Valls busca a la Verneda el vot del poble gitano

El candidat proposa crear una oficina municipal per atendre les reivindicacions gitanes i activar el consorci de la Mina

Valls amb membres de la comunitat gitana a la Verneda.
Valls amb membres de la comunitat gitana a la Verneda. | Pep Martí
18 de maig del 2019
Actualitzat a les 15:13h
"Vinc amb vosaltres a defensar el vostre patrimoni". Amb aquestes paraules s'ha adreçat Manuel Valls a un col·lectiu de gitanos de la Verneda. Cap vot es pot deixar perdre en el tram final de la campanya de les eleccions municipals de Barcelona. El candidat de Barcelona pel Canvi-Ciutadans ha mantingut una trobada amb un col·lectiu d'aquesta comunitat en un local del barri en el qual s'ha compromès a obrir una oficina d'atenció al poble gitano per recollir totes les seves reivindicacions. 

Valls també ha anunciat que, si és alcalde, impulsarà el consorci de la Mina, que aplega els ajuntaments de Barcelona i Sant Adrià de Besòs junt amb la Diputació. L'alcaldable s'ha compromès a "integrar la cultura gitana en la cultura barcelonina". Ha denunciat que barris com el de la Verneda encara pateixen "discriminació" i ha recordat que l'esperança de vida en aquesta part de Barcelona és "de cinc a deu anys menor" a la de la resta de la ciutat.  

Abans, ha atès els periodistes i ha hagut de respondre a una pregunta sobre les expulsions de gitanos a França quan era al govern. El candidat, visiblement molest, ha afirmat que "mai a França s'ha expulsat ningú per motius de raça. Això sí que seria racisme". Valls ha recordat que es van produir expulsions per motius d'"insalubritat" en uns campaments i s'ha queixat que es confongui les polítiques d'immigració amb "expulsions per motius de raça".  

Valls ha condemnat el llançament d'ous a la cantant Marta Sánchez ahir a Badalona. Segons el candidat, l'agressió és una mostra de "feixisme" i és la resposta de grups independentistes al fet que l'artista hagi escrit una lletra per a l'himne espanyol. Ha qualificat els incidents de "vergonyosos" i "intolerables". Uns fets que ha aprofitat per criticar durament els independentistes per "supremacistes" i "racistes", recordant els tuits de l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert. 

Manuel Valls ha repetit que els barcelonins tenen davant una decisió important i que ell és l'únic que pot impedir que continuï la "degradació" que representa Ada Colau i que Barcelona sigui la "palanca de la República catalana" que vol Ernest Maragall.