«Els líders catalans recullen l'acta i tornen a la presó»: el ressò de la jornada a la premsa europea

El francès "Libération" recorda que 24 diputats d'extrema dreta seuen per primer cop al Congrés espanyol

21 de maig del 2019
Actualitzat a les 15:44h
La premsa europea s'ha fet ressò de la presència dels presos sobiranistes electes en les sessions constitutives del Congrés i el Senat. El francès Liberation ha publicat una notícia sota el títol "Cinc catalans surten de presó per seure al Parlament espanyol". El diari explica que "cinc independentistes catalans empresonats, elegits a les darreres eleccions, han sortit temporalment de presó per assumir les seves funcions en la sessió inaugural del Parlament espanyol". 

El diari progressista francès explica que les dues cambres, el Congrés i el Senat, aviat decidiran sobre la seva suspensió ja que ells estan sent jutjats "pel seu rol en la temptativa de secessió de Catalunya del 2017". Liberation ha detallat que Oriol Junqueras, Jordi Sanchez, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva han arribat a les cambres en vehicles de la Guàrdia Civil per anar a la sessió del Parlament, "on seuen per primer cop 24 diputats del partit d'extrema dreta Vox". 

L'edició europea de Politico ha dedicat un article al tema sota el títol "Els diputats catalans empresonats assisteixen a l'obertura del Parlament espanyol". El mitjà recorda que els dinc dirigents estan sent processats "pel seu paper  en el referèndum d'independència del 2017". Recorda que Junqueras, Rull, Turull i Sánchez van ser elegits diputats al Congrés el 28-A i Romeva va ser elegit senador. Politico especifica que el Partit Popular i Ciutadans exigeixen que siguin suspesos del seu estatus parlamentari.  

El britànic The Times ja va informar de la sortida efímera dels polítics independentistes amb el títol "Els líders catalans recullen l'acte però retornen a la presó". El prestigiós rotatiu informa que els cinc líders "estan entre els 12 polítics catalans processats pel seu rol en el referèndum d'independència i la declaració de secessió del 2017, considerada il·legal pels tribunals de justícia".