La CUP Barcelona i «la força dels barris»

La formació dona un gran protagonisme als candidats dels districtes per reforçar la seva aposta per la descentralització política i reivindicar "l'organització popular" del municipalisme

19 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:40h
Paula Serrano i Dani Vàzquez són els candidats de la CUP al Consell del Districte de Gràcia.
Paula Serrano i Dani Vàzquez són els candidats de la CUP al Consell del Districte de Gràcia. | Roger Arnau
És dissabte de campanya i la CUP Capgirem Barcelona desplega tot el seu potencial als barris de la ciutat. La formació organitza actes descentralitzats a pràcticament tots els districtes de la capital catalana. Així, simultàniament, celebra mítings i trobades electorals a Sants, Gràcia, Sarrià, Sant Martí, Les Corts, Sant Andreu, Ciutat Vella i l'Eixample. Aquesta, asseguren, és "la força" dels cupaires que durant la campanya preveuen arribar a totes les places per explicar el seu projecte polític de cara a les eleccions municipals del 26 de maig.

En aquesta ocasió, Anna Saliente, l'alcaldable de l'esquerra independentista a Barcelona, al migdia, assisteix al míting que la CUP de Gràcia ha preparat a la Plaça de la Virreina, i, a la tarda, participa a l'acte que la CUP de Sant Andreu ha muntat a la Plaça Orfila. En tots dos casos -com a la resta de mítings de la formació- la cap de llista no està sola. Sobre l'escenari l'acompanyen els candidats als consell de districte: a Gràcia, Paula Serrano i Dani Vázquez, i a Sant Andreu, Vanessa Llobet i Ivan Altamira.

Aquest és un tret diferencial de la campanya de la CUP. La formació defuig i critica - amb contundència- el "personalisme" de les altres candidatures. "Al final, les diputades i les regidores només som la veu d'un projecte col·lectiu que va molt més enllà. Un projecte que el construeixen els sabers i les decisions col·lectives de les assemblees d'arreu dels Països Catalans", afirma Maria Sirvent des de l'escenari situat al mig de la Plaça de la Virreina. La diputada cupaire -que també acompanya Saliente- explica, d'aquesta manera, quina és l'ànima de la CUP: "el municipalisme i la unitat popular".

Així, amb una clara voluntat política, la CUP Capgirem Barcelona dona un protagonisme destacat als seus representats als barris de la ciutat. "Aquest és el nostre ADN", asseguren des de la formació. I defensen que també és un dels punts clau del seu programa electoral: "Apostem per descentralitzar l'Ajuntament i dotar d'una sobirania efectiva, executiva i pressupostària als Consells de Districte de Barcelona", detalla Ivan Altamira, candidat de la CUP per Sant Andreu, a NacióDigital abans de començar el míting de la tarda.

La CUP Barcelona aposta per descentralitzar l'Ajuntament i dotar d'una sobirania "executiva i pressupostària" els Consells de Districte de la capital catalana"

D'aquesta manera, a diferència d'altres partits, en els actes de la CUP es parla, per exemple, de la proposta d'obrir un centre de dia i dues residències 100% públiques per a les persones grans al barri de Gràcia o, fins i tot, es debat sobre la possibilitat d'ampliar la xarxa d'escales mecàniques als barris de Vallcarca i els Penitents i al de la Salut.

La CUP aposta per impulsar la "descentralització política" i ho demostra ja en els seus actes electorals: "No volem la democràcia representativa que ens dona les molles, volem la sobirania popular i la democràcia de veritat", afirma Saliente des de dalt de l'escenari. La cap de llista per Barcelona adverteix que "no es conformen en votar cada quatre anys, sinó que volen decidir cada dia" i afegeix que "cal transformar les institucions per redefinir com s'han de prendre les decisions que afecten a les veïnes i els veïns de la ciutat".

Com en els mítings, l'esquerra independentista reivindica la veu de la gent: "Nosaltres som assembleàries, creiem en la presa de decisions col·lectives i estem convençudes que aquest és el model a estendre", apunta també Sirvent. I deixa volar una pregunta a l'aire: "Qui millor que les veïnes per conèixer quines són les seves necessitats?".
 

Maria Sirvent, aquest dissabte en el míting de la CUP Capgirem Barcelona al barri de Gràcia Foto: ACN


Una vegada més, des del centre de la plaça i al costat dels candidats als consells de districte, la diputada anticapitalista torna al moll de l'os i a l'essència de la CUP: "El millor govern és el poble que s'organitza i lluita pel feminisme, pel socialisme i per l'autodeterminació dels Països Catalans", afirma. I afegeix: "Ho fem des del municipalisme, amb l'autoorganització popular i amb la radicalitat democràtica per bandera". I, abans d'acabar, conclou: "Defensem els nostres drets als barris, les viles, els pobles i les ciutats".
Arxivat a