Graupera lloga un pis turístic il·legal per denunciar les llacunes del govern Colau

El líder de Barcelona és Capital, en una acció de campanya, denuncia la "incompetència i el fracàs" de les polítiques en matèria turística de l'ajuntament de la ciutat

Jordi Graupera, aquest diumenge a la tarda a un pis turístic il·legal al barri d'Hostafrancs.
Jordi Graupera, aquest diumenge a la tarda a un pis turístic il·legal al barri d'Hostafrancs. | Roger Arnau
19 de maig del 2019
Actualitzat a les 23:12h
"Benvinguts a una festa en un pis turístic il·legal". D'aquesta manera, Jordi Graupera ha rebut la premsa aquest diumenge a la tarda en una acció electoral sorpresa organitzada al barri d'Hostrafancs, al districte de Sants-Montjuïc. El candidat a les eleccions municipals del 26-M ha llogat un pis turístic sense llicència per denunciar "la incompetència" del govern d'Ada Colau en matèria de turisme.
 
El líder de Barcelona és Capital -que ha llogat el pis amb capacitat per vuit turistes per 180 euros al dia en una plataforma online- ha assegurat que aquest és "un exemple del fracàs de les polítiques de l'Ajuntament de Barcelona". I ha afegit que assenyala moltes de les problemàtiques que hi ha al voltant dels allotjaments turístics a la ciutat: "És un pis al barri de Sants, lluny del centre més turístic, i en un carrer comercial, on fins ara la gent hi vivia", ha destacat.

Amb aquesta acció, Graupera ha volgut demostrar un problema de fons: "A la ciutat, avui en dia, surt més a compte tenir un pis llogat com a pis turístic il·legal que no pas viure-hi i tenir una feina". El candidat, a més, ha alertat que "aquest és el problema del model turístic i del model econòmic de la capital catalana" que, segons Graupera, porta a una Barcelona que només es pot dedicar a l'economia de serveis i al turisme, fet que provoca que les feines i els salaris siguin cada vegada més precaris.

"Les normatives no estan malament, però la llei no es compleix"

El cap de llista de Barcelona és Capital -que ha afirmat que l'Ajuntament s'ha dedicat més a fer discursos que a adreçar les qüestions de fons del problema- ha assegurat que la seva candidatura no és partidària d'ampliar els allotjaments turístics a la ciutat (planteja ampliar la moratòria actual) i, de fet, ha exigit que l'Ajuntament ampliï l'acord que va tancar amb Airbnb a totes les altres plataformes que també lloguen apartaments turístics. Així, Graupera, que ha proposat multar-les si no s'hi avenen, ha recordat que "l'accés a les dades dels pisos turístics és fonamental per poder evitar el comerç d'aquests pisos il·legals".

Graupera ha assegurat que hi ha barris on la situació és "d'emergència" i ha posat com a exemple la Barceloneta: "Un barri amb 15.000 habitants, amb 79 llicències i més de 1.000 pisos il·legals", ha denunciat. El candidat ha assegurat que a mig termini els pisos turístics amb llicència s'han d'agrupar en un mateix edifici i els propietaris han d'oferir un serveis que pal·liïn les conseqüències negatives d'aquest allotjaments, com per exemple la introducció de la figura del sereno i que inverteixin una part dels beneficis en la millora de l'espai públic.

Barcelona és Capital proposa "esponjar el turisme"

El líder de Barcelona és Capital ha assegurat que una de les solucions a la degradació i a la massificació turística en algunes zones de la ciutat passa per "esponjar el turisme", posant equipaments i atractius globals fora del centre. En aquest sentit, ha proposat que l'estratègia sigui metropolitana i ha posat com a exemple la possibilitat de portar l'ampliació del Macba a la zona de les Tres Xemeneies, al Besòs, o, fins i tot, a l'Hospitalet de Llobregat.

Graupera ha assegurat que els milions de turistes que cada any visiten Barcelona són "una oportunitat per oferir un discurs més profund i explicar al món que la capital catalana no és un aparador, sinó una ciutat construïda a base de moltes lluites, esforç i a partir d'un sentit del gust i una idea de bellesa". El candidat ha explicat, també, que el canvi de model econòmic per substituir el turisme ha d'estar basat en la recerca, la innovació i la capacitat de traslladar la tecnologia al món de les empreses i ha destacat l'avantatge de Barcelona pel fet de tenir un campus científic urbà.
Arxivat a