ÀUDIO «​Totes les conseqüències de la imatge dels presos al Congrés i al Senat»; l'anàlisi del dotzè dia de campanya

Joan Serra Carné, redactor en cap de NacióDigital, reflexiona sobre el rol dels líders independentistes empresonats en les eleccions del 26-m

21 de maig del 2019
Actualitzat a les 7:17h

Els focus de la campanya de les eleccions municipals i europees il·luminaran aquest dimarts el Congrés i el Senat. Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull faran ús de l'acta de diputats, i Raül Romeva encetarà l'exercici com a senador. Tots cinc seran protagonistes de la sessió constitutiva de les Corts. La fotografia definirà l'època de turbulències en la qual transitem. La política i la justícia es tornaran a mesclar en una sola imatge, la dels presos exercint de representants públics.

Que el debat polític viu moments d'excepcionalitat és una evidència. I és més palpable encara quan es comprova que els presos han d'actuar com a diputats i senadors sota custòdia policial, no poden dirigir-se a la premsa ni la premsa pot preguntar-los. Els dirigents independentistes encara no han estat suspesos preventivament com a electes, perquè el Suprem ha traslladat la decisió a la mesa del Congrés, controlada avui l'esquerra. Les mirades se centren en què farà Meritxell Batet. Aquest dimarts, però, també es buscarà una instantània amb carrega política: els presos saludaran Pedro Sánchez? Estendrà la mà el líder del PSOE i futur president espanyol als presos?

Els dirigents independentistes privats de llibertat seran actors rellevants en la nova legislatura, malgrat els cordons sanitaris que condicionen els pactes a Espanya. I, a curt termini, poden ser influents en els resultats electorals. A Barcelona, el duel per l'alcaldia entre Ernest Maragall i Ada Colau és ajustat. I no cal menysprear l'impacte que tindrà el protagonisme de Junqueras i companyia la darrera setmana de campanya. Els comuns ho saben. Potser per això la mateixa Colau ja ha demanat un cara a cara amb Maragall per polaritzar al màxim l'esprint final, en un evident canvi d'estratègia. A la capital, cada vot pot ser decisiu per decantar la victòria.