Puigdemont crida a «multiplicar» la influència de l'exili al Parlament Europeu

En un míting de JxCat a L'Hospitalet de Llobregat, Beatriz Talegón assenyala que en alguns aspectes la situació a Espanya és "pitjor" que a Turquia

Carles Puigdemont, aquest divendres en el míting de Junts per Catalunya a L'Hospitalet de Llobregat
Carles Puigdemont, aquest divendres en el míting de Junts per Catalunya a L'Hospitalet de Llobregat | Junts per Catalunya
17 de maig del 2019
Actualitzat a les 21:36h
El Cercle Catòlic de L'Hospitalet de Llobregat ha acollit el míting de la caravana europea de Junts per Catalunya (JxCat) amb Carles Puigdemont al capdvant. L'expresident de la Generalitat, que aquest matí s'ha retrobat amb Quim Forn, candidat a Barcelona, a través d'una connexió telemàtica, ha reclamat el suport a les urnes per tal de "multiplicar" la feina feta des de l'exili i la influència que han tingut les decisions que s'han pres des de l'exterior. Davant d'un centenar de persones, el candidat de JxCat ha remarcat que l'independentisme "no es rendirà" malgrat haver presenciat la violència policial amb la qual l'Estat va decidir aturar l'1-O.

Segons l'expresident, la referència és l'1-O com a via per "sobreposar-se" a totes les dificultats. "Van enviar milers de policies per impedir-lo, però vam fer un referèndum. Hem de dir prou el dia 26, però a la nostra manera. Allà on els fa més mal: a les urnes. Allà on ells perden i nosaltres guanyem, on tenen pot del poder veritable dels ciutadans. La violència no els espanta, s'hi senten a la seva salsa. Els fa por una papereta, una urna i la cooperació dels ciutadan per fer possible l'objectiu més difícil, com era el referèndum. Ens toca multiplicar els efectes del treball a l'exili", ha remarcat.

Puigdemont ha apuntat que s'han obtingut victòries judicials a Europa però també al Tribunal Suprem, que va contribuir a aixecar el veto a la candidatura emès per la Junta Electoral Central. "Ho hem fet tot amb dificultats i pocs recursos. Ara es tracta de fer un salt endavant. Imaginem de què serem capaços al Parlament Europeu", ha apuntat l'expresident de la Generalitat. Cal que hi hagi advertències a l'Estat, ha indicat, per la manera com ha gestionat el cas català. "No ens rendirem i guanyarem", ha insistit.

Missatge metropolità

"No hem de fallar. Començant per L'Hospitalet", ha apuntat en clau metropolitana. "La manera de fer República és de baix cap a dalt", ha ressaltat el dirigent independentista. "Us necessitem junts, lliures i per Catalunya, a l'ajuntament i a Europa", ha indicat Puigdemont, que ha demanat un "gran resultat" per "no deixar sols" els presos i els exiliats. "I hem de tenir un bon resultat per aquells que ens volen a la presó i a l'exili. Per això els hem d'ensenyar que nosaltres responem com un clam massiu i un clam de llibertat. La nostra resposta davant la repressió sempre és l'esperança", ha indicat.

Puigdemont ha celebrat haver pogut veure -a través d'una pantalla- Meritxell Borràs, consellera de Governació en el seu Govern. "El seu pare n'estaria orgullós", ha apuntat el candidat de JxCat, en referència a Jacint Borràs, fundador de Convergència i referència de l'espai nacionalista durant dècades. Puigdemont també ha elogiat el paper de Xavier Trias com a guia "ètica" en la seva carrera política, i ha aprofitat per agrair el paper de Beatriz Talegón en aquesta campanya. Passant al castellà, l'expresident ha apuntat que el 26-M està en joc "quin estil de democràcia" hi haurà a Europa. -

Talegón sosté que Espanya està "pitjor" que Turquia

Beatrix Talegón, que va substituir breument Clara Ponsatí en la llista de JxCat davant dels problemes amb la Junta Electoral Central (JEC), ha subratllat que la candidatura europea té com a intenció demostrar que la batalla no és la independència, sinó la democràcia. "Qui parli de qüestions ideològiques i de bàndols, s'equivoca. El règim només permet que tinguin presència aquells que el defensen", ha apuntat la periodista, molt present en mitjans de comunicació a Catalunya. En aquest sentit, ha ressaltat que Espanya està "pitjor que Turquia" en alguns indicadors.

"Qui parli de qüestions ideològiques i de bàndols s'equivoca", assegura Beatriz Talegón, que va ocupar el número tres de la llista europea mentre era vigent el veto de la JEC

"Cal disposar de repúbliques sense manipulació dels mitjans, garantint l'escola pública. A Europa se l'ha d'involucrar, perquè és responsable de la vulneració dels drets democràtics", ha destacat Talegón, que ha demanat el vot no per unes sigles, sinó perquè "com a ciutadana espanyola" necessita "algú que representi l'Europa" que ella vol. "I aquest és el projecte que representa Lliures per Europa", ha remarcat.

Vots per ser "decisius"

Xavier Trias, exalcalde de Barcelona i molt present en campanya, ha assenyalat que el moment és "excepcional". Ha agraït la carta dels presos als testimonis que han explicat la visió més propera als encausats sobre l'1-O, i també s'ha referit al retrobament entre Quim Forn i Puigdemont -via telemàtica- després de 560 dies. "Tenim candidats a la presó i candidats a l'exili. "Hem de parlar amb la gent i demanar-li que s'hi aboqui. Aquest és un vot per la dignitat i la democràcia", ha apuntat Trias en clau municipal.
 

Xavier Trias, aquest divendres a L'Hospitalet de Llobregat Foto: Junts per Catalunya


Segons ell, hi ha llocs on no es trauran "magnífics resultats", però això no treu que "es necessiten vots per ser decisius i canviar les coses". "No afluixarem. Hem aconseguir fer una llista a les europees que explica molt clar què és Catalunya, que som una nació que es troba en una situació de dependència humiliant per part de l'Estat, que actua amb aquesta voluntat", ha recalcat el dirigent nacionalista. "Volem la independència perquè vostè ens té en un grau de dependència humiliant", ha dit.

El retorn de Borràs, el repte de L'Hospitalet

Meritxell Borràs, jutjada al Tribunal Suprem per malversació i desobediència, va ser durant anys la candidata de CiU a L'Hospitalet de Llobregat. Aquest vespre ha estat un dels principals reclams en el míting, celebrat al Cercle Catòlic de la ciutat. "No he renunciat als meus principis", ha ressaltat l'exconsellera de Governació, que està allunyada de la política des que es va aplicar l'article 155. Ara tanca la llista de JxCat, la qual cosa és un "honor". "Em sembla que és una llista excel·lent", ha recalcat.

En les últimes eleccions municipals, CiU només va ser capaç d'obtenir un regidor. És Jordi Monrós, que repeteix com a candidat. Els últims resultats obtinguts a les espanyoles no conviden a l'optimisme, tenint en compte que JxCat només quedar vuitenta a la ciutat. En concret, la llista liderada per Jordi Sànchez i Laura Borràs va aconseguir 4.495 vots, menys que Vox. Monrós, que és un dels principals dirigents metropolitans del PDECat, haurà d'assegurar el regidor actual i mirar de millorar els resultats.
 

Meritxell Borràs i Jordi Monrós, aquest divendres a L'Hospitalet de Llobregat Foto: Junts per Catalunya


En un primer moment, els responsables de JxCat al municipi es van sumar a les primàries republicanes impulsades per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), però finalment Monrós va decidir fer candidatura pròpia. El vot independentista es pot dividir en quatre opcions: ERC, JxCat, la llista sorgida per primàries -amb l'aval de Demòcrates de Catalunya- i també la CUP. En les últimes eleccions, el resultat a L'Hospitalet va ser el termòmetre d'una davallada general a l'àrea metropolitana respecte del 2011.

"La llista és el fidel reflex de l'1-O. No defallirem fins aconseguir la plena llibertat del nostre país", ha assenyalat Monrós, que ha fet de teloner de Puigdemont. Precisament s'ha referit a l'expresident per indicar que la candidatura el representa a L'Hospitalet de Llobregat. "Hem de treure el millor resultat possible", ha apuntat, tot demanant aprofitar la setmana que queda de campanya per sumar vots.