«Cada vegada que veig Colau m'agafa un atac de nervis»

Trias i Mas rememoren episodis del seu passat recent com a principals autoritats del país per atacar l'alcaldessa en la recta final

Xavier Trias i Artur Mas, aquest dimarts a la seu de JxCat
Xavier Trias i Artur Mas, aquest dimarts a la seu de JxCat | Junts per Catalunya
21 de maig del 2019
Actualitzat a les 20:21h

L'equip de campanya de Xavier Trias va detectar, l'última setmana de campanya del 2015, que Ada Colau els podia arribar a disputar la victòria. Per això van dedicar esforços a combatre la candidata de Barcelona en Comú posant en dubte quin tipus d'Ajuntament quedaria si ella manava. Un dels més actius en aquesta estratègia va ser Artur Mas, en aquell moment president de la Generalitat, que va dedicar l'últim míting de les municipals de fa quatre anys a atacar Colau. Barcelona, va dir, no es pot gestionar "com si fos una assemblea". El resultat és conegut: l'activista de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) va recollir, al cap de quinze dies, la vara d'alcaldessa.

És una derrota que ni Mas ni Trias han acabat de pair. Així s'ha posat de manifest en l'acte matinal de JxCat, en el qual l'expresident de la Generalitat i l'exalcalde de Barcelona han compartit espai amb Elsa Artadi. "Cada vegada que veig Colau m'agafa un atac de nervis", ressalta Trias, assegut al mig de l'escenari i visiblement còmode amb el format. "Ens volen destruir", havia recalcat només una estona abans. L'exalcalde, que en aquests últims anys a l'oposició ha viscut de prop el tarannà de l'alcaldessa, assegura que a ella no l'embargaran ni imputaran per res relacionat amb el procés. Les ferides de l'1-O i també del 9-N, protagonitzat per Mas, encara couen.

L'expresident i Trias asseguren que va ser Colau qui va portar "el conflicte i l'agitació" a la cultura de govern de l'Ajuntament. L'exalcalde sosté que ell també havia tingut topades amb l'administració catalana, però sense fer-les públiques. Cita, per exemple, un cas en el qual ell demanava més presència de la Guàrdia Urbana i tenia discrepàncies amb el conseller d'Interior de torn. "La relació ha de ser de bona convivència i responsabilitat mútua", apunta Trias, que en aquesta campanya fa de "parella de fet" d'Artadi, segons assegura la candidata. Colau no és l'única espina clavada que porta Mas a l'esquena, malgrat que ja fa tres anys que no és a primera fila.

L'ombra del tripartit

L'expresident relata una reunió a Palau amb l'alcaldessa quan encara era líder de la PAH. "Ella venia per poder dir després que tot era un desastre", assegura Mas. Artadi insisteix que ella va tenir la mateixa sensació quan es va reunir per primera vegada la comissió bilateral Ajuntament-Generalitat, el juliol de l'any passat. "No sabia si havíem estat a la mateixa trobada", assegura la candidata. Trias, en els moments més distesos -i potser oblidant que hi ha unes quantes càmeres al davant-, manté que l'espai polític de Colau actua de forma "fastigosa" per "destruir" JxCat. Es refereix, per descomptat, a l'ús d'informacions "gràcies a les clavegueres de l'Estat" per desacreditar Trias.


Un acte de la candidatura on participi Mas sense un missatge dirigit cap a ERC seria estrany, de manera que l'expresident aprofita la recta final per assegurar que els republicans poden "sacrificar" l'eix "nacional, sobiranista i republicà" per pactar amb Colau. JxCat assenyala cada dia que el pacte entre Barcelona en Comú i Ernest Maragall està fet, i serà un dels missatges que més es faran servir en la recta final. L'aroma de l'última campanya segueix present després de quatre anys de Colau a l'Ajuntament.
Arxivat a