Dels «dos o tres» ferits de l'1-O als retrets per l'habitatge: el debat dels candidats a Barcelona, en 40 frases

El procés independentista, l'habitatge, la seguretat i la mobilitat centren el debat dels alcaldables de la capital

Els candidats, abans de començar el debat
Els candidats, abans de començar el debat | TV3
21 de maig del 2019
Actualitzat el 22 de maig a les 2:00h

Els candidats a l'alcaldia de Barcelona participen aquesta nit en el decisiu debat electoral a TV3 i Catalunya Ràdio, quan falten només cinc dies per a les eleccions municipals. Ada Colau (Barcelona en Comú), Elsa Artadi (JxCat), Manuel Valls (Barcelona pel Canvi-Ciutadans), Ernest Maragall (ERC), Jaume Collboni (PSC), Josep Bou (PP) i Anna Saliente (CUP) contraposen els seus projectes i les seves propostes en un debat moderat per Ariadna Oltra.

El procés independentista i l'accés a l'habitatge han protagonitzat la primera part del debat.  Saliente ha proposat crear una taula entre els partits sobiranistes per "recuperar l'esperit" de l'1-O, Colau i Artadi s'han enganxat per les polítiques d'habitatge fetes per l'Ajuntament i el Govern.

La segona part ha estat marcada per les polítiques de seguretat. Valls ha insistit en la necessitat de disposar de més policies a la ciutat, Maragall li ha retret que posés al mateix sac la venda ambulant i les "màfies" i Collboni ha tret pit per comptar amb l'exdirector dels Mossos, Albert Batlle, a la seva candidatura.


Aquestes són les 40 frases més destacades:

1. Ada Colau (Barcelona en Comú) a Jaume Collboni (PSC): "No van voler rebre les famílies dels presos quan els hi vam demanar i els ho vam posar fàcil, i era una qüestió gairebé humanitària".

2. Elsa Artadi (JxCat): "Necessitem un Ajuntament que dialogui i consensuï per trobar solucions per a tothom. Barcelona ha de tornar a ser capital de drets, llibertats i democràcia. Necessitem una Barcelona que voti massivament el president Puigdemont i en Quim Forn".

3. Manuel Valls (Barcelona pel Canvi-Ciutadans): "Ens juguem el model de ciutat després de quatre anys de gestió de la senyora Colau, que han estat un fracàs en termes de seguretat i habitatge. Hem de recuperar Barcelona oberta al món i a Espanya. Barcelona és una ciutat catalana i espanyola".

4. Ernest Maragall (ERC): "No es tracta només d'unes municipals. Barcelona ha de ser cent per cent capital catalana sense embuts".

5. Jaume Collboni (PSC) a Manuel Valls (Barcelona pel Canvi-Ciutadans): "La gran diferència és que jo guanyaré les eleccions i vostè no. Conec una mica més la història política i democràtica de la ciutat que vostè".

6. Josep Bou (PP): "La millor manera perquè els barcelonins tinguin feina és que Colau perdi la seva feina".

7. Anna Saliente (CUP) a Colau (Barcelona en Comú), Artadi (JxCat) i Maragall (ERC): "Estan disposats a treballar per recuperar l'esperit de l'1-O? Hem presentat una proposta a les forces sobiranistes per trobar-nos a partir del 26 de maig i acordar com teixim aquesta estratègia conjunta que ens permeti recuperar l'esperit de l'1-O". 

8. Elsa Artadi (JxCat) a Collboni (PSC): "​A banda de vostè, només Miquel Iceta a tret més pit del 155 i la repressió que hi ha hagut a Catalunya".

9. Josep Bou (PP) a Colau (Barcelona en Comú): "Vostè va canviar el nom de la plaça Llucmajor però sempre es dirà així i no plaça de la República. No se sap ni quina República és. Això és Catalunya i és Espanya".

10. Anna Saliente (CUP): "Cal deixar molt clar que cap govern municipal s'alinearà amb el PSC i el 155, amb l'exili i la presó. Ens fa por que els pactes estatals acabin condicionant el que passi a Barcelona".

11. Ada Colau (Barcelona en Comú) a Ernest Maragall (ERC): "No s'ha enfrontat al frau fiscal ni a l'oligopoli. Per què hem de pensar que ho farà ara?"

12. Josep Bou (PP) a Elsa Artadi (JxCat): "L'1-O no va passar res. Dos o tres ferits. Vostè em diu que li sap greu que hi ha gent que estigui tancada. Haver-s'ho pensat abans, s'ho han buscat. Vostès van fer un cop d'estat".

13. Elsa Artadi (JxCat) a Ada Colau (Barcelona en Comú): "L’Ada Colau activista estaria indignada i demanaria la seva dimissió". 

14. Ada Colau (Barcelona en Comú) a Elsa Artadi (JxCat): "Es reconeix com a hereva de les polítiques de CiU? El fracàs de polítiques d’habitatge és fruit de les polítiques CiU a Catalunya. S’ha fet poquíssim habitatge públic de lloguer i s’han posat catifes vermelles a l’especulació".

15. Ernest Maragall (ERC): "Treballem el decret de lloguers amb les entitats i tots els ajuntaments. Tindrem ben aviat una eina a disposició de l'Ajuntament de Barcelona, és una bona notícia. No estem encertant en el tractament de l'emergència habitacional".

16. Josep Bou (PP): "És un error històric regular els lloguers".

17. Anna Saliente (CUP): "La CUP té la capacitat d'arrossegar cap a l'esquerra els plantejaments que es fan. Habitatge i turisme s'han de tractar conjuntament".

18. Manuel Valls (Barcelona pel Canvi-Ciutadans) sobre la seguretat: "Tinc experiència i sé com fer-ho".

19. Jaume Collboni (PSC) a Ada Colau (Barcelona en Comú): "He tancat els ulls i he pensat que estava parlant amb una independentista".

20. Ada Colau (Barcelona en Comú) a Elsa Artadi (JxCat): "A Barcelona hi ha dues promocions d'habitatge de la Generalitat i 72 de l'Ajuntament. La Generalitat ha retallat un 40% el pressupost en habitatge a Barcelona i ens deuen 1.000 pisos d'emergència".

21. Manuel Valls (Barcelona pel Canvi-Ciutadans): "Hi ha un problema d’inseguretat greu a Barcelona. Necessitem la policia nacional espanyola i Estrangeria".

22. Anna Saliente (CUP): "Les drogues són la millor estratègia del mòbing immobiliari. La millor manera que no hi hagi narcopisos és que no hi hagi pisos buits, i lluitar contra les màgies immobiliàries".

23. Ernest Maragall (ERC): "Necessitem una justícia de proximitat i una fiscalia que actuï amb celeritat. No podem ser, com ara som, una fàbrica d'impunitat. Hem deixat que aquí s'instal·li la sensació que tot s'hi val".

24. Ada Colau (Barcelona en Comú) a Elsa Artadi (JxCat): "Buch m'ha dit que no fan falta Mossos d'Esquadra. Fa mesos que els hi estic dient que dels 500 que acaben ara la formació, com a mínim 150 han de venir a Barcelona. Ni vostè ni Buch m'estan responent".

25. Manuel Valls (Barcelona pel Canvi-Ciutadans): "La meva germana viu en aquesta ciutat i l'he vist caure en la droga".

26. Josep Bou (PP): "A la nit, hi ha una patrulla de Guàrdia per cada sis barris. Això no és seguretat, és una pantomima".

27. Anna Saliente (CUP): "Tenim una policia formada per abordar problemes socials? El propi comisisonat ha parlat de les resistències dels agents per rebre formació. Fa quaranta anys que no tenen control polític".

28. Jaume Collboni (PSC): "El nostre compromís és acabar amb aquesta crisi de seguretat abans d'un any. Hi ha d'haver un màxim responsable amb rang de tinent d'alcalde que s'encarregui de la proximitat, la prevenció i la policia".

29. Elsa Artadi (JxCat) a Jaume Collboni (PSC): "Mantenen el bloqueig per saber què va pasar el 17 d’agost a la ciutat de Barcelona [dia de l'atemptat a les Rambles]. Quines connexions tenia l'imam amb el CNI? Han votat en contra que s'investigui i de donar explicacions a Barcelona".

30. Ernest Maragall (ERC) a Manuel Valls (Barcelona pel Canvi-Ciutadans): "Barreja a consciència manters i màfies. No ho faci perquè no és així. Demostra un desconeixement profund de la realitat d'aquesta ciutat. Està en una línia política que es correspon amb la xenofòbia". 

31. Anna Saliente (CUP), sobre les polítiques mediambientals: "Cal qüestionar els interessos de la indústria automobilística i del sector turístic".

32. Josep Bou (PP): "Reduir la contaminació no és declarar la guerra al cotxe. El cotxe forma part de la nostra imatge, com la bicicleta".

33. Ada Colau (Barcelona en Comú) a Artadi (JxCat) i Maragall (ERC): Ja sé que Artadi està en contra d'unir el tramvia, i Maragall i ERC han impedit que es connectés en aquest mandat".

34. Jaume Collboni (PSC): "Hem de passar pàgina a l'etapa d'hostilitat de Colau amb els petits empresaris, comerciants i restauradors".

35. Manuel Valls (Barcelona pel Canvi-Ciutadans): "Barcelona no s'entén sense la seva condició de capital econòmica, amiga de les empreses i la inversió estrangera. Tampoc sense la seva condició de capital espanyola. Amb el separatisme i el populisme i amb el discurs de l'alcaldessa i les pràctiques d'Artadi i Maragall han marxat 4.000 empreses".

36. Anna Saliente (CUP): "Hem basat model de ciutat en especulació turística i això genera desigualtat. Som l'única força que fins ara ha apostat clarament pel decreixement turístic. Qui pren les decisions sobre el turisme a Barcelona és una entitat presidida per Joan Gaspart. Què té a veure Gaspart amb els interessos dels veïns?".

37. Jaume Collboni (PSC): "Per combatre la desigualtat s'ha de crear ocupació de qualitat. Per això els grans esdeveniments internacionals serveixen a la ciutat".

38. Manuel Valls (Barcelona pel Canvi-Ciutadans): "Vostè dibuixa una ciutat on tot va bé i vostè no té culpa de res. Vostè ha estat l'alcaldessa però ara l'hem de recuperar. Hem de recuperar la col·laboració público-privada, que és l'ADN de la ciutat".

39. Josep Bou (PP) a Ada Colau (Barcelona en Comú): "He parlat amb bars i restaurants i li garanteixo que estan molt enfadats amb vostè".

40. Elsa Artadi (JxCat) a Ada Colau (Barcelona en Comú): "La seva inversió social no sabem on va, perquè tenim més sense sostre i més desnonaments que mai". 




Arxivat a