La legislatura espanyola arrenca amb tensió i la pilota a la teulada de Sánchez

No s'han percebut gestos i les reaccions del consorci dretà al jurament dels independentistes i Podem fan preveure duresa. La suspensió dels presos polítics genera la primera contradicció entre el PSOE i Iglesias

Encaixada de mans entre Sánchez i Junqueras.
Encaixada de mans entre Sánchez i Junqueras. | ACN
Ferran Casas / Sara González
21 de maig del 2019
Actualitzat el 22 de maig a les 0:29h
Tot i que s'ha intentat tenyir d'una pàtina de normalitat perquè semblés que era com sempre, la constitució del Congrés i del Senat ha estat com mai: amb diputats i senadors que tornaran a dormir en una cel·la i amb 24 diputats d'extrema dreta ocupant bancada a la cambra baixa. És el retrat d'una legislatura que no estarà exempta de tensions i en la qual el guió, que es debat entre la bronca i la repressió o el diàleg i les solucions, és en mans del PSOE.

Efímera i gèlida ha estat la salutació entre Pedro Sánchez i Oriol Junqueras, i del president espanyol en funcions en depèn decidir si és l'última vegada que es veu amb el guanyador de les darreres eleccions a Catalunya en molt de temps. Suspendre'ls o no, una decisió enverinada en mans d'una mesa del Congrés presidida per la catalana Meritxell Batet, marcarà el rumb d'una legislatura que ha començat amb clima d'excepció i on els moments de més tensió s'han vist en el jurament o promesa dels diputats.
 
Als del PP, Cs i Vox no els han agradat les referències dels independentistes a l'1-O, els presos polítics, la llibertat o la República Catalana i han picat de peus a terra per silenciar-los. El mateix els ha passat als de Podem, també víctimes de la bronca. Els juraments en clau nacionalista de diputats de Cs i Vox sí que han estat respectats a l'hemicicle malgrat que Albert Rivera ha afirmat sentir-se greument ofès pels "colpistes".
 
Els socialistes, que aquest dimarts han situat Batet a la presidència del Congrés i Manuel Cruz a la del Senat, estan encara dolguts pel veto independentista a Miquel Iceta, però no tenen els suports per la investidura ni per garantir-se una legislatura tranquil·la. Per anar bé necessitarien, a més de Podem i el PNB, un dels dos grups independentistes catalans.

Breu conversa i visibilitat pel líder d'ERC

La constitució de les cambres espanyoles ha arribat en la recta final de la campanya de les europees i les municipals, i ha estat aprofitat per ERC per situar Junqueras, que competeix amb Carles Puigdemont a les europees i intenta guanyar amb Ernest Maragall l'alcaldia de Barcelona, al mig dels focus.

Per ara no hi ha gestos de distensió. La sessió, presidida pels presos, ha tingut moments de tensió ambiental, i dels líders estatals només Pablo Iglesias ha mostrat empatia. Junqueras, acompanyat de Gabriel Rufián, ha tingut una breu conversa amb el cap de l'executiu quan s'ha atansat fins al seu escó. "Hem de parlar", li ha dit.
 

La nova presidenta del Congrés, Meritxell Batet, just després de ser elegida per al càrrec Foto: ACN



Batet, que en prendre possessió ha fet un discurs breu i sense grans concessions reformistes més enllà de reivindicar "la pluralitat ideològica" com un actiu, no té pressa per resoldre la situació dels presos electes i vol controlar els tempos malgrat que dins el mateix PSOE hi ha qui té pressa. La vicepresidenta del govern en funcions, Carmen Calvo, s'ha afanyat a declarar a la Ser que anirà ràpid. Volen estalviar a Felip VI el tràngol de rebre'ls a la Zarzuela en la ronda de contactes preceptiva abans de proposar candidat a la investidura.

No hi haurà, però, calendari concret que estableixi quan s'ha d'afrontar la suspensió, simplement s'ha de produir abans de la votació d'investidura, que hauria de ser durant el juny. Es tracta d'una decisió que incomoda (i que el Congrés hauria volgut que resolgués el Suprem) en plena campanya electoral i amb PP i Ciutadans pressionant perquè es faci de forma immediata. Els socialistes estan també tenallats per Podem, amb qui han acordat la composició de la mesa.

Primer xoc PSOE-Podem, pels presos

Pablo Iglesias i els comuns no consideren que els dirigents independentistes hagin de ser suspesos, sobretot perquè es tractaria d'una aposta que allunyaria la represa del diàleg per explorar una solució política al conflicte i que modificaria la representació a la cambra, que es quedaria amb 346 diputats. Si Podem comprés finalment aquesta alteració, Sánchez podria aleshores ser investit sense ni tan sols necessitar l'abstenció dels independentistes.
Arxivat a