ÀUDIO «Inhibidors del diàleg»; anàlisi del novè dia de campanya

Sara González reflexiona sobre la relació d'ERC i PSOE i analitza l'entrevista d'Oriol Junqueras a NacióDigital

18 de maig del 2019

Si no heu volgut Miquel Iceta, doncs dues tasses, deu haver pensat Pedro Sánchez situant ara Meritxell Batet a la presidència del Congrés i Manuel Cruz a la del Senat. Per als socialistes, es tracta d'un gest clar a favor del diàleg, però per a Esquerra tot segueix sent cosmètic. Ho deixa clar Junqueras a l'entrevista a NacióDigital, la primera després de la polèmica, on respon amb duresa als socialistes acusant-los d'aplaudir la repressió.

El líder dels republicans vol deixar clar a Pedro Sánchez que la condició bàsica per a qualsevol entesa passa pel seu alliberament. O, almenys, pel reconeixement del seu empresonament injust. Que situar catalans en càrrecs clau no és garantia de res per resoldre el conflicte si ell, que hauria de ser el seu interlocutor, segueix entre reixes. Es pot avançar en el diàleg en aquestes condicions? La legislatura arrencarà dimarts amb la fotografia inèdita de presos polítics custodiats policialment fins a la porta ocupant el seu escó.

Els independentistes plantegen al PSOE si es creuen legitimats per parlar de cortesia parlamentària en aquestes condicions doloroses política i personalment. Les campanyes són grans inhibidores dels consensos, com també són elements dissuasius el ressentiment de qui té poder per revertir la situació i, al mateix temps, necessita teixir complicitats per assegurar-se la investidura, la governabilitat i el fet de no tornar a ensopegar amb la mateixa pedra que va fer caure l'anterior legislatura. A les files socialistes hi ha qui diu que hi haurà efecte bumerang contra Esquerra, mentre que per a Esquerra, com per Junts per Catalunya, cap càstig polític serà més dur que seguir tenint dirigents empresonats i a l'exili.