La CUP promet condicionar a banda i banda de la plaça de Sant Jaume

Anna Saliente afirma que la CUP "ha estat imprescindible per impulsar una ruptura cap a l'autodeterminació i per empènyer cap a l'esquerra"

Anna Saliente i Mireia Vehí, aquest diumenge a l'acte central de campanya de la CUP al barri del Poble Sec.
Anna Saliente i Mireia Vehí, aquest diumenge a l'acte central de campanya de la CUP al barri del Poble Sec. | Roger Arnau
19 de maig del 2019
Actualitzat a les 15:46h
La CUP Capgirem Barcelona avisa que després del 26-M seguirà condicionant les polítiques a banda i banda de la plaça de Sant Jaume: "Que ningú en tinguin cap dubte, ho farem amb més força", ha proclamat Anna Saliente durant l'acte central de campanya de la formació anticapitalista. Aquest ha estat el missatge principal del míting que l'esquerra independentista ha fet a la Plaça de las Navas del barri del Poble Sec de la capital catalana. Saliente -que ha estat acompanyada per Natàlia Sánchez, Mireia Vehí, Jordi Magrinyà i bona part de la candidatura- ha afegit que la CUP "ha estat imprescindible per impulsar una ruptura cap a l'autodeterminació i per empènyer cap a l'esquerra".

En aquest sentit, Saliente ha assegurat que el primer que faran després de les eleccions municipals del 26 de maig serà demanar un ple per dissenyar "l'estratègia de desobediència", però ha insistit que també treballaran per impulsar "polítiques transformadores". Per això, la cap de llista ha anunciat que aquesta setmana, presentaran quatre paquets de mesures per fer front a "l'emergència habitacional", per fer "una Barcelona respirable", per reduir un 50% el nombre de turistes l'any 2030 i, també, proposaran un decret de municipalitzacions dels serveis públics.  

"La marca Barcelona és desigualtat i precarietat?"


L'acte central de campanya de la CUP ha començat amb la projecció d'un vídeo irònic i molt crític amb la "marca Barcelona". L'espot, de gairebé quatre minuts, està  protagonitzat per la cap de llista de la formació anticapitalista, que manté, precisament, un debat cara a cara amb el 'Senyor marca Barcelona'. En el vídeo, Saliente es pregunta si el model de ciutat dels últims quaranta anys és de riquesa o de precarietat.

Així, l'esquerra independentista denuncia que el model econòmic impulsat des de la capital catalana ha generat "salaris de misèria que impedeixen als veïns i les veïnes a arribar a final de mes i pagar un lloc per viure". Així, Saliente afirma que "la marca Barcelona és desigualtat, precarietat, explotació, contaminació, racisme i masclisme" i posa com a exemples "les cambreres de pis, les hostesses del Mobile World Congress i els repartidors de domicili que cobren 600 euros al més", explica.

La CUP -que afirma que "Barcelona és de la seva gent i els seus barris"-, al final del vídeo, es reivindica com "la força que defensa una gestió pública i transparent dels recursos que són de totes les veïnes, la força que defensa el decreixement turístic i la que posa fi dels preus abusius del lloguer i a l'habitatge com una mercaderia".

Vehí reclama una CUP "forta"

L'exdiputada de la CUP Mireia Vehí, per part seva, ha enviat un missatge clar de cara a les eleccions municipals del 26-M: "Cal una CUP forta a Barcelona perquè és la garantia que les polítiques siguin a l'esquerra". I ha afegit que "cal dir a Barcelona en Comú que les polítiques transformadores sense desobediència i sense ruptura no és transformació és maquillatge".
 
Vehí -que ha començat la seva intervenció amb un record per Anna Gabriel i la resta d'exiliats- ha proclamat que "Barcelona ha de ser la punta de llança de l'autodeterminació" i ha afirmat que la proposta de l'esquerra independentista és "un bastió davant d'una Generalitat, ara mateix, buida de sobirania". L'exdiputada ha afegit que el "municipalisme transformador" de la CUP també és "esmena a la totalitat a un estat repressor, que ha mostrat la pitjor cara a l'1-O i amb el procés d'autodeterminació".

Vehí també ha dit que la CUP és "el dic de contenció davant l'Europa racista que assassina persones al mar i que omple els centres d'internament". I ha defensat la feina feta pels regidores cupaires durant la passada legislatura per fer de Barcelona "una ciutat una mica més antirracista". Vehí -que ha criticat amb duresa que el PSC de les Borges Blanques digui que volen "unes Borges més blanques"- ha afirmat que "davant el racisme institucional trobaran la CUP".

Natàlia Sánchez assegura que Catalunya viu una "legsitatura perduda"

"Avui la direcció governamental i política de l'independentisme institucional està en una greu crisi de credibilitat", ha afirmat la diputada Natàlia Sánchez. I ha afegit que "el desgovern" de JxCat i ERC està posant el país i la seva gent en una situació "de gravetat". Sánchez ha afegit que aquestes dues forces, ara mateix, "no estan garantint els drets civils, socials i polítics". I els ha acusat de ser "els alumnes més avantatjats de les polítiques d'austeritat, del pagament del deute, de les privatitzacions i de la mercantilització dels drets de tots i totes".

"El govern de Quim Torra i Pere Aragonès no ha impulsat cap política sobirana en el camí de l'exercici del dret a l'autodeterminació ni en cap altre àmbit polític i social", ha insistit. I ha assegurat que el govern tampoc ha pogut garantir la sobirania del Parlament davant "les imposicions de l'aparell judicial de l'Estat".

Anna Gabriel, "present" al míting

Una de les sorpreses del míting ha estat la projecció d'un vídeo enregistrat des de Ginebra per Anna Gabriel, actualment a l'exili. L'exdiputada ha demanat el vot per la CUP i ha enviat força a tots els candidats.
 
Arxivat a