JxCat apel·la al «vot únic» el 26-M per remuntar a Barcelona i a Europa

Forn, des de Soto del Real, crida a tenir "moral de victòria" i es compromet a "pactar amb qui calgui" per trobar grans consensos; Puigdemont retreu a Colau que miri cap a Madrid, la ciutat de la "repressió"

Quim Forn apareix per primera vegada en un míting de Junts per Catalunya
Quim Forn apareix per primera vegada en un míting de Junts per Catalunya | Junts per Catalunya
18 de maig del 2019
Actualitzat el 19 de maig a les 9:12h
El míting central de Junts per Catalunya (JxCat) a Barcelona, celebrat al Mercat de Sant Antoni, pretén servir a la candidatura com una crida a la remuntada quan queden vuit dies per a les eleccions europees i municipals del 26-M. El plat fort de l'acte ha estat l'aparició, per primera vegada davant la militància, del cap de cartell a Barcelona, Quim Forn, que ha reclamat "moral de victòria" per aconseguir arribar a l'alcaldia malgrat la situació judicial que afronta al Tribunal Suprem. Carles Puigdemont, candidat a Europa, ha assenyalat que JxCat es troba en ple "efecte remuntada", i ha assenyalat que cal optar per un "vot únic" -i no dual- a Europa i als municipis que reforci l'espai que lidera.

Per segona vegada en campanya -la primera va ser ahir, després de retrobar-se telemàticament amb Forn després de més de 560 dies-, Puigdemont s'ha referit a les "oportunitats perdudes" per Barcelona durant el mandat d'Ada Colau, a qui ha retret que miri més cap a Madrid que no pas cap a la capital catalana. Segons l'expresident de la Generalitat, que desitja arribar al Parlament Europeu amb Toni Comín i Clara Ponsatí per dir "bon dia" i informar que Barcelona té un alcalde empresonat per motius polítics, a Madrid només hi ha "repressió" i també privació de llibertat per als encausats.

"Moral de victòria"

Forn ha recalcat que queda una setmana per a les eleccions, i ha demanat "màxima mobilització" per convèncer la ciutadania. "Hem de demostrar una actitud amb moral de victòria. No hi ha invents ni fórmules màgiques, hem de passar el rasclet", ha indicat el candidat, que també s'ha referit a l'escenari que sorgirà després de les eleccions del 26-M en el marc d'un consistori fragmentat. "Només nosaltres som capaços d'arribar a grans consensos, ja ho vam fer amb Xavier Trias. Pactarem amb qui faci falta per arribar a grans acords de ciutat", ha reflexionat.

"He fet el pas endavant per ple convenciment. El nostre lema, Creiem en Barcelona, explica moltes coses de la nostra filosofia, perquè creiem en la seva gent, en les entitats, en la iniciativa privada. No és l'administració qui ha de suplir la gent", ha apuntat l'alcaldable de JxCat. "Estic convençut que tinc un projecte per la ciutat. Hem construït un equip potent", ha indicat en referència al fitxatge d'Artadi -abans consellera de la Presidència- i també de Neus Munté o bé Ferran Mascarell.

"Estic convençut que tinc un projecte per la ciutat. Hem construït un equip potent", remarca Forn, que elogia Artadi, Munté i Mascarell

Segons Forn, cal tornar "al diàleg i al consens". "Colau ha comès aquest greu error de no saber buscar consensos, de no saber buscar majories per tirar endavant els grans reptes de Barcelona. Això ho hem de saber revertir", ha assenyalat el candidat, que ha situat la seguretat com a "prioritat" juntament al pla d'habitatge -"no per un mandat, sinó per als propers 20 anys", amb el "màxim consens"- sense caure en el "mercadeig" d'oferir una xifra concreta d'habitatges. En tot cas, això sí, cal crear un "gran parc d'habitatge públic" juntament a un "gran acord per una Barcelona verda" i la finalització de les obres de la L9, perquè la inversió és "relativament petita".

Forn ha assegurat que Sant Antoni és un "lloc entranyable". "He participat sovint en els actes de festa major i en els actes dels Tres Tombs", ha assenyalat l'alcaldable, que ha agraït la feina dels comerciants i ha lamentat no haver pogut assistir encara al nou recinte del mercat degut a la situació de presó preventiva. "Són projectes que valen la pena. M'agradaria passejar per aquí i veure les parades de llibres", ha indicat el dirigent independentista, que va camí dels 600 dies empresonat ininterrompudament. Ha relatat que "accepta" les condicions adverses, i que continuarà "treballant".

El dia 15, a l'Estació de Sants

Artadi, número dos, ha citat els assistents al míting a anar a buscar Forn el dia 15 de juny a l'Estació de Sants per tal d'acompanyar-lo a la Plaça Sant Jaume per recollir l'acta de regidor i "la vara d'alcalde". Segons l'exconsellera de la Presidència, Forn "entén millor la ciutat" que Colau, perquè l'alcaldessa "no parla" amb la ciutadania. "No s'ha materialitzat cap de les promeses", ha apuntat la dirigent independentista.

Aquesta vegada ha optat per no criticar directament Ernest Maragall, candidat d'ERC a Barcelona. Malgrat això, de forma implícita ha ressaltat que Maragall no ha volgut contrastar el projecte amb JxCat a través d'un debat. El candidat republicà va demanar un cara a cara amb Forn a la presó -sense informar la llista de l'espai postconvergent-, però la Junta Electoral el va vetar, i no té intenció d'atendre el debat a dos que li va demanar per carta Artadi en un intent de contrastar els projectes.

Mas revindica Forn

Per què Forn ha de ser alcalde? "D'ell s'ha dit sempre que és bona persona, i això és així, ja ho sabem. També es diu que és un pres polític, i ho és. Estan jutjant un innocent", ha assenyalat Mas. "Si el compareu, com a cap de llista, amb tota la resta de candidats, Forn és de carrer el millor alcalde possible que pot tenir Barcelona en aquest moment", ha reflexionat el dirigent nacionalista, que també ha destacat el grau de coneixement de l'Ajuntament que té l'exconseller d'Interior. "Va estar molts anys a l'oposició picant pedra, enfrontant-se a les dificultats reals", ha recalcat.

"Pot anomenar les persones pels seus noms i cognoms. Això vol dir una persona propera i senzilla, a la qual s'hi pot arribar amb facilitat", ha subratllat l'expresident de la Generalitat, convertit de nou en un reclam electoral. Segons ell, Forn té "totes les qualitats" que pot tenir un líder: el coneixement de l'Ajuntament i el coneixement profund de la ciutat, referint-se tant a les places com a les persones. També s'ha referit al pas de l'alcaldable al capdavant de la Guàrdia Urbana: "En aquell moment, la ciutat era molt més segura que no pas ara". "Amb Forn al capdavant de la seguretat, era molt evident que portava amb pols ferm els esquemes de protecció", ha recalcat.

"Vull veure'l com a alcalde perquè calen líders com ell per enfrontar-se a la xacra del terrorisme", destaca Mas sobre els atemptats del 17-A i la gestió de Forn

Ara, però, hi ha hagut una "degradació". "Quan es miren els índexs, en els últims quatre anys han anat a menys, però amb Forn havien anat a més", ha remarcat. "Vull fer notar que les ciutats modernes, les ciutats amb pes com Barcelona, tenen dos grans amenaces: els efectes naturals -la climatologia- i el terrorisme", ha apuntat. "Us vull dir una cosa: quan parlem de Forn com a futur alcalde, hi veig l'exemple i el mirall d'aquella persona que havia arribat al Govern feia un mes i escaig i que, tot just arribat, amb el major Trapero, va haver d'enfrontar-se als atemptats de l'agost del 2017. Vull veure'l com a alcalde perquè calen líders com ell per enfrontar-se a la xacra del terrorisme", ha apuntat l'expresident de la Generalitat abans d'introduir el candidat.

Pel que fa als indecisos, ha apuntat que "queden molts dies" i que es poden "capgirar els pronòstics". "Si ho fem possible,e l 15 de juny no només recollirà l'acta de regidor, sinó que serà proclamat alcalde i la ciutat estarà en mans segures", ha assenyalat Mas, de nou un dels més aplaudits del míting. "Fem-nos un favor i un acte de justícia: si vam aconseguir que presos polítics puguin entrar la setmana que ve al Congrés i al Senat amb la cara ben alta, us demano que poguem dir que l'únic pres polític que es presenta a l'Ajuntament sigui alcalde", ha assenyalat el dirigent nacionalista.

Un Estat que "no és democràtic"

Laura Masvidal, dona de Forn, ha començat disculpant-se perquè està "molt emocionada". Masvidal s'ha convertit en una de les principals oradores de la campanya perquè l'equip liderat per Josep Rius i Mercè Homs la situa com la "veu" del candidat. Masvidal ha indicat que no només li farà de veu, sinó també "d'altaveu". Fer campanya, ha indicat, també és "fer denúncia". "Ens cal gent valenta i compromesa. La política és la millor eina per a la transformació. Em resisteixo a la manera de fer política de manera immobilista", ha ressaltat la parella i mare de les filles de Forn.

"Tenim l'oportunitat de respondre l'Estat a la cara amb democràcia. Tenim l'oportunitat de votar Forn i Puigdemont perquè no ens resignem", assegura Laura Masvidal

Segons ella, l'Estat "no és democràtic" per més jornades electorals que hi ha. "Pretendre'ns fer creure que es garanteixen els seus drets des d'una cel·la de la presó... És la imatge de la repressió mateixa. Tenim l'oportunitat de respondre l'Estat a la cara amb democràcia. Tenim l'oportunitat de votar Forn i Puigdemont perquè no ens resignem", ha assenyalat Masvidal, que ha presentat Artur Mas.

Un Ajuntament "amb retallades"

Neus Munté, número quatre de la candidatura, ha posat de manifest que a Colau l'han reprovat fins a quatre vegades durant aquesta legislatura. "Hi ha molta gent indignada, molts col·lectius a qui els comuns han deixat de banda", ha remarcat l'exconsellera de la Presidència, que ha negat que l'oposició hagi deixat sol l'equip de govern. En termes d'habitatge, per exemple, el grup de Xavier Trias li ha fet costat. Tampoc és cert, ha apuntat Munté, que Colau hagi hagut de gestionar els pitjors moments de la crisi, perquè segons ella va arribar quan l'Ajuntament tenia "superàvit".

Munté ha acabat demanant "vots a dojo" per "mirar al futur amb optimisme, alegria i disposats a tenir la millor de les Barcelones"

"Ens deixen un Ajuntament amb retallades", ha apuntat Munté, que va ser consellera de Benestar i Família amb l'executiu d'Artur Mas des del 2012, quan eren vigents els ajustos pressupostaris per complir amb el dèficit. La número tres de Forn ha assenyalat que no es poden fer servir "les clavegueres de l'Estat" per anar contra els adversaris polítics, com segons JxCat va fer Colau amb "el millor alcalde de la història de la ciutat", Xavier Trias. Munté ha acabat demanant "vots a dojo" per "mirar al futur amb optimisme, alegria i disposats a tenir la millor de les Barcelones. Ajudeu-nos a passar el rasclet", ha ressaltat la dirigent nacionalista davant del Mercat de Sant Antoni.

Ciutat "sense prodigis"

Els encarregats d'arrencar el míting han estat Joan Rodríguez, número nou de la llista, i Sergi Blàzquez, número deu. Rodríguez, que és conseller de districte, ha remarcat que Barcelona "no ha estat la ciutat dels prodigis ni de les oportunitats" durant el mandat de Colau. "Hem deixat passar de llarg oportunitats com la reforma de la Diagonal de Francesc Macià a les Glòries", ha ressaltat el candidat. "Després de moments dolents sempre en venen de bons, i farem una Barcelona millor", ha recalcat.

Blàzquez, president del col·lectiu Drets i exmilitant d'ERC, s'ha mostrat convençut que Forn podrà ser alcalde de Barcelona -si així ho decideix la ciutadania- i que, en cas que la justícia ho impedeixi, el lloc l'ocuparà Artadi. Aquest és un dels principals arguments de la campanya, tot i que el candidat assegura que està "convençut" que podrà exercir el càrrec sempre i quan obtingui una majoria a les urnes.