Nou dard d'Artadi a Colau: «Va pel món fent veure que no hi ha presos polítics»

La número dos de Junts per Catalunya a Barcelona assegura que "no s'entendria" cap altra aliança que no fos la del seu espai amb ERC després de les eleccions

Elsa Artadi, durant la roda de premsa organitzada per l'agència EFE
Elsa Artadi, durant la roda de premsa organitzada per l'agència EFE | Junts per Catalunya
22 de maig del 2019
Actualitzat a les 9:56h
Elsa Artadi, número dos de Junts per Catalunya (JxCat) a les eleccions municipals a Barcelona, ha llançat un nou dard aquest dimecres contra l'alcaldessa i candidata a la reelecció, Ada Colau. "Va pel món fent veure que no hi ha presos polítics", ha assenyalat Artadi en una roda de premsa organitzada per l'agència EFE. La dirigent independentista ha assenyalat que Colau s'ha posat "de perfil" en moltes qüestions de l'eix nacional -com ara el diàleg amb l'Estat o bé el referèndum de l'1-O- i s'ha mostrat preocupada per si hi ha una aliança entre l'alcaldessa i Ernest Maragall.

En aquest sentit, malgrat les crítiques que ha protagonitzat en campanya contra el candidat d'ERC, Artadi ha estès la mà als republicans i ha indicat que "no s'entendria" cap aliança a l'Ajuntament que no fos entre els socis de Govern a la Generalitat. Davant d'un context de fragmentació, ha remarcat que és factible un executiu en minoria format per JxCat i ERC. "I, després, en temes sectorials s'ha de poder parlar amb tothom", ha remarcat l'exconsellera de la Presidència. "Com més forts siguin els pactes, millor", ha destacat en referència a seguretat i infraestructures, entre d'altres.

Pel que fa al seu futur, Artadi ha assegurat que el seu compromís és estar quatre anys a l'Ajuntament de Barcelona, descartant-se d'aquesta manera per a altres responsabilitats -com ara la candidatura a la presidència de la Generalitat- en el curt termini. El seu nom és un dels que ha aparegut amb més força per a les més altes responsabilitats dins l'espai de JxCat. A banda, Carles Puigdemont va descartar-se a principis de campanya com a possible candidat a la Generalitat perquè es vol centrar en la feina que pugui fer a l'Eurocambra en cas que pugui exercir com a eurodiputat.

Investidura "per la portada del darrere"

La suspensió dels presos polítics que són diputats al Congrés s'ha convertit en una de les grans qüestions de la recta final de la campanya. Artadi, ha assenyalat que Pedro Sánchez pretén ser investit "per la porta del darrere" a través d'una "alteració de les majories" a la cambra baixa. Aquesta alteració es produiria amb la suspensió de Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Oriol Junqueras com a diputats, que ja ha estat anunciada per la vicepresidenta en funcions Carmen Calvo i que està en mans de la mesa del Congrés presidida per l'exministra Meritxell Batet, representant del PSOE.

"El que demanem és que, si al final la senyora Batet i els socialistes -de qui no veiem diferències amb PP i Ciutadans- prenen decisions, que no les amaguin. Si decideixen alterar les majories sortides de les urnes, demanaríem una mica de transparència i que expliquin les decisions. Es pot donar la situació que Sánchez sigui president del govern espanyol per la porta del darrere", ha assenyalat Artadi. "I, com que em va del canto d'un duro, sóc president per la porta del darrere", ha apuntat sobre aquesta investidura "per la porta del darrere". En tot cas, però, no ha tancat la porta al diàleg.

El conflicte, ha dit, és polític i s'ha de resoldre de forma política. "Ara mateix no hi ha hagut cap contacte per part del PSOE per investir Sánchez ni per reprendre el diàleg. Hem intentat dir amb ells el mateix en privat que en públic", ha ressaltat la número dos de Forn, que ha negat qualsevol negociació amb els socialistes. Preguntada sobre si tindrà ella algun paper en aquest hipotètic diàleg amb l'Estat, ha assegurat que està a "disposició" de l'espai polític de JxCat si així se li demana.

També s'ha referit a la manca de respostes concretes del candidat del PSC a l'alcaldia, Jaume Collboni, sobre la suspensió dels "Collboni va evitar moltes de les preguntes, com ara si Sánchez seguiria vetant la contractació de Mossos d'Esquadra", ha apuntat sobre el candidat socialista, a qui ha responsabilitzat del fet que no hi hagi una comissió d'investigació sobre els atemptats de Barcelona i de Cambrils del 17-A. "Aquestes preguntes les va obviar", ha assenyalat Artadi, referint-se també al diàleg amb l'Estat. "Són uns especialistes en amagar decisions", ha diagnosticat Artadi sobre el PSOE, centrant-se en aquest cas sobre el veto de la candidatura de Carles Puigdemont.

Habitatge i seguretat

Preguntada sobre el debat d'ahir al vespre a TV3, Artadi ha assegurat que està "contenta" de com va anar. "Hem anat a tots. Ahir es va veure que no només tenim el millor equip i el millor lideratge, sinó també el millor projecte", ha apuntat la número dos de JxCat, que s'ha referit a l'habitatge i a la seguretat com a "principals fracassos" del mandat d'Ada Colau. "L'habitatge ha estat el gran fracàs, perquè no ha passat res del que ens van dir que passaria", ha apuntat la dirigent independentista, que ha indicat que aquest problema genera "vint vegades més preocupació que fa quatre anys". Per què? Per les "promeses falses" de Barcelona en Comú i la manca de solucions.

En el cas de la seguretat, es tracta del primer problema per als barcelonins "per primera vegada en molts anys". "En només un mandat, per no creure-hi, els fets delictius han pujat un 30% a Barcelona. Això, clarament, és un desastre", ha recalcat Artadi, que ha parlat sovint amb Forn d'aquesta problemàtica perquè ell va ser responsable de seguretat durant el mandat de Xavier Trias. En aquella etapa, ha assenyalat, els fets delictius van caure un 15%, però ara s'han "disparat". "La seguretat no hi pot haver estat el benestar", ha ressaltat la número dos de l'exconseller d'Interior. Segons ella, es pot revertir la situació en només un mandat si accedeixen al govern municipal.
Arxivat a