Mas avisa que ERC pot «sacrificar» l'eix nacional per pactar amb Colau

L'expresident de la Generalitat, en un acte amb Elsa Artadi i Xavier Trias, assenyala que només JxCat garanteix el "canvi segur"

Xavier Trias i Artur Mas, aquest dimarts a la seu de JxCat
Xavier Trias i Artur Mas, aquest dimarts a la seu de JxCat | Junts per Catalunya
21 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:32h
Dards d'Artur Mas i Xavier Trias a Ada Colau i a ERC en l'acte matinal de campanya de Junts per Catalunya (JxCat), que ha consistit en un diàleg entre ells dos i Elsa Artadi, número dos de la candidatura a Barcelona fent tàndem amb Forn. L'encarregat d'atacar els republicans ha estat Mas, que ha indicat que poden "sacrificar" l'eix "nacional, sobiranista i republicà" per pactar amb Colau després de les eleccions. "L'únic canvi segur és el de JxCat", ha apuntat l'expresident de la Generalitat, que també ha criticat l'alcaldessa per no haver-se implicat amb l'1-O de la manera que ho va fer Trias amb el 9-N i, de fet, l'exalcalde ha indicat que segur que Colau no serà "imputada".

Mas, quan era president, i Trias, en tots aquests quatre anys d'oposició, han tingut ocasió de conèixer Colau en privat, i l'han acusat de voler governar a través de la cultura "del conflicte i de l'agitació", segons han recalcat durant la conversa. L'exalcalde ha assegurat que Colau vol "destruir" l'espai polític que representen. Trias ha considerat una "vergonya" que Colau culpi la Generalitat dels seus problemes. Ell va tenir "discussions" amb el Govern, però sense aquest nivell de discrepància pública. Ha citat, per exemple, qüestions de seguretat: "Vam resoldre-ho sense llançar-nos els plans pel cap". L'exalcalde ha defensat que la relació entre institucions ha de ser de bona convivència i responsabilitat mútua", ha destacat.

"Hem protagonitzat la cultura de l'acord, la lleialtat i el respecte", ha afegit Mas. "Quan Colau va arribar a l'Ajuntament, va promoure la cultura del conflicte i de l'agitació", ha recalcat l'expresident de la Generalitat. Quan era al càrrec, Mas es va reunir amb l'alcaldessa quan era líder de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH). "Ella venia per poder dir després que tot era un desastre", ha assenyalat el dirigent nacionalista, que l'ha acusat de fer el mateix quan va accedir a l'alcaldia.

Artadi, en aquest sentit, ha recordat la primera reunió de la comissió bilateral Generalitat-Ajuntament va acabar amb unes declaracions de Colau que -segons ella- no tenies res a veure amb el que havia passat dins la trobada. Trias, de forma espontània, ha assegurat que Ernest Maragall també té aquesta cultura de "l'enfrontament". "Si jugues a l'enfrontament i decideixes que ho publicitaràs, això acaba malament. S'ha de canviar la manera de funcionar en aquestes coses", ha recalcat. "Hi ha qui creu que l'enfrontament és bo, entre la Generalitat i l'Ajuntament, i jo crec que no", ha resumit.

Sense capacitat d'acord

El consistori, ha recalcat, ha de fer una feina de col·laboració amb el Govern. Mas ha posat com a exemple la línia 9 del metro, i Trias ha assenyalat que hi ha "errors" a l'hora de gestionar l'àrea metropolitana. "Ha ignorat tot el que passava més enllà de la ciutat", ha apuntat la número dos de Forn, que ha exhibit complicitat amb Mas pels cinc anys de feina al Govern quan ell era president. "M'ho posaves difícil", ha destacat l'expresident, mentre que Artadi ha ironitzat que el va ajudar a tenir nous ingressos. Una de les grans fites de l'exconsellera és haver creat la Grossa de Cap d'Any.

"En els grans temes, Colau no ha aconseguir acords. Com pot ser que una persona que fa bandera de la nova política, quan ha de passar comptes com a governant, resulta que no ha fet res del que va dir i no ha estat capaç d'arribar a enteses pels grans temes, com ara els pressupostos?", s'ha preguntat. "Les grans prioritats han esdevingut els grans fracassos, com ara l'habitatge", ha assenyalat.
Arxivat a