La reconciliació gitana de Valls

Pedro Vargas és el número disset de la llista de Barcelona pel Canvi-Cs i el vincle de Valls amb la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya

Pedro Vargas, membre de la comunitat gitana i número 17 de la candidatura de Valls.
Pedro Vargas, membre de la comunitat gitana i número 17 de la candidatura de Valls. | Pep Martí
18 de maig del 2019
Actualitzat a les 18:15h
Pavelló Olímpic de la Vall d'Hebron, 16 de maig. Manuel Valls celebra l'acte central de la seva campanya electoral per a les municipals de Barcelona. Molts oradors pugen a la tribuna per mostrar el seu suport al candidat. Un d'ells destaca per la seva joventut: Pedro Vargas, un bec d'or que fa que Inés Arrimadas, asseguda en primera fila, es giri amb gest admiratiu cap a Manuel Valls. Vargas s'ha convertit en un dels rostres de la campanya de Valls. 

A la Verneda, on aquest dissabte Valls s'ha reunit amb un col·lectiu del poble gitano, Vargas acompanya l'alcaldable. En declaracions a Nació Digital, explica que va conèixer Valls en una visita a la Mina, on va quedar encisat pel missatge "liberal i constitucionalista" de l'exprimer ministre francès. Aquest dissabte, Valls ha assegurat en un local de la Verneda que Vargas és un líder de futur i aquest li ha replicat que "mai l'abandonaré". 

Als seus 21 anys, Pedro Vargas està acabant els estudis de dret i ja té un projecte en marxa, obrir una consultoria jurídica. És el vincle de Valls amb la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya, amb la que Vargas col·labora en l'assessoria jurídica.  Aquest dissabte, ha sortit en defensa de Valls quan els periodistes han recordat a l'exprimer ministre l'expulsió de gitanos en la seva etapa a l'executiu francès, com a ministre de l'Interior i després com a primer ministre. Vargas ha insistit en el discurs de Valls: ningú va ser expulsat de França per ser gitano sinó per motius d'"insalubritat".

Amb tot, aquest episodi de ma dura envers la comunitat gitana francesa -majoritàriament d'origen romanès- es va convertir en un capítol incòmode del seu currículum. Aquest dissabte, a la Verneda, els periodistes han burxat en aquest tema, i Valls no ha pogut dissimular la seva irritació, demanant que no es confongués la política d'immigració amb cp mena de prejudici envers una comunitat. Potser per curar-se en salut, ha carregat de valent contra el "racisme" i el "supremacisme" dels dirigents independentistes. 

El març passat, en declaracions a Betevé, Valls va anunciar que acabaria amb els assentaments irregulars de gitanos i que denunciaria a les autoritats d'Estrangeria -l'Ajuntament no pot expulsar- els qui es trobessin en situació irregular. També va anunciar que inclouria un representant de la comunitat gitana en la seva llista i que seria un element jove de la seva comunitat.