El socialista Manuel Cruz és elegit president del Senat per majoria absoluta

Raül Romeva s'asseu a la primera fila de la cambra, acompanyat per la republicana Mirella Cortés

Manuel Cruz i Pío García Escudero, president del Senat entrant i sortint.
Manuel Cruz i Pío García Escudero, president del Senat entrant i sortint. | ACN
21 de maig del 2019
Actualitzat a les 12:26h
El Senat ja s'ha constituït amb nou president. Es tracta del socialista Manuel Cruz, que ha resultat elegit en primera volta i per majoria absoluta -el PSOE té a la cambra alta majoria absoluta-, a diferència del que ha passat al Congrés dels Diputats, on Meritxell Batet ha hagut de recórrer a la majoria simple. Han participat en la votació els 250 senadors escollits per la ciutadania, i hi ha hagut 140 vots en favor de Cruz, 11 vots per a Ruth Goñi Sarries -proposada per Ciutadans-, 84 vots blancs i 11 vots nuls.

Cruz era el candidat del president del govern espanyol a presidir el Senat, en substitució de Miquel Iceta, que va topar amb el "no" de les forces independentistes al Parlament i no va poder esdevenir senador per designació autonòmica. El president del Senat ja era cap de llista del PSC en aquesta mateixa cambra. També va ser, juntament amb la recent escollida presidenta del Congrés, Meritxell Batet, un dels 15 diputats del grup socialista que va votar en contra de la investidura de Mariano Rajoy com a president del govern. Va néixer a Barcelona el 1951 i és llicenciat i doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona, on és catedràtic de Filosofia Contemporània.

La votació s'ha produït una hora després de la constitució del Senat, i també minuts després que ho hagi fet el Congrés, passades les 10.00 del matí, amb una imatge molt similar a la que s'ha vist a la cambra baixa. El senador per ERC Raül Romeva -empresonat provisionalment a Soto del Real en la causa de l'1-O- ha aparegut, acompanyat per la també senadora republicana Mirella Cortés, a les primeres fileres del Senat, sense custòdia policial. 

A continuació s'han escollit els dos vicepresidents de la mesa, entre tres candidats. A proposta del PP hi havia Pío García Escudero; del PSOE, Cristina Narbona, i de Ciutadans, Ruth Goñi Sarries. Els elegits han estat el dos primers. Narbona ha estat escollida vicepresidenta primera per 142 vots, mentre que García Escudero és el vicepresident segon amb 68 vots. Els secretaris de la cambra escollits en votació són. Fernando Martínez López, Olívia Delgado, Imanol Landa i Rafael Hernando.


Durant l'inici de la sessió, que ha començat a partir de les 10.00 del matí, Romeva ha protagonitzat un dels moments més esperats. Ha captat l'atenció de la cambra només amb la seva entrada. La cambra s'ha constituït en no haver-se presentat cap recurs contenciós administratiu contra la proclamació dels senadors, i la mesa d'edat ha estat l'encarregada de dirigir la votació de la mesa de la presidència.

La nova legislatura impacta en les eleccions

El moment és d'alt voltatge polític -i també emocional- i impacta en la campanya electoral. Els presos han arribat custodiats per la policia des de Soto del Real fins a l'hemicicle, però un cop allà tenen llibertat de moviments. 

Malgrat que els presos electes no poden reunir-se amb els seus respectius grups ni poden atendre els mitjans de comunicació, la seva sola presència ja és tot un missatge de l'efecte bumerang que ha acabat tenint la judicialització del conflicte. De fet, en el moment en què Junts per Catalunya i ERC van apostar per escollir-los com a candidats -tant al Congrés com al Senat- per demostrar que, malgrat la situació de presó preventiva, tenen els seus drets intactes perquè encara no han estat condemnats, ja es buscava que a Madrid es fos conscient que difícilment es podrà governar si no s'afronta de cara el conflicte i es desfà el camí dels tribunals.