Junqueras: «Els vostres vots ens fan lliures»

Els republicans criden en el seu míting central a fer realitat dues fites: que un pres polític s'assegui al Parlament Europeu i que Barcelona tingui, amb Ernest Maragall, el primer alcalde independentista

Oriol Junqueras i Raül Romeva, en l'acte central d'ERC al mercat de Sant Antoni
Oriol Junqueras i Raül Romeva, en l'acte central d'ERC al mercat de Sant Antoni | Marc Puig
19 de maig del 2019
Actualitzat a les 20:12h
ERC va arrencar la campanya deixant clar que el seu objectiu era fer el triplet; és a dir, després de guanyar les eleccions del 28-A, imposar-se també a les eleccions municipals -amb Barcelona com la gran joia de la corona- i les eleccions europees. En una recta final en què res està assegurat, els republicans han demanat un darrer impuls en el seu acte central de la campanya al mercat de Sant Antoni de Barcelona per fer realitat dues fites: que per primera vegada un pres polític sigui eurodiputat i que per primera vegada Barcelona tingui un alcalde independentista i republicà. "Els vostres vots ens fan lliures", ha demanat Junqueras apel·lant a reeditar l'èpica del 28-A, gràcies a la qual el dimarts entrarà per la porta del Congrés dels Diputats i Raül Romeva per la del Senat. 


ERC confia que la sessió de constitució del Congrés i del Senat de dimarts suposi un punt d'inflexió en la campanya per acabar-se de catapultar. Aquell dia, Junqueras entrarà per la porta de la cambra baixa i Romeva per la de la cambra alta, com també ho faran Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull en el cas del Congrés. "Tindrem un petit tast de com els vostres vots ens permeten ser, per unes hores, una mica lliures. Recollirem les actes perquè vam guanyar les eleccions", ha argumentat Junqueras, que demana ara rebre també prou suport per ocupar l'escó al Parlament Europeu. Allà, ha dit, la resta d'eurodiputats podran veure com tenen de company un pres polític que "ha d'anar al Parlament des d'una presó injusta". 

L'objectiu d'avançar Puigdemont i desfer el desempat amb Colau

A la sala de màquines dels republicans tenen ben present que la figura de Carles Puigdemont segueix arrossegant molt suport dins de l'independentisme i que hi haurà una lectura sobre si aconsegueix aglutinar més vot que Oriol Junqueras a Catalunya. Per altra banda, el partit a Barcelona segueix en empat tècnic entre Ada Colau i Ernest Maragall. És per aquest motiu que tots els missatges es cuinen amb la missió de culminar l'avançament a Junts per Catalunya a les europees i aconseguir desfer el desempat a Barcelona.

"Que ningú s'adormi. La feina no està feta. Hem de triomfar, guanyar, demostrar que el nostre projecte és imparable", ha demanat Romeva, que ha puntualitzat que el projecte que pretén avançar cap a la República "serà inclusiu o no serà". ERC ha optat per abanderar una via pragmàtica més a llarg termini que passa per muscular-se sumant més adeptes a l'objectiu independentista. "Hi ha una part de la societat a la qual hem d'acollir de forma àmplia perquè es facin seu el projecte", ha dit el senador electe. 

Memorial de greuges contra el PSC i el PSOE

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, exiliada a Ginebra, ha intervingut per videoconferència per demanar que no falti cap vot el 26-M: "ERC esgarrapa la victòria". El seu missatge ha anat adreçat, primer, a fer d'aquestes municipals un triomf dels republicans arreu del territori per passar pàgina al "conservadurisme" imperant fins ara a molts ajuntaments, tot un dard a l'òrbita postconvergent. Però la intervenció de la dirigent ha destacat, sobretot, pel dur atac que ha llançat contra el PSOE, a qui ha acusat de ser "la crossa del feixisme".

Rovira ha assegurat que la dreta "ha robat la cartera ideològica" al PSOE i que és la FAES qui els ha "imposat què han de fer i què han de dir"

Rovira ha assegurat que la dreta "ha robat la cartera ideològica" al PSOE i que és la FAES qui els ha "imposat què han de fer i què han de dir". "No són prou valents per trencar el règim del 78", ha etzibat. De fet, després de l'enuig dels socialistes pel veto a Miquel Iceta per ser president del Senat, Rovira ha afirmat que els socialistes "han perdut la noció de què és el diàleg" i segueix tenint "ressaca de 155, repressió i d'exili" i ha defensat que el diàleg no es pot basar en la "imposició" i el "menysteniment de les institucions". "No els demanem que defensin la República i la independència, només que assumeixin la democràcia", ha deixat anar. 
 
També el president del Parlament, Roger Torrent, ha recriminat als socialistes que pretenguessin fer un "xantatge" a la cambra catalana per seure Iceta a la presidència del Senat. "No defallirem mai", ha assegurat tot advertint que només la "decència política" els permetria mirar als ulls de presos i exiliats. El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha assenyalat que precisament aquells que no els poden aguantar la mirada es trobaran Junqueras dimarts al Congrés i ha reivindicat ERC com la "triple garantia" per garantir governs d'esquerres, republicans i independentistes.

Ernest Maragall: "No em puc ni imaginar que Colau i el PSC es posin d'acord per governar la ciutat"

Els socialistes han estat també el blanc de les crítiques d'Ernest Maragall. L'alcaldable a Barcelona ha apuntat que, fins ara, Colau s'ha posat d'acord amb el PSC per configurar la mesa del Congrés, també per intentar nomenar Iceta com a president del Senat i hi ha el risc que forgin una aliança també a Barcelona. "No em puc ni imaginar que es posin d'acord per governar la ciutat", ha advertit. 

La crítica a Colau l'ha completat la número dos a Barcelona, Elisenda Alamany, que ha acusat els comuns d'esquivar parlar de la repressió, dels presos i dels exiliats. "Que ens diguin a la cara que no toca parlar de presos i exiliats, de dret a decidir i de repressió. Sense ambigüitat i sense equidistància, s'ha de ser valent!" ha deixar anar referint-se al seu antic espai polític.  






 
Arxivat a