Junqueras accelera, Jacobi ho regala, Celáa ensenya cartes i el deute es desboca

El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, la frase i la dada de la campanya electoral del 26-M

17 de maig del 2019
Actualitzat a les 21:56h

El protagonista

A NacióDigital hem tingut la sort de ser un dels cinc mitjans als quals la Junta Electoral Central ha autoritzat per entrevistar Oriol Junqueras, un candidat a les europees que no pot fer totes les intervencions ni totes les entrevistes que vol. L'entrevista l'hem fet aquest divendres amb Sara González i, potser perquè està enutjat amb el PSC i sap que no pot afluixar si vol repetir el triomf del 28-A, no ha defugit preguntes i ha estat contundent. Podeu recuperar l'entrevista, amb el vídeo inclòs aquí.


La proposta

Un dels candidats més peculiars a Barcelona és l'empresari alemany Karl Jacobi, que en algun moment va semblar que podia ser el cap de cartell de Vox. Fins i tot els ultres devien pensar que, per a ells, era massa. Volia fer tàndem amb l'ex de Jordi Pujol Ferrusola, Victòria Álvarez, però no es van entendre. Jacobi, que es va fer famós per increpar Roger Torrent al Círculo Ecuestre, fa propostes peculiars. En precampanya va prometre fer una illa davant de Barcelona per edificar-hi 300.000 habitatges. Ara diu que, si és primer regidor, aprofitarà el pes de l'ajuntament de Barcelona al Circuit de Catalunya perquè tothom qui ho vulgui pugui provar-hi el cotxe. Ell és molt aficionat al motor i diu que, com a molt, aconsegueix anar-hi un cop al mes. Si és alcalde, tot canviarà!


La frase

"Abstenir-se podria ser un servei a Espanya, vist que ningú dubta, ni tan sols aquestes forces, que el nou govern ha d'estar presidit per Pedro Sánchez". El debat sobre la investidura està latent a la campanya de les municipals i europees i el govern del PSOE, distanciat dels independentistes i sense gens de ganes de tenir ministres de Podem, pressiona Ciutadans i el PP perquè s'abstinguin i els deixin fer. Ho va fer a través de la portaveu, Isabel Celáa. Amb aquests companys de viatges, poques expectatives de pactar o reformar res hi pot haver, per més que dos catalans presideixin les Corts.


La dada

Són dues dades contraposades que potser ens ajuden a fer-nos a la idea de com estan les coses malgrat que les dimensions són diferents. El deute públic espanyol està desbocat: 1,2 bilions d'euros i ja arriba al 98% del PIB. L'esgotament de la guardiola de les pensions i la baixa pressió fiscal espanyola hi tenen a veure. Per contra, a Catalunya, que no gestiona pensions i no té gairebé competències fiscals, l'economia està força més endreçada. El vicepresident Pere Aragonès va confirmar que, per primer cop, Catalunya ha complert els objectius de dèficit, deute i regla de despesa. La campanya tapa una mica aquestes dades.