Valls assegura que veure els presos electes al Congrés mostra que la justícia és «independent»

El candidat de Barcelona pel Canvi-Ciutadans pregunta a Jaume Collboni si tornarà a donar suport a Colau i es presenta com l'únic "vot útil" per foragitar l'alcaldessa

Manuel Valls aquest dilluns a la seu de l'agència Efe a Barcelona.
Manuel Valls aquest dilluns a la seu de l'agència Efe a Barcelona. | Campanya Valls
20 de maig del 2019
Actualitzat a les 12:00h
Manuel Valls ha afirmat que l'escena dels presos electes recollint les seves actes al Congrés i el Senat reflecteix que a Espanya "es compleix la llei". "Malgrat totes les mentides de Maragall, Colau i Elsa Artadi dient que s'estan atacant les llibertats", ha assegurat el candidat, "Espanya és un gran país, amb una justícia independent" i que "ha viscut els seus millors 40 anys de la seva història moderna".

Valls ha contraposat el "compliment de la llei" amb l'actuació del "separatisme" i d'Ada Colau, a qui ha criticat per haver atacat l'estat espanyol. "L'alcaldessa de Barcelona no pot ser una activista", ha sentenciat, recordant els missatges de Colau  enviats a les institucions europees criticant la democràcia espanyola i les mocions "contra la Constitució" aprovades al consistori.

Valls ha fet aquestes declaracions a la seu de l'agència Efe a Barcelona. El candidat encara el darrer tram de la campanya de les municipals de Barcelona i ho ha convocant al "vot útil" dels qui volen un canvi a Barcelona. "Aquí el perill no és Vox", ha dit, sinó "el nacionalisme i el populisme". Ha advertit que el balanç d'Ada Colau és tan "desastrós" que molts electors poden tenir la temptació de votar qualsevol altra opció. Ho ha dit apuntant clarament a Ernest Maragall i a Jaume Collboni. Ha reclamat al primer que expliqui què vol dir quan parla de fer de Barcelona la palanca de la República. 

Del candidat del PSC ha afirmat que Collboni encara seria tinent d'alcalde si Colau "no se l'hagués tret de sobre" pel fet que els socialistes haguessin votat el 155. Sobre si estaria disposat a votar Collboni com a alcalde, ha respost que vol escoltar del candidat del PSC si donarà suport a Colau. 

Els efectes econòmics d'un triomf independentista   

Valls ha advertit dels efectes econòmics d'un triomf independentista o una aliança entre aquest i Ada Colau. L'independentisme té una estratègia, ha assegurat Valls, "com s'ha vist en les eleccions a la Cambra de Comerç". El candidat ha recordat les empreses que han traslladat la seva seu fora i ha donat per fet que hi haurà centres de decisions que "continuaran marxant" i oportunitats que es perdran, "com es va perdre l'Agència Europea del Medicament".

"Jo soc un servidor públic"

Preguntat sobre si romandrà al consistori en cas de perdre les eleccions, ha contestat: "Jo soc un servidor públic". Valls ha afirmat que ell assumirà els resultats i continuarà allà on els barcelonins el situïn, afegint que "la vida és llarga i plena de sorpreses". S'ha preguntat si "els altres candidats continuaran en cas de perdre". Valls ha definit la campanya com a "molt interessant" i ha assegurat que se sent molt "animat", més enllà del que diguin les enquestes. Ha demanat als electors que votin pensant en el futur de la ciutat. 
   
L'alcaldable de Barcelona pel Canvi-Ciutadans ha tornat a carregar contra Colau per les seves polítiques d'habitatge i de turisme, recordant altre cop les declaracions de Gala Pin titllant el turisme de "plaga de llagostes". Ha alertat contra el risc de caure en la "turismofòbia", insistint en el paper capital que juga el sector turístic per l'economia de la ciutat. 

A la pregunta de per què no havia anat al debat sobre habitatge que es feia a la mateixa hora entre els diversos candidats, Valls ha afirmat que no hi ha anat "perquè estic atenent-los a vostès". La compareixença a l'agència Efe estava agenda des de feia molts dies. Però Valls ha explicat que ha participat en molts debats i ha criticat que Ada Colau no va acceptar el debat a TVE i, en canvi, vol que els altres vagin als debats sobre propostes seves, en referència a un altre debat al qual no va assistir, sobre el top-manta. El candidat del PP, Josep Bou, també ha participat en el debat, organitzat per entitats i plataformes de l'habitatge.