La «resistència» jurídica es mobilitza en favor de Valls

La professora de Dret Civil Chantal Moll i els impulsors de l'associació Llibertats lideren el sector unionista de l'advocacia catalana

Manuel Valls amb dones del món jurídic. A la seva dreta, Chantal Moll. A l'esquerra de la imatge, Ana Magaldi i Alexandra López-Liz, presidenta de la plataforma Aixeca't.
Manuel Valls amb dones del món jurídic. A la seva dreta, Chantal Moll. A l'esquerra de la imatge, Ana Magaldi i Alexandra López-Liz, presidenta de la plataforma Aixeca't. | C. Moll
20 de maig del 2019
Actualitzat a les 21:16h
El pati de columnes del Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) ha acollit aquesta tarda l'acte de presentació d'un manifest en suport de Manuel Valls, quan s'esgota ja la campanya de les municipals de Barcelona. El candidat ha estat rebut amb escalf per un grup de juristes que han donat el seu nom en favor de l'alcaldable, a qui veuen com "el canvi real" en una "Barcelona degradada" i quasi bé sense llei. 

Entre el públic, un dels presents ha arribat a dir: "Som la resistència". Així és com s'anomena aquest sector del món del dret: la resistència envers un nacionalisme que veuen penetrant tots els racons de la societat civil catalana. Entre els presents, Pere Lluís Huguet, exdegà del Col·legi d'Advocats de Reus i expresident del Consell de l'Advocacia Catalana, que ha presentat Valls, i Eloy Moreno, actual president de Llibertats, una entitat clau en la mobilització de l'unionisme jurídic.   

El col·lectiu Llibertats es va presentar al mateix lloc el març del 2017, fruit de la iniciativa d'un seguit de juristes que es van organitzar per plantar cara al procés sobiranista i "defensar l'estat de dret". En aquella ocasió, qui va fer de padrí va ser Eugeni Gay Montalvo, exdegà de l'ICAB i exvicepresident del Tribunal Constitucional. Segurament el cap més visible de l'unionisme entre els juristes catalans. Els fundadors de Llibertats la presenten com una entitat "transversal de caire constitucional". 

Aquest dilluns, Gay no hi era. La seva filla, Maria Eugènia Gay, dirigeix la junta de govern de l'ICAB i encapçala un equip en què hi figura com a vicedegà Jordi Pina. En referència a Pina, un dels lletrats presents explicava al final de l'acte que "hi ha membres de la junta de govern que a molts no ens representen". Sobre la degana, els advocats més hostils al procés consideren que "vol nedar i guardar la roba".

Aplaudiments per a Magaldi

En un moment de l'acte, un assistent ha citat Ana Magaldi, la primera de les signants, i l'auditori ha aplaudit. Magaldi va ser la fiscal en cap de Barcelona que es va desmarcar de la fiscalia del TSJC quan aquesta va posicionar-se en contra del processament d'Artur Mas pel 9-N, i va defensar admetre a tràmit la trentena de denúncies que es van presentar contra la consulta. Pertany a l'Associació de Fiscals, la majoritària -i la més conservadora- de la professió.  

Chantal Moll de Alba, l'anella amb Valls

En la presentació del manifest, hi era Chantal Moll de Alba Lacuve, un nom clau en l'activisme unionista. Professora de Dret Civil de la UB, va ser la impulsora d'Universitaris per la Convivència, una plataforma nascuda per defensar la "neutralitat política" dels òrgans de govern de les universitats davant del procés. Hi ha poques entitats constitucionalistes on no hi sigui present. Va impulsar la plataforma de voluntaris Aixeca't-Levántate -que ara presideix l'advocada Alexandra López-Liz, una altra supporter de Valls- i pertany també a Llibertats. És candidata amb el número 12 de la llista que encapçala Manuel Valls. Ella diu amb entusiasme: "Treballo a la resistència".