Colau polaritza la campanya, Bou fa culpables, els presos a les Corts i el lloguer es dispara

El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, la frase i la dada de la campanya electoral del 26-M

20 de maig del 2019
Actualitzat a les 20:47h

El protagonista
La campanya es polaritza. Ja fa dies que les enquestes dibuixen un escenari post-electoral dualitzat, però fins el moment la candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau, no s'havia avingut a un enfrontament directe amb l'alcaldable d'ERC, Ernest Maragall. Ara, les coses han canviat i un nou canvi d'estratègia s'ha fet evident entre les files dels comuns. En la recta final de la campanya, Colau està disposada a treure les ungles per revalidar l'alcaldia assolida el 2015. I malgrat el lleuger avantatge dels republicans en els darrers sondejos, no està disposada a rendir-se.

"La vella política o la gent comuna i valenta", sintetitzava aquest diumenge en un acte a la rambla del Carmel que suposava una notable demostració de força. Acompanyada de Pablo Iglesias i Alberto Garzón, apujava el to com un preludi del que anunciaria avui. A través de les xarxes, Colau ha proposat públicament un cara a cara amb Maragall: "Ara que totes les enquestes confirmen que només dues opcions podem guanyar el proper 26-M, és el moment de fer aquest debat". 


 La proposta

La mancança de places de residència de gent gran a Barcelona és una evidència. Fa mesos que diverses entitats denuncien que la situació és crítica, i ni ajuntament, ni tampoc Generalitat han trobat, de moment, la manera de solucionar-ho. Fa una setmana ho denunciava Colau des del barri de Sant Andreu, on demanava al Govern el traspàs urgent de la competència, i ara s'hi ha sumat el candidat del PP a l'alcaldia, Josep Bou, en un to molt més contundent. "La Generalitat no hi ha estat ni se l'espera, distribueix les partides econòmiques per qüestions ideològiques", ha lamentat. La seva proposta és clara: aprofitar els 2.700 milions d'euros de pressupost municipal per crear noves places, i dedicar 2.000 nous habitatges de lloguer social a persones de la tercera edat. 


La frase

"Treballarem perquè votar no sigui delicte". Aquesta és una de les frases del dia, tot i que la veritable protagonista ha estat la imatge que l'ha acompanyat. Ho afirmaven els presos de Junts per Catalunya des del Congrés, mentre que, a pocs metres, Oriol Junqueras assegurava: "Cal guanyar diumenge i portar el país a la llibertat". Cap dels presos electes -tampoc Raül Romeva al Senat- ha pogut fer declaracions als mitjans, tot i que gairebé tots han aprofitat l'efímer espai de llibertat per gravar unes paraules a la ciutadania. Si bé aquest dilluns han pogut recollir l'acta, demà serà el seu gran dia. Tot i que custodiats fins a l'hemicicle i sota l'amenaça de les suspensions, es convertiran en senadors i diputats. Fins quan? Aquesta és la principal pregunta.


La dada

Si hi ha un tema que preocupa els barcelonins, aquest és l'accés a l'habitatge. I és que el preu del lloguer ha pujat més un 35,2% a la ciutat des del 2014, i durant el 2018 s'han produït 2.381 desnonaments. Els candidats de Barcelona en Comú, ERC, PSC, CUP i JxCat han debatut avui sobre la regulació dels preus del lloguer, les bonificacions i les sancions, denotant diferències importants en el fons i la forma de les polítiques. El debat s'ha realitzat al Casal del Pou de la Figuera de Barcelona sota l'atenta mirada de la PAH, el Sindicat de Llogaters, assemblees de barris i associacions de veïns.