La CUP Barcelona presenta un pla per reduir el turisme a la meitat d'aquí al 2030

La formació planteja la creació d'una Regidoria de Decreixement Turístic que treballi amb la implicació del teixit veïnal per acabar amb un model que té "conseqüències nefastes" per a la ciutat i la seva gent

Anna Saliente i Marc Cerdà han presentat les mesures de la CUP en turisme des de la Sagrada Família
Anna Saliente i Marc Cerdà han presentat les mesures de la CUP en turisme des de la Sagrada Família | Roger Arnau
22 de maig del 2019
Actualitzat a les 14:07h
Reduir el turisme de Barcelona a la meitat en només 10 anys. Aquesta és l'ambiciosa proposta de la CUP per resoldre la "insostenible massificació turística" de la capital catalana, que rep 30 milions de visitants cada any. La candidatura que encapçala Anna Saliente ha anunciat aquest dimecres al migdia, des de la Plaça de la Sagrada Família, una bateria d'11 propostes per aconseguir "progressivament" aquest objectiu, mentre, paral·lelament, "s'aborda la necessària transformació del model de ciutat i del seu sistema productiu.

La formació anticapitalista ha dissenyat el que anomena el pla 50/30, que té com a fita la reducció, de forma progressiva, fins al 50% al 2030 del volum de turistes i visitants que rep la ciutat. La cap de llista de la CUP Capgirem Barcelona ha explicat que això suposa "una disminució anual semblant a l'augment mitjà registrat durant els últims anys".

L'alcaldable de la CUP a les eleccions municipals del 26-M considera "sorprenent" que tots els partits del consistori avalin el model "monocultiu actual" i ha afirmat que reduir el volum de turistes ha de ser una prioritat de qualsevol govern municipals que vulgui posar els veïns i les veïnes al centre de l'acció política. Per això, entre les 11 mesures proposades, l'esquerra independentista proposa la creació d'una Regidoria de Decreixement Turístic "per afrontar aquest repte" amb la implicació del teixit veïnal en la presa de decisions i en les línies de desenvolupament de les polítiques en aquesta matèria. 

Reformular el PEUAT i dissoldre el consorci Turisme Barcelona

La CUP Capgirem Barcelona proposa, en primer lloc, reformular el PEUAT (Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics) per "establir una moratòria general a qualsevol tipus de nova construcció o concessió de llicència turística a tot el territori de la ciutat". Al mateix temps, la formació també planteja no renovar les llicències d'ús turístic per reduir "progressivament la seva presència i recuperar la seva funció social".

En aquest sentit, l'esquerra independentista reclama el tancament "immediat" dels pisos turístics il·legals, sancionar-los i impedir que puguin optar a aconseguir una llicència en el futur.  La CUP també proposa clausurar els allotjaments, que amb altres finalitats, com les residències d'estudiants o albergs, allotgin turistes de forma encoberta. Paral·lelament, planteja crear una regulació administrativa i fiscal del lloguer d'habitacions en habitatges que tenen la condició de residència habitual, com han fet altres ciutats com Berlín, Londres o Amsterdam. 

Una de les mesures estrella de la candidatura que encapçala Saliente en matèria de turisme és la dissolució de Turisme Barcelona, així com no desenvolupar més campanyes de promoció turística a l'exterior per part de l'Ajuntament de la capital catalana. 

Mesures per aturar l'impacte ambiental i social

Marc Cerdà, número quatre de la candidatura, ha assegurat que "el turisme té una derivada ambiental i climàtica" i, per això, la CUP ha inclòs dins la bateria d'11 mesures una sèrie de propostes orientades a evitar l'impacte del turisme a l'entorn natural i social de la ciutat. La primera de totes planteja repercutir al preu de l'aigua, dels residus i de l'IBI dels operadors "el cost ecològic i social de la massificació turística" i també dedicar el 100% de la taxa turística a l'habitatge de lloguer social. "Sabem que els hotels consumeixen molta més aigua i produeix molts més residus que una veïna. La massificació s'ha de repercutir en els rebuts dels operadors turístics", ha explicat Cerdà.

La CUP Capgirem Barcelona també reclama trencar l'acord per la construcció de dues noves terminals de creuers al Port i també bloquejar una possible ampliació de l'Aeroport del Prat. L'objectiu de la formació és que l'any 2030 s'hagin reduït un 50% les emissions de CO2, unes propostes que Cerdà ha explicat que ja venen de les entitats socials i del moviment de justícia climàtica. 

Com han fet ciutats com Venècia i Roma, l'esquerra independentista també preveu limitar i reduir fins a un 50% les visites als llocs emblemàtics de la ciutat com la Sagrada Família, la Pedrera o el Museu Picasso. I també proposa recuperar la gestió pública del Bus Turístic i reduir de manera progressiva l'entrada d'autobusos de visitants d'un sol dia a la ciutat a través de la creació d'aparcaments a les entrades de la capital catalana.
Arxivat a