Els presos de JxCat reclamen un resultat «esclatant» de Puigdemont per enviar un missatge a Europa

Rull, Turull i Forn asseguren que segueixen abanderant "el diàleg de veritat" des de Soto del Real i criden a la participació davant d'un Estat ja "desemmascarat"

Jordi Turull, Joaquim Forn i Josep Rull, en l'acte central de JxCat a Sant Cugat del Vallès
Jordi Turull, Joaquim Forn i Josep Rull, en l'acte central de JxCat a Sant Cugat del Vallès | Junts per Catalunya
19 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:39h
Junts per Catalunya (JxCat) ha triat Sant Cugat del Vallès per fer el míting central de campanya de les eleccions municipals i europees del 26-M. La ciutat, governada per l'espai de l'antiga Convergència des de fa 32 anys, ha acollit un acte amb els presos com a principals protagonistes. A través de videconferència, just després de veure les famílies, han aparegut a la pantalla Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull, que han enviat un missatge nítid de cara als comicis comunitaris. "El que els fa nosa és el president Puigdemont. Ho han intentat tot, s'han desemmascarat i us demano que el president tingui un resultat esclatant perquè el missatge arribi a Europa", ha recalcat Turull, que ha demanat suport també en clau municipal.

És precisament en aquest àmbit on ha volgut incidir Forn, candidat a l'alcaldia de Barcelona, que ha demanat un bon resultat per obtenir el càrrec o bé ser "decisius". S'ha compromès a tornar a la capital catalana per recollir l'acta de regidor i aconseguir tenir veu a l'Ajuntament. Per acabar la primera connexió de la jornada ha entrat Puigdemont des de Waterloo, molt aplaudida: "Us veig i us sento com l'última vegada que us vaig veure", ha apuntat l'expresident de la Generalitat. Forn li ha indicat que eren "conscients" del que feien durant la tardor del 2017, i ha apuntat que en cap moment han sentit "odi" cap a ningú. "Volem dialogar de veritat", ha indicat.
 
"No ens vinclaran, ens en sortirem i guanyarem la llibertat", ha apuntat l'exconseller de Territori, que ha carregat contra Manuel Marchena, el magistrat que els jutja al Tribunal Suprem, per haver-se "tret la careta definitivament" durant aquesta setmana al judici. Es referia a les negatives reiterades de Marchena a permetre el català a la sala, i a la frase dirigida a un testimoni en la qual el magistrat situava l'ús del castellà com un "imperatiu legal". Davant de tot plegat, ha dit Turull, cal "anar a votar".

Rull i Turull s'han queixat que no podran fer vida de diputats al Congrés, on se'ls vetarà l'accés a fer rodes de premsa i a reunir-se amb normalitat amb el grup parlamentari. L'exconseller de Territori -que ha citat Miquel Martí i Pol entre somriures de l'exconseller de Presidència- ha demanat, en clau humana, que els qui estan en llibertat "es mengin els fills a petons". Aquest diumenge han rebut la visita dels familiars i, de fet, Jordi Sànchez no ha pogut aparèixer perquè estava encara amb ells.

Talegón apel·la a la "fraternitat"

L'encarregada d'encetar el míting ha estat Beatriz Talegón, que durant uns dies va ser la número tres de la candidatura en substitució de Clara Ponsatí. "És el meu deure ètic dir que no esteu sols. Us votarem des de Cuenca i des de Sevilla", ha assenyalat Talegón, que ha defensat la "fraternitat dels pobles". "No em fa vergonya dir-ho: soc d'esquerres i crec en la fraternitat i en la solidaritat, i que per sobre de tot ens uneixen els drets humans", ha destacat la periodista, que ja va fer un discurs molt similar divendres a L'Hospitalet de Llobregat en el qual va assegurar que "no era el moment" de parlar de dretes ni d'esquerres mentre hi hagués "excepcionalitat".

Talegón ha reivindicat el paper d'altres dirigents que són a l'exili -Marta Rovira (ERC) i Anna Gabriel (CUP)- i, just quan ha acabat, un grup de manifestants promotors de la festa major alternativa han irromput breument en el míting per fer sentir les seves reivindicacions. El servei de seguretat, especialment els agents de Mossos que fan d'escortes dels consellers, han gestionat la situació i els han expulsat del recinte. No hi ha hagut més incidents malgrat els crits de "boicot" que han emès els manifestants.

El paper dels alcaldes

En un format nou en campanya, JxCat ha fet entrar fins a sis candidats d'arreu del territori gràcies a la tecnologia. Han estat Meritxell Roigé -Tortosa-, Anna Erra -Vic-, Dídac Nadal -Tarragona-, Antoni Postius -Lleida- i Marta Madrenas -Girona-. Aquesta última ha comparegut amb Marina Geli, exconsellera de Salut amb el tripartit i exdirigent del PSC, i Gemma Geis, portaveu adjunta de JxCat al Parlament.

Carmela Fortuny, alcaldessa de Sant Cugat i candidata a la reelecció, ha revindicat el paper del seu espai polític en les últimes tres dècades a la ciutat. "Som el partit dels alcaldes i les alcaldesses", ha remarcat. Fortuny ha assegurat que vol seguir amb aquest "llegat" a la ciutat, la qual governa des de fa deu mesos, quan Mercè Conesa va deixar el càrrec per anar al Port de Barcelona. "Tenim gent nova, talent, seguretat i coneixement de la ciutat", ha insistit la dirigent nacionalista.

El risc per a Sant Cugat, ha dit, és que la CUP "entri al govern de Sant Cugat". "I això és un xoc de models", ha assenyalat Fortuny. "Ells parlen de municipalitzar, jo de col·laboració público-privada. Ells parlen d'apujar impostos, jo de mantenir-los. Ells no volen Mossos al carrer, jo vull una atenció integral. Seria una esmena a la totalitat a la nostra manera de ser i la nostra manera de fer. Segur que no voleu posar en risc aquest Sant Cugat que estimem", ha assenyalat la candidata.