VÍDEO Romeva promet com a pres polític i «fins a la proclamació de la República»

Senadors d'ERC i de Junts per Catalunya exigeixen l'alliberament dels presos i el retorn dels exiliats a l'hora de prometre la Constitució

Raül Romeva aquest dimarts al Senat
Raül Romeva aquest dimarts al Senat | ACN
21 de maig del 2019
Actualitzat a les 14:57h
"Jureu o prometeu acatar la Constitució?; Fins a la procalamació de la República catalana, compromès amb la llibertat, la igualtat i la fraternitat, com a pres polític i per imperatiu legal, prometo". Així s'ha convertit Raül Romeva en senador d'ERC al Senat. El dirigent republicà ha utilitzat una fórmula pròpia, tal com havia anunciat que faria.
 
​Romeva no ha estat l'únic que ha utilitzat una fórmula alternativa. Altres senadors independentistes, com Sara Bailac, Laura Castel o Bernat Picornell, d'ERC, també ho han fet i han promès el càrrec "per la llibertat dels presos, pel retorn dels exiliats polítics, per la república catalana i per imperatiu legal".

Els senadors de Junts per Catalunya Jami Matalama i Josep Lluís Cleries també han utilitzat una fórmula pròpia similar a la dels senadors republicans, però afegint que prometen el càrrec "per imperatiu legal i fidel al mandat de l'1-O". 

Tot plegat ha provocat remor, incomoditat i fins i tot algun xiulet a la cambra alta per part dels altres senadors. El flamant president del Senat, Manuel Cruz, ha hagut de demanar silenci.  La imatge històrica dels presos polítics a les cambres espanyoles s'ha convertit ja en una realitat, després que aquest matí els cinc líders independentistes electes hagin ocupat els seus escons respectius al Congrés i al Senat.

Crida a guanyar el 26-M

Des del seu escó de senador, Raül Romeva ha enregistrat un breu vídeo cridant a guanyar les eleccions del 26-M. "Hem de tornar a guanyar per aconseguir la llibertat i una República inclusiva, sobirana, justa i ètica", ha dit el dirigent republicà, i ha recordat que per a aquesta propòsit alguns han acabat a la presó "d'una manera molt digna, convençuda i determinada".