L'1-O centra el debat, la CUP condiciona, Errejón esmena i les enquestes no conclouen

El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, la frase i la dada de la campanya electoral del 26-M

19 de maig del 2019
Actualitzat a les 20:29h

El protagonista

Quan ja fa més d'un any i mig de la votació, el referèndum de l'1-O torna a ser protagonista de la campanya electoral. En plena pugna pel lideratge de Barcelona, l'independentisme vol esgarrapar a Ada Colau el màxim de vot sobiranista airejant el rol dubitatiu que aquells dies va jugar el seu equip de govern. Va encendre foc dissabte el cap de llista d'ERC, Ernest Maragall, qui va assegurar que l'1-O es va fer "malgrat la no implicació" de Colau, mentre que la número 2 de JxCat a la ciutat, Elsa Artadi, l'ha acusada de "posar en risc" el referèndum. El líder dels comuns a Madrid, Jaume Asens, de marcat perfil sobiranista, ha sortit en defensa de l'alcaldessa i de la implicació del consistori en un fil de Twitter.


La proposta

La CUP va trencar l'aliança que mantenia la legislatura al Parlament amb les altres forces independentistes i va optar per situar-se a l'oposició. Malgrat tot, la cap de llista a Barcelona, Anna Saliente, ha reclamat el vot per ser decisiva i condicionar a banda i banda de la plaça Sant Jaume, és a dir, tant a l'Ajuntament com a la Generalitat. A qui li demani els vots per governar a la capital catalana, però, ha avançat quines dues línies vermelles li imposaràavançar en el procés desobedient i de ruptura amb l'Estat, i adoptar polítiques d'emergència per resoldre la situació de la classe treballadora.


La frase

"Allò revolucionari no són les proclames, ni assaltar els cels, sinó que l'endemà hi hagi ordre, es recullin les escombraries, funcioni la llum. Allò que Pepe Mujica, el polític uruguaià, diu el mentrestant. Si tu promets el paradís però no canvies el mentrestant pel camí, no passes de profeta". L'exdirigent de Podem i ara impulsor de Más Madrid -junt a Manuela Carmena-, Íñigo Errejón, certifica en una entrevista a El País les seves diferències amb Pablo Iglesias, esmenant el seu clàssic clam a assaltar els cels.


La dada

Les últimes enquestes de campanya -el darrer dia per publicar-ne és demà- coincideixen en un escenari tan similar com ajustat: Ernest Maragall se situa al capdavant, però amb Ada Colau trepitjant-li els talons i un Jaume Collboni a l'alça. El sondeig d'El Periódico, de fet, apunta a un empat tècnic entre ERC i Barcelona en Comú, ja que els primers, amb 10 regidors, podrien empatar o treure'n un més que el principal rival. En el cas d'El País, la seva projecció dona 11 seients als republicans, mentre que els comuns es quedarien amb un o dos menys. L'última setmana es preveu decisiva.