Puigdemont alerta contra el nacionalisme d'Estat que vol «aniquilar» les minories

El candidat de JxCat a l'Eurocambra assegura que la imatge dels presos polítics recollint l'acta al Congrés és "impròpia" de la Unió Europea

Carles Puigdemont, durant el míting de JxCat a Tarragona
Carles Puigdemont, durant el míting de JxCat a Tarragona | Junts per Catalunya
20 de maig del 2019
Actualitzat el 21 de maig a les 7:06h
Carles Puigdemont, candidat de Junts per Catalunya (JxCat) a les eleccions europees, ha alertat aquest dilluns contra el "nacionalisme d'Estat" que vol "aniquilar" les minories, entre les quals hi ha situat els catalans. En aquest sentit, ha fet una crida a "trencar pronòstics i enquestes" per obtenir com a mínim tres eurodiputats -ell, Toni Comín i Clara Ponsatí- per portar "al cor de les institucions europees" l'esperit de l'1-O. Puigdemont ha comparegut per videconferència en el míting final de les europees a Tarragona, celebrat al Teatre Metropol de la ciutat i en la qual el candidat municipal, Dídac Nadal, s'ha volgut comprometre amb els propers passos del procés.

"La tenacitat que hem demostrat l'1-O, la resistència a les provocacions de caure a la violència, és l'aportació que podem fer a la UE. Hem de portar la Catalunya mobilitzada i compromesa al cor de les institucions europees", ha remarcat el dirigent independentista, que ha alertat del "populisme" que amenaça "valors fonamentals" i la xenofòbia contra les minories. El retorn del nacionalisme d'Estat, ha indicat, també és perillós pels vincles que té amb la història, també la catalana. "Busca l'aniquilació de les minories", ha assenyalat Puigdemont, molt aplaudit a Tarragona.

Puigdemont ha assenyalat que l'escena dels presos entrant al Congrés i al Senat és "impròpia" d'un país de la Unió Europea (UE). "Gent que és jutjada de manera injusta i ignominiosa per les seves idees han entrat a les Corts espanyoles per defensar les mateixes idees que els han dut a la presó. És una paradoxa i demostra que són presos polítics, que el judici és polític i que aquesta és una farsa amb la qual hem d'acabar", ha reflexionat el dirigent independentista. "Han de caure més murs", ha recalcat.

"La tenacitat que hem demostrat l'1-O, la resistència a les provocacions de caure a la violència, és l'aportació que podem fer a la UE", sosté Puigdemont

Segons l'expresident de la Generalitat, cal estar "oberts al diàleg" i fer les coses "de manera democràtica". "Els qui pensin que fan país o estat pegant els seus ciutadans no estan fent pàtria. Si es giren d'esquena o agafen la porra, no estan fent ciutat ni país. No és democràcia. Hem d'enviar un missatge cap enfora. És molt important perquè jo, Toni Comín i Clara Ponsatí entrem al Parlament Europeu", ha indicat. Si ho fan, no serà vigilats ni envoltats de policia, ni sense prohibir contactes amb la premsa. "Nosaltres som lliures", ha ressaltat en referència al marge de maniobra des de l'exili.

El doble estàndard europeu

"A Europa hi ha un doble estàndard que no ens podem permetre. Unes persones que estan acusades dels mateixos crims, en funció de si són a Europa o a Espanya, tenen tracte diferent", ha remarcat el candidat de JxCat. "Això és el que anem a explicar i a fer saber a una Europa que porta un any i mig atònita, que no entén què està passant. Països que fan costat a la posició espanyola fan preguntes incòmodes a la diplomàcia espanyola", ha revelat Puigdemont, sense donar més detalls. Els murs, ha indicat, només es poden "trencar amb la força de la gent" i amb "civisme".

Queden quatre dies de campanya, ha constatat el candidat, que ha demanat suport a la candidatura tarragonina de Dídac Nadal i a la de Lliures per Europa que encapçala ell. "Cal anar a Europa a dir bon dia, que hem guanyat a Tarragona i a Barcelona i que ens hauran d'escoltar. Ho tenim a les nostres mans. Hem de trencar pronòstics i enquestes amb la força que sempre hem trencat murs que semblaven insalvables", ha indicat.

El repte de JxCat a Tarragona

Tarragona no serà una plaça senzilla per a JxCat en aquestes eleccions municipals. La llista l'encapçala Dídac Nadal, que substitueix Albert Abelló com a candidat. Abelló només va poder ser cinquena força en els últims comicis locals, amb tres regidors i 5.546 vots. Això va fer que quedés per darrere del PSC, Ciutadans, ERC i el PP. Nadal, per tant, aspira a millorar uns números discrets en una ciutat que, durant anys, va estar governada per l'extinta CiU. A la seva llista hi va Eusebi Campdepadrós, que fa cinc anys va ser cap de cartell d'ERC a les europees i ara secretari de la mesa del Parlament.

L'últim precedent, corresponent a les espanyoles del 28-A, no va ser del tot satisfactori per a JxCat a la capital tarragonina. La llista encapçalada per Josep Rull va obtenir 5.898 vots a la ciutat, de manera que només va poder ser cinquena força per darrere del PSC, d'ERC, de Ciutadans i d'En Comú Podem. Nadal, en la seva intervenció al míting, ha assegurat que Tarragona "té problemes i necessita ajuda". "Cal un govern local que es mulli per la ciutat. No hi ha cap pla ni cap nord que ens orienti", ha ressaltat.
 

Dídac Nadal, candidat de JxCat a l'alcaldia de Tarragona, aquest dilluns Foto: Laura Gómez / Junts per Catalunya


La seva llista, que l'ha acompanyat dalt de l'escenari, suposa un "canvi de mentalitat" i un "canvi generacional". "Més enllà que un bon alcalde, Tarragona necessita un equip jove que tingui la idea de fer un gir profund. Ens volem sentir orgullosos de la nostra ciutat", ha remarcat Nadal, que ha criticat els "projectes megalòmans" i les "obres faraòniques". "L'Ajuntament s'ha de preocupar de la seva gent", ha insistit. En matèria de civisme, neteja i seguretat, ha apuntat, no s'estan "fent bé les coses". En aquest sentit, ha anunciat un pla de xoc als carrers de Tarragona per veure "on i com actuar".

Nadal és fill de l'exalcalde Joan Miquel Nadal, que va governar durant anys la ciutat. Exerceix com a advocat i, en els seus discursos de campanya, també es refereix als "atacs" que estan patint els "drets de Catalunya". "Tenim presos i exiliats. Això és insostenible", ha assenyalat el candidat, carregant contra el judici al Tribunal Suprem per "defensar més la unitat d'Espanya que els drets dels ciutadans. "No ho pensem permetre", ha assenyalat, rememorant el que li explicava el seu avi sobre la dictadura.