Els presos (més) polítics, Colau combat el joc, Garicano veu «xapapote» i el 13 embarga

El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, l'estirabot i la dada de la campanya electoral del 26-M

21 de maig del 2019
Actualitzat a les 20:45h

El protagonista

Ni l'elecció d'una catalana, Meritxell Batet, per presidir la mesa del Congrés, ni d'un català, Manuel Cruz, per liderar el Senat, han fet ombra durant l'emotiva i tensa constitució de les Corts Generals a la presència dels presos polítics que van ser elegits diputats a les dues cambres. En acabar, han hagut de tornar a la presó, però la normalitat ha reviscut durant una estona en la política, amb sentides abraçades i promeses del càrrec carregades de reivindicació que la dreta ha intentat ofegar amb males formes. Tot el Senat estava pendent de Raül Romeva, mentre que Oriol Junqueras ha instat Pedro Sánchez al diàleg i Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull també han tornat a fer política. Fins quan? El PSOE els vol suspendre ja, però no tindrà el suport de Podem.


La proposta

Les addiccions al joc i les apostes esportives són una xacra que avança amb força entre uns usuaris cada cop més joves, provocant serioses addiccions que poden esguerrar vides. Per això, Barcelona en Comú ha proposat que l'Ajuntament dificulti l'accés a aquests jocs d'apostes, tant en espais físics com en digitals, rebutjant el patrocini d'aquestes empreses en els seus esdeveniments, evitar-ne la implantació a través de la planificació urbanística i bloquejar-ne l'accés en línia des dels espais municipals. Ho han explicat en la presentació de les seves propostes en salut, les quals inclouen també un bus-dentista, un telèfon de suport emocional i una targeta per a persones cuidadores.


L'estirabot

Luis Garicano, cap de llista de Ciutadans al Parlament Europeu, va ser fitxat el 2015 per Albert Rivera per afermar el viratge liberal del partit i liderar el seu discurs econòmic. Malgrat tot, Garicano no és aliè al discurs dur de la formació contra l'independentisme i, en un acte aquest matí, ha demanat el vot per a Manuel Valls per "netejar el xapapote nacionalista" que, segons ell, hi ha a Catalunya. Estava junt a Marghrete Vestager, comissària europea de la Competitivitat i candidata del grup liberal a presidir la Comissió Europea, qui ha estat molt prudent en relació a Catalunya i ha reconegut que no coneix "suficientment" la situació política.


La dada

El jutjat d'instrucció 13 de Barcelona no descansa i, en plena campanya electoral, ha decidit començar el procés d'embargament de béns als 17 dels 30 processats per l'1-O per delictes de malversació. Els 3,6 milions entregats inicialment en concepte de fiança no són suficients, encara que els processats al Suprem hagin abonat la quantitat total requerida pel mateix delicte, i ara el jutjat ha procedit a retirar per la seva banda els 2,1 milions que restaven per cobrir tota la quantitat exigida de nou. Des de la caixa de solidaritat dels represaliats pel referèndum han multiplicat les crides per rebre donacions.