VÍDEO Les primeres paraules de Junqueras a Sánchez

El ministre en funcions Josep Borrell, que també es candidat Europa, emplaça al líder d'ERC a fer un cafè

Oriol Junqueras saluda Pedro Sánchez al Congrés
Oriol Junqueras saluda Pedro Sánchez al Congrés | Europa Press
21 de maig del 2019
Actualitzat a les 12:54h

"Felicitats pel resultat i molts encerts". Aquestes són les paraules que ha adreçat el líder d'ERC, Oriol Junqueras, al president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la breu salutació que s'han dedicat durant la sessió constitutiva del Congrés. El líder del PSOE, que no s'ha aixecat de la cadira durant el tens intercanvi, ha respost amb un "gràcies" mentre els dos dirigents encaixaven les mans. 

Ha estat Junqueras qui, després de votar la presidència del Congrés, ha aprofitat el trajecte de retorn a l'escó per adreçar-se al líder del PSOE. Més llarga ha estat la conversa amb el ministre d'Exteriors, Josep Borrell, amb qui competeix a les eleccions europees. Junqueras li ha dit al dirigent socialista que estaria bé tornar a debatre i parlar de política com ja van fer a 8TV i, segons fonts coneixedores de la conversa, Borrell li ha respost que estaria bé "fer un cafè". Junqueras ha saludat altres exmembres del govern espanyol com Margarita Robles (Defensa), Dolores Delgado (Justícia) i Fernando Grande-Marlaska (Interior).

També ha saludat al president espanyol Josep Rull, que ha donat la mà a la vicepresidenta en funcions Carmen Calvo. Turull, en canvi, ha evitat passar per davant de Pedro Sánchez. Durant la primera votació, també s'han trobat de cara Jordi Sànchez i Pedro Sánchez, que s'han donat la mà i han parlat breument. El diputat de JxCat també ha fet dos petons a Margarita Robles.

Aprofitant que les votacions són llargues i la sessió durarà diverses hores, l'ambient a l'hemicicle és relaxat i s'ha vist els quatre diputats empresonats conversant amistosament amb els seus companys de grup i també d'altres que s'acostaven a saludar-los, com els bascos de PNB i Bildu. Durant el primer recompte, molts diputats han sortir de l'hemicicle per anar a la cafeteria reservada per als diputats. També ho han fet Sànchez, Rull i Turull. Mentre siguin al Congrés tenen llibertat de moviments dins l'hemicicle, tot i que les porten que hi tenen accés directe estan custodiades en tot moment per la policia.