L'advocat que no ha volgut assistir l'ultra de Manlleu: «Una actuació feixista no la vull defensar»

Raimon Montoliu, lletrat de Vic, al·lega "objecció de consciència" per la seva negativa a defensar al suposat autor de l'atac a la CUP de Manlleu, qui ja ha quedat en llibertat

Raimon Montoliu, l'advocat d'ofici que s'ha negat a defensar l'atacant de Manlleu
Raimon Montoliu, l'advocat d'ofici que s'ha negat a defensar l'atacant de Manlleu | Montoliu Advocats
19 de maig del 2019
Actualitzat a les 18:11h
"No el defensaré". Així de contundent ha estat Raimon Montoliu, advocat d'ofici d'Osona, que s'ha negat a defensar l'home acusat d'atacar la CUP de Manlleu en dues ocasions: intentant tirar a terra la carpa de la formació i després amenaçar-los amb un ganivet de grans dimensions. Montoliu va protagonitzar un altre moment en defensa de les seves conviccions quan l'abril de 2018 es va negar a treure's el llaç groc a petició d'una jutgessa. El lletrat es manté ferm amb la seva decisió independentment de les conseqüències que tingui i assegura que no defensarà "actes feixistes", afirmant que "no em podran treure les conviccions".

- Per què ha decidit no defensar al suposat agressor?

- Per un tema de consciència. Des de dos vessants i una tercera posterior. La primera és des de la posició activa, del presumpte autor i després el vessant des del punt de vista passiu, que és la víctima. Pel que fa a l'autor, jo no em veig capacitat per defensar una actitud feixista. Per les meves conviccions democràtiques no vull defensar una actitud d'aquest tipus. Des del vessant passiu, com que jo sóc un home afí a partits independentistes estaria actuant contra gent amb la qui jo hi tinc una afinitat. El tercer element és que si l'advocat que ha de defensar una persona a nivell penal té dubtes a l'hora de fer-ho, a nivell tècnicament (que no és el cas), o per altres conviccions, la millor defensa que té aquest client és precisament que aquest advocat no el defensi.

- Creu que la seva decisió tindrà conseqüències de cap mena?

- No m'hi he trobat mai, és el primer cop que ho faig. Hi ha un article, en l'àmbit penal, que permet excusar-te en una situació concreta a la qual pots al·legar i pel Col·legi d'Advocats, en aquest cas el de Vic, que em dirà si accepta la meva negativa o no. Vull que quedi clar que amb independència de l'organisme que hagi de decidir si tinc raó o no en tinc, com que la convicció és meva i no me la poden treure, jo seguiré sense defensar aquest noi. Ho tinc claríssim.

"La millor defensa que té aquest client és que aquest advocat no el defensi"


- L'agressor que havia de defensar d'ofici ja ha quedat en llibertat segons ha informat la CUP de Manlleu. És reincident. Com s'entén que quedi en llibertat?

- No hi ha hagut judici i no se l'ha condemnat doncs no pot haver-hi una pena de presó, a més d'haver-hi la figura de la presó provisional. Si es considerés que aquest senyor pot escapar-se o pot fer actuacions d'aquest tipus, que no sé si seria aquest cas o no, o pot perjudicar un altre cop a la víctima seria defensable, o no, la presó provisional. Cada cas és un món. En aquest hi havia un ganivet, de 40-50 centímetres, a la via pública... seria valorable però el jutge hauria argumentat que no hi ha risc en aquest sentit.

- El seu gest i la negativa a defensar-lo va lligat a les denúncies generalitzades de la impunitat que gaudeix la ultradreta a Catalunya?

- Sí que és cert que aquest gest, aprofitant l'avinentesa, vull transmetre que no és un tema jurídic. Si jo tinc la consciència intranquil·la defensant aquest senyor doncs no el defenso. Prefereixo tenir la meva consciència tranquil·la i que passi el que hagi de passar, jo estant tranquil amb mi mateix. Que la gent vegi que qualsevol persona, si entén que una cosa no ha de ser com li fan fer, la pot canviar. No cal ser advocat o metge o el que sigui. En tot cas, un advocat pot buscar els mecanismes legals o jurídics per defensar la seva postura. Tornant a la pregunta que em feies, és evident que hi ha una situació personal meva que jo no vull defensar un acte feixista. No una persona que és feixista i fa una altra actuació diferent que no té res a veure amb el feixisme. Una actuació feixista no la vull defensar. És evident que cada cop més la ultradreta a Europa s'està potenciant més... amb aquesta petita actuació meva crec que faig alguna cosa en positiu. És un tema de consciència pròpia.

- És el primer cop que es troba en una situació com aquesta, en la que s'ha de defensar un atac feixista"?

- Sí. És la primera vegada i he defensat de tot.

- Llavors, independentment de la persona, hauria actuat igual?

- És el fet. Jo a aquest senyor ni el conec. Aquest tipus de fet, feixista, no el vull defensar. Amb independència de la persona, encara que si provoca o fa un fet feixista doncs segurament ho serà però si és una persona reconegudament feixista i fa uns fets que no tenen res a veure, doncs el defensaré i no tinc cap problema. Ara bé, si és feixista sí que el tindré, el problema.
Arxivat a