D'«expulsar» fons voltor a la regulació del lloguer; el debat d'habitatge a Barcelona en 15 frases

Els candidats a l'alcaldia de Barcelona, amb l'absència de Valls i Bou, aborden la segona preocupació dels barcelonins en un debat organitzat per col·lectius en defensa del dret a l'habitatge

Colau, Civit, Maragall, Collboni i Saliente durant el debat
Colau, Civit, Maragall, Collboni i Saliente durant el debat | PAH
20 de maig del 2019
Actualitzat a les 12:36h
3. Els candidats a l'alcaldia de Barcelona han participat aquest dilluns en un debat sobre polítiques d'habitatge organitzat pel Sindicat de Llogaters, l'Assemblea de Barris pel Turisme Sostenible, la PAH, la Federació d'Associacions de Veïns, l'Observatori DESC i Crític. L'habitatge és el segon problema que més preocupa als barcelonins i el debat ha servit perquè els candidats hagin posat propostes sobre la taula. L'alcaldable del PP, Josep Bou i el de Barcelona pel Canvi-Ciutadans, Manuel Valls, no hi han participat tot i que la seva presencia estava anunciada. La trobada s'ha desenvolupat al Casal del Pou de la Figuera, a Ciutat Vella.

Les mesures que pot impulsar l’Ajuntament per garantir el dret a l’habitatge, els pisos buits que hi ha a la ciutat i la col·laboració entre les administracions han centrat l'inici del debat entre Ada Colau (Barcelona en Comú), Albert Civit (JxCat) -que ha substituït Elsa Artadi a l'inici-, Ernest Maragall (ERC), Jaume Collboni (PSC) i Anna Saliente. La relatora de l'ONU en matèria d'habitatge, Leilani Farha, ha interpel·lat els candidats a través d'una intervenció gravada. Aquestes són les 15 frases més destacades:

1. Anna Saliente (CUP): "No es tracta només de limitar el poder del fons voltor sinó fer-los desaparèixer de la ciutat. Expropiació de pisos xq passin al parc públic d’habitatge.

2. Albert Civit (JxCat): "La Generalitat no pot anar amb la cara tan alta però l’Ajuntament no ha satisfet les expectatives".

3. Ada Colau (Barcelona en Comú): "Els fons voltor tenen catifa vermella a l’estat espanyol. Paguen zero impostos i se’ls hi permet fer el que els hi doni la gana.

4. Ernest Maragall (ERC): “Tenim la voluntat que els ajuntaments puguin regular el preu del lloguer”.

5. Jaume Collboni (PSC): “Cal que l’Ajuntament pugui avalar famílies en risc, fer un aval antidesnonaments per evitar que arribin a la situació d'emergència”.

6. Ada Colau (Barcelona en Comú) a Ernest Maragall (ERC) i Albert Civit (JxCat): “Els juristes a qui hem consultat diuen que el més probable és que la via catalana per la regulació del lloguer acabi als tribunals i en paper mullat”.

7. Ernest Maragall a Ada Colau: “Fa una exhibició de sucursalisme. Sembla que prefereixi que la regulació del lloguer l’aprovi Sánchez quan sigui que el Govern, que està disposat a fer-ho”.

8. Anna Saliente(CUP) A Ernest Maragall (ERC): "Nosaltres diem í a regular i voem veure proposta de la Generalitat. En parlarem? No s’ha parlat amb la CUP a nivell parlamentari ni amb els grups organitzats. Per nosaltres el preu de lloguer no ha de sobrepassar el 20% dels ingressos de la unitat familiar”.

9. Albert Civit (JxCat): “Tenim un índex de referència i l’hem de fer servir. Els lloguers han d’estar un 25% per sota del preu de mercat”.

10. Ada Colau (Barcelona en Comú): “Actualment assumim  el 80% dels recursos en habitatge. Si la Generalitat complís, tindríem els 1.000 habitatges  ens deuen. Es qüestió de voluntat política”.

11. Jaume Collboni (PSC): “Crearem un fons de 15 milions d’euros per l’impagament d’hipoteques”.

12. Ernest Maragall (ERC): “Cal establir de debò una coordinació entre administracions”.

13. Anna Saliente (CUP): “Cal una constructora pública. El privat no vol construr habitatge social, construim-lo directament des de l’Ajuntament”.

14. Albert Civit (JxCat): S’ha de parlar amb els privats, els que ho fan bé, per mantenir la col·laboració público privada perquè, sobre el sòl protegit, puguin produir habitatges a preu assequible”.

15. Ada Colau (Barcelona en Comú) a Jaume Collboni (PSC): “No hem trobat aquests milers de pisos que diuen que van fer. Potser perquè eren de propietat  s'han privatitzat”.
Arxivat a