzanine en cadenes d'ADN i n'ha fet sprais de pintura.

La gran novetat i l'eix principal del congrés però, serà la formació. Enguany el Sónar+D planteja nous formats i reorganitza el seu espai. El codirector de l'esdeveniment, Ricard Robles, ha fet pública una de les innovacions: un nou espai, l'Auditori Sónar+D by SEAT, que tindrà forma d'àgora i on s'hi faran masterclasses. "La formació és el pilar d'aquesta edició, i precisament el fet que tingui lloc al juliol permet que el món educatiu, tant docents com alumnes, també puguin acostar-s'hi perquè és quan tenen disponibilitat", ha dit Robles. El congrés s'alia amb 4YFN per organitzar l'Startup Hub i amb la UPC a través del programa de bonificacions dirigit a la comunitat educativa.

Projectes innovadors com una plataforma d'àudio espacialitzat

Una de les creadores que passarà pel Sónar+D sera Jessica Brillhart, fundadora de Vrai Pictures, que presentarà per primera vegada a Europa el seu projecte Traverse, una plataforma sense precedents d'àudio espacialitzat. De què es tracta? Doncs serveix per crear espais espacials on posar el so, "trencar amb la idea tradicional dels dos canals de so, els dos altaveus... i fer que el so es propagui per l'espai; és una nova experiència amb la música", ha explicat el comissari del congrés, José Luis de Vicente.


Un dels altres protagonistes té a veure amb els videojocs. GRIS, joc guanyador d'un Annie Award (l'Oscar dels films d'animació), també s'exposarà en directe al Sónar+D, on també hi serà el seu creador, Conrad Roset. L'il·lustrador explicarà al congrés el procés de creació d'aquest popular videojoc que cada vegada té més seguidors arreu del planeta amb una novetat: la banda sonora -mig catalana mig italiana- tocarà en directe. "Serà com jugar al videojoc en directe", ha dit. 


Una altra de les assistents serà la productora barcelonina CANADA, que s'ha convertit en un dels equips de realitzadors de videoclips més importants del món. De Vicente ha avançat que al Sónar+D realitzarà una pel·lícula d'animació de creació col·lectiva: "els assistents que ho desitgin, podran participar-hi, però no dono més detalls i prefereixo preservar la sorpresa". 

L'esdeveniment també posarà el focus a les eines que estan donant lloc a nous llenguatges creatius basats en l'experiència. La més important és Unity, el motor de gràfics tridimensionals per a videojocs. La seva directora, Timoni West, serà a Barcelona acompanyada dels suecs Teenage Engineering, que estaran reinventant l'estètica i els usos dels sintetitzadors.

Una altra de les intervencions més destacades és, segons de Vicente, la col·laboració entre Daito Manabe i Yukiyasu Kamitani, que junts han fet el Machine Learning, una eina per recrear les imatges que produeix el nostre cervell capturant la nostra activitat neuronal.

 
Aquest any també vindrà "una figura essencial per entendre la relació entre música, art i tecnologia durant les últimes dècades: Christian Marclay", ha anunciat de Vicente. Es tracta d'un dels instigadors dels mash-upsi famós per la pel·lícula The Clock, 24 hores d'escenes d'un minut on hi apareixen rellotges. 


Finalment, l'últim ingredient a destacar serà la Intel·ligència Artificial (IA) com a element per a al creació artística. "Si bé fa dos anys la IA era encara quelcom molt inicial i per madurar, en aquesta edició no hi ha menys de tres artistes que no l'hagin contemplat en algun moment del seu procés creatiu", ha dit Robles. Creadors i tecnòlegs com Holly Herndon -amb els seus col·laboradors Mat Dryhurst i Jules LaPlace- mostraran el seu assistent d'IA amb el que han composat el disc Proto


El Sónar+D, més enllà de la Fira de Montjuïc

El congrés s'expandeix per la programació musical del Sónar amb deu espectacles que tenen la tecnologia com a eixos principals. Artistes de la talla de Daito Manabe o Holly Hendon, però també el Sónar360º de Mediapro, o les instal·lacions de SonarSpoiler (Absolut) i la d'OnionLab de Desigual també seran presents al Sónar+D. 

Hi haurà la SonarMies, la intervenció sonora anual d'aquest any que se celebrarà al Pavelló Mies van der Rohe i que té com a artista protagonista Lucrecia Dalt. També actuaran Christian Marclay a la Capella del Macba i la sisena edició del Maker Faire Barcelona, l'esdeveniment més important de la cultura maker, que tindrà lloc el 5 i 6 d'octubre.
Arxivat a