Acció antifeixista i petons al Congrés

L'entrada dels presos, ràpidament saludats per Iglesias, i l'ocupació d'espais del PSOE per part de Vox, que Zaragoza ha intentat evitar, marquen un matí en el qual Marta Rosique també es fa un espai

Oriol Junqueras i Pablo Iglesias
Oriol Junqueras i Pablo Iglesias | ACN
Ferran Casas / Sara González
21 de maig del 2019
Actualitzat a les 12:50h
Al Congrés els canvis són lents. Però la política s'ha accelerat de forma evident els darrers anys. Les legislatures són cada cop més curtes i les xarxes i els directes televisius han fet de la cambra baixa un plató on s'emet cada dia una mena de Gran Hermano polític. Això no evita que els serveis del Congrés siguin encara anquilosats i els usos i costums també. L'excepció, però, ho ha remogut tot aquest dimarts.

L'anquilosament sempre es constata en sessions així, quan es tiben les costures. Més encara si estan presidides per dues excepcions: quatre presos polítics electes i una vintena de diputats de l'extrema dreta que arriben amb la intenció de marcar l'agenda, sobre tot la de la dreta. En paral·lel, els independentistes creia que tocava, per tant, acció antifeixista per treure la son als lleons de bronze de la carrera de San Jerónimo "fundidos con cañones tomados al enemigo en la guerra de África en 1860". 
 

La diputada d'ERC Marta Rosique al Congrés


La samarreta de la jove diputada per Barcelona d'ERC Marta Rosique, a qui ha tocat fer de secretària de la mesa d'edat, amb el lema "Acció antifeixista. Països Catalans" ha estat un colofó per a l'ocasió en una arrencada més aviat tensa que, ja durant les votacions, ha tingut moments histriònics amb el president de la mesa d'edat demanant als diputats "millorar el flux" per evitar aglomeracions al centre de l'hemicicle. "Estem propers a la trombosi", deia amb murrieria Agustín Javier Zamarrón, metge jubilat de llarga barba blanca, diputat del PSOE per Burgos i encarregat de posar en marxa la legislatura.

"Nosaltres a la nostra"

A primera hora hi havia ja molta expectació, molta seguretat i rotllanes de diputats d'ERC i JxCat, acompanyats de membres del Govern, a les rodalies de la cambra per fer declaracions a la premsa mentre els de la resta de grups anaven arribant en grup o individualment. Pablo Iglesias i Pedro Sánchez han estat dels líders més matiners. En una de les sales, la de columnes, el president en funcions s'adreça als seus diputats, molts d'ells nous i gairebé tots de la seva confiança. Els proposa set acords. "Nosaltres a la nostra", diu un dels diputats de la majoria.

No hi ha ni rastre dels presos polítics, tot i que han arribat cap a quarts de nou. Els nous diputats deambulen pels passadissos de la cambra, exploren racons desconeguts i reben instruccions dels uixers. "Entri vostè a l'edifici de Palau i no li posaran problemes per arribar a l'escó", li diuen a un diputat del PP. Els del PSOE arriben a l'hemicicle poc abans de que comenci la sessió. I això fa que als seus escons, a les primeres files, ja s'hi hagin assegut els diputats ultres.

La lluita per l'espai

Els diputats de Vox han arribat d'hora a l'hemicicle i, aprofitant que encara no estan assignats per la mesa els espais, han ocupat els seients tradicionals del PSOE. El diputat del PSC José Zaragoza ha estat el més avançat dels socialistes i ha intentat fer-los fora, però en veure que els seus interlocutors han fet cas omís de la seva advertència ha decidit seure entre ells per deixar-los clar que aquell és territori seu. Al final, però, Zaragoza queda assegut amb voluntat de "trolejar" entre Iván Espinosa de los Monteros i Santiago Abascal, que són els primers en saludar Sánchez quan seu a la filera d'escons blaus del govern.
 

José Zaragoza amb els diputats de Vox a l'hemicicle Foto: ACN


Mentre, els diputats d'ERC i JxCat ja s'han espavilat per assegurar als polítics presos una bona ubicació a l'hemicicle. De cop, enmig de converses, retrobaments i presentacions, es fa un cert silenci. Envoltats de fotògrafs entren, amb vestit i corbata, els quatre presos polítics catalans. Els seus companys, 14 d'ERC i cinc de JxCat, alguns d'ells amb samarretes i jaquetes grogues, els reben drets i amb emoció. També els del PNB i Bildu. Alguns diputats del PP criden "fora, fora!". No cal que pateixin massa. A la Ser, la vicepresidenta Carmen Calvo ja ha dit que en qüestió de dies els suspendran. Veurem què fa la mesa i la batalla jurídica que s'obre.

Només han començat a enfilar les escales per buscar el seu escó, dues imatges rellevants. Pablo Iglesias busca ràpidament a Oriol Junqueras. Es saluden, es pregunten com estan i es fan algunes carícies, gairebé s'abracen. El líder d'ERC també saluda, després d'una de les votacions, Pedro Sánchez. L'intercanvi és gèlid i la conversa és una mica més llarga amb l'encara ministre d'Exteriors, Josep Borrell, que com ell és candidat a les europees de diumenge vinent.
 

Els presos polítics, al Congrés dels Diputats Foto: ACN


Arrimadas i Rull es retroben

El líder de Podem també saluda els tres presos de Junts per Catalunya. I una altra escena. Inés Arrimadas, com a diputada al Parlament, havia tingut una relació molt fluïda amb Josep Rull quan era conseller de Territori. S'han creuat les mirades, seuen a dos metres, i s'han saludat i petonejat. De compromís i amb visible incomoditat de la fins ara cap de l'oposició a Catalunya.

Els presos incomoden, i també ho fa Rosique amb una samarreta que parla per si sola. En un matí d'excepció, amb presos polítics al ple i una vintena d'escons ocupats pels ultres, hi ha imatges que omplen més que les paraules. Veurem com continua una legislatura que es debat entre el diàleg i la bronca.
Arxivat a