La CUP proposa limitar a 30 km/h la velocitat a Barcelona per combatre la «crisi climàtica»

La formació anticapitalista ha fet una acció de protesta davant la incineradora TERSA de Sant Adrià del Besós per exigir-ne el seu tancament

El número quatre de la CUP Capgirem Barcelona, aquest dimarts al matí davant la incineradora TERSA.
El número quatre de la CUP Capgirem Barcelona, aquest dimarts al matí davant la incineradora TERSA. | CUP Capgirem Barcelona
NacióDigital
21 de maig del 2019
Actualitzat a les 14:20h
La CUP Capgirem Barcelona proposa pacificar tots els carrers de Barcelona i reduir la velocitat de circulació a 30 km/h, també a les principals artèries de la ciutat com l'avinguda Diagonal i la Gran Via de les Corts Catalanes. La mesura, però, no es preveu aplicar a les Rondes. "Hem de posar traves al vehicle privat per afavorir altres opcions com el transport públic i les bicicletes", ha assegurat el número 4 de la candidatura a les eleccions del 26-M, Marc Cerdà.
 
La formació anticapitalista ha presentat la seva bateria de propostes per "combatre la contaminació atmosfèrica i la crisi climàtica" aquest dimarts al matí davant la incineradora TERSA de Sant Adrià del Besós, on s'ha dut a terme una acció de protesta per demanar-ne el tancament. La CUP també vol aturar la construcció de dues terminals del port de Barcelona i la possible ampliació de l'aeroport.

Cerdà ha acusat Barcelona en Comú de fer "una política climàtica de façana" i ha retret al govern d'Ada Colau que vulgui reduir emissions i alhora permeti l'ampliació de dues terminals al port. La CUP ha tornat a posar el decreixement turístic al centre de les seves propostes per a la ciutat, també en relació amb el medi ambient. La formació vol aplicar el pla de decreixement a les dues infraestructures, amb l'objectiu de limitar les emissions de CO2 a 560.000 i 1,6 milions de tones el 2030; el mateix any que la CUP ha fixat per reduir el nombre de turistes a la meitat.

Pacificar tots els carrers de Barcelona

Una de les mesures més ambicioses de la CUP-Capgirem Barcelona en el seu programa per a les eleccions municipals del 26-M és la pacificació de totes les vies de la ciutat, el que suposaria eliminar carrils de cotxe, incrementar l'espai de les voreres i els espais verds, i aturar ampliacions viàries com la de la Ronda Litoral. De la mà de les propostes que atacarien l'ús del vehicle privat, la formació reclama polítiques que afavoreixin el transport públic i la bicicleta com a alternatives sostenibles al cotxe.

La CUP proposa una reducció general de les tarifes de metro, autobús i tren, i fer-los gratuïts per als joves i els col·lectiu en situació de vulnerabilitat econòmica. A més, la formació aposta per ampliar la xarxa de metro, de bus de barri i interurbà, incrementant-ne la freqüència i garantint-ne la circulació tots els dies de la setmana. La candidatura també vol crear una xarxa de carrils bici segregats, ampliar-ne l'amplada, eliminar els carrils bici de doble sentit i reconvertir els carrils laterals dedicats al vehicle privat de la Diagonal i la Gran Via en carrers bici.

Bona part de les mesures que proposa la CUP es financiarien amb un Fons Climàtic, el qual obtindria els seus recursos d'una ecotaxa municipal aplicada a les emissions de gasos d'efecte hivernacle del port i les operadores del sector turístic de la ciutat.

Objectiu 2030

La CUP s'ha marcat el 2030 com a límit per assolir diferents objectius en relació amb la sostenibilitat mediambiental de la ciutat. La formació vol elaborar un Inventari d'Emissions de Gasos d'Efecte Hivernacle i uns Pressupostos de Carboni com a mecanisme vinculant de planificació que permeti reduir les emissions un 40%. També vol elaborar un Pla de Transició Energètica per tal que en deu anys el 50% del consum energètic provingui d'energies renovables.
Arxivat a