Oriol Junqueras: «Els socialistes, en lloc de dialogar, aplaudeixen la repressió»

El líder d'ERC i candidat a les europees assegura que "fins i tot a la presó no dona per trencades les relacions" i, en ser preguntat per Puigdemont, afirma que "qui millor pot explicar la repressió" a Europa és un pres

Oriol Junqueras, durant l'entrevista amb NacióDigital des de Soto del Real
Oriol Junqueras, durant l'entrevista amb NacióDigital des de Soto del Real | Albert Alemany
Ferran Casas / Sara González
17 de maig del 2019
Actualitzat el 18 de maig a la 13:49h

Un dia després d'haver estroncat les aspiracions de Miquel Iceta de presidir el Senat, el líder d'ERC i candidat a les europees, Oriol Junqueras, argumenta que qui "ha perdut la cortesia parlamentària" són aquells que els han empresonat. La resposta del dirigent republicà als socialistes en l'entrevista autoritzada a NacióDigital és contundent: els acusa d'"aplaudir la repressió" en lloc d'afrontar un diàleg real. Al mateix temps, però, no dóna per trencades les relacions amb el PSC i el PSOE. A curt termini, subratlla, els seus objectius passen per entrar per la porta del Congrés el pròxim dimarts i exportar la seva situació a Europa sent "el primer pres polític" al Parlament Europeu. Al Congrés s'hi estarà poc temps perquè creu que a Brussel·les i Estrasburg serà més útil. Segons Junqueras, són els dirigents empresonats "qui millor pot explicar la repressió" que pateixen.  

- Era inevitable votar en contra de la designació de Miquel Iceta com a senador? Li consta que els socialistes en parlessin amb vostès per garantir-se el suport?

- El que és evident és que és profundament injust que persones innocents estiguem a la presó. Que persones que és evident que no hem comès cap delicte perquè res del que hem fet està recollit en el codi penal estiguem a la presó. Per tant, si algú ha perdut la cortesia parlamentària, si és que algú l'ha perdut, és evident que han estat aquells que posen a la presó els innocents i que impedeixen que els diputats electes puguin exercir els seus drets i puguin representar als ciutadans que els han votat. Si algú ha trencat les regles de la cortesia democràtica, són aquells que ens posen a la presó i aquells que ho aplaudeixen i diuen que van fer bé votant el 155 i que el tornarien a votar. Nosaltres hem de demostrar que estem compromesos amb la defensa d'aquests drets fonamentals. Presentant-me a les europees, serà la primera vegada que un pres polític és escollit diputat al Parlament Europeu. Farem que deixi de ser una vergonya interna del govern espanyol i la projectarem en el conjunt de les institucions europees.

- En algun moment s'haurà de suplir la vacant de senador que té el PSC, ho seguiran bloquejant un cop passada la campanya electoral?

- Ara el que tenim davant és el dimarts que ve, quan tindrem l'oportunitat d'anar al Congrés i al Senat, d'ensenyar al món i a les institucions espanyoles que hi ha uns presos polítics als quals se'ns impedirà l'exercici dels nostres drets. I el següent compromís que tenim són les eleccions municipals i europees. Tot el que vingui després, ja ho discutirem. Tindrem ocasió de parlar-ne molt i voldrem garantir-nos l'oportunitat de parlar-ho tant com sigui possible i, en el meu cas, de parlar-ne al Parlament Europeu.

"Segur que seria interessant veure com això de trencar ponts ells ho van a explicar, per exemple, als nostres fills. Seria molt bonic de veure com expliquen que som nosaltres, que estem a la presó, els que hem trencat els ponts"

- El PSC assegura que vostès han volat els ponts que hi havia.

- Segur que seria interessant veure com això ells ho van a explicar, per exemple, als nostres fills. Seria molt bonic de veure com expliquen que som nosaltres, els que estem a la presó, els que hem trencat els ponts, que aquells a qui se'ns impedeix parlar o se'ns impedeix anar a un debat, som els que hem trencat els ponts. Prefereixo no posar-hi cap qualificatiu perquè aquells que ens estan veient i escoltant segur que se'ls acut un llarg llistat de qualificatius al respecte. 
 

Oriol Junqueras, per videoconferència des de Soto del Real Foto: Albert Alemany


- Vostès, des d'ERC, donen per trencades les relacions amb els socialistes?

- Nosaltres, ni estant a la presó no donem per trencades les relacions amb ningú perquè, de la mateixa manera que som els independentistes més independentistes i que som els més republicans de tots els republicans haguts i per haver, també som els més partidaris de dialogar i parlar amb tothom i construir una societat que garanteixi la convivència per a tothom. Precisament per això, ens sembla important que denunciem la nostra presó injusta i com d'injust és que se'ns silenciï i que se'ns impedeixi tenir presència a les institucions. Per tant, ni estant a la presó donem el diàleg per trencat amb ningú.

A l'hora de dialogar no necessitem gaire lliçons de ningú, sempre estem predisposats a agrair a tothom que ens vulgui donar alguna lliçó, però si algú no la necessita o algú en necessita menys que d'altres, som aquells que, malgrat estar a la presó, parlem i defensem la possibilitat de parlar amb tothom i defensem la independència i la República. En tot cas, els que han de fer esforços a l'hora de dialogar són aquells que, tenint molts més elements a favor, no tenint el patiment que implica l'empresonament i no tenint les limitacions de la presó, tenen l'oportunitat de parlar. En lloc de fer això, el que fan és imposar constantment la seva opinió i aplaudir una repressió que tothom sap que és injusta.

- Què opina del fet que Pedro Sánchez hagi proposat Meritxell Batet per presidir el Congrés i Manuel Cruz al Senat?

- És la seva decisió i la respectem. Quina alternativa tenim? En tot cas, nosaltres no valorem la gent per la ciutat on milita o ha nascut, sinó en funció de la seva feina i dels seus esforços. Que siguin nascuts a un determinat lloc o que tinguin militància a un espai o visquin en una altra ciutat, és molt poc rellevant. El que és rellevant és què fan al servei de la gent i el respecte per la democràcia, la veritat i la llibertat d'expressió, que sempre se'ns limita de forma evident. I en el respecte a la llibertat de reunió i de la llibertat de vot, és evident que tenen un camí molt llarg per recórrer, que nosaltres procurem fer-lo el més ample possible perquè hi pugui passar tothom però que, en tot cas, correspon a ells si el volen transitar o no. El que és rellevant és si defensen de veritat el conjunt dels drets democràtics, els més evidents dels quals estan limitats en el nostre cas.

"El que és rellevant de Batet i Cruz és si defensen de veritat el conjunt dels drets democràtics, els més evidents dels quals estan limitats en el nostre cas"

- Com serà la seva entrada al Congrés dimarts que ve?

- Estarà plena de dignitat i serà un exemple de com una part significativa del poble de Catalunya persisteix en el compromís republicà, de justícia social, d'igualtat d'oportunitats, i amb la convivència i la democràcia. La nostra entrada expressarà l'esperança d'un món més just, d'un món millor, d'unes relacions més justes i entre iguals entre la societat catalana i l'espanyola. I la nostra entrada al Parlament Europeu el dia que m'hagin de portar, que no els farà gens de gràcia i no podran evitar-ho, expressarà l'esperança d'una Europa millor i més justa. Posarem en evidència que un dels seus companys, que algú com jo que ja ha estat diputat al Parlament Europeu, és un pres polític que el traslladen en avió acompanyat per uns policies i sota tota mena de restriccions i amb voluntat d'impedir que exerceixi la representació de centenars de milers de ciutadans del nostre país i del País Basc, Galícia i arreu d'Europa. A més, tinc la sort de ser candidat a la presidència de la Comissió Europea. Tots els partits independentistes d'Europa s'han posat d'acord en què jo sóc el candidat a la presidència. És una oportunitat que no podem perdre en cap cas.

- Quan dimarts entri al Congrés té pensat saludar personalment Pedro Sánchez i els presidents dels grups?

- Com saben, si una cosa em caracteritza és procurar no parlar mai malament de ningú, ser sempre amable amb tothom i intentar ser dialogant. Em sembla que al llarg de tota la meva vida n'he donat exemple quotidianament i que és molt difícil trobar una paraula altisonant per part meva. Avui mateix he fet un exercici de contenció.

- Com a cap de llista d'ERC al Congrés hi haurà una ronda d'investidura amb Felip VI. Demanarà participar-hi?

- És evident que el cap de l'estat espanyol no té gaire simpatia pel candidat ni pels electes d'ERC. Ja es van negar a rebre Carme Forcadell.

"La nostra entrada al Congrés estarà plena de dignitat i serà exemple de com una part significativa dels catalans persistim en el compromís republicà"

- Però en el cas del Congrés, la ronda de consultes són preceptives i obligades per part del monarca. No pot triar. Si vostè o un altre diputat d'ERC hi vol anar, l'ha de rebre. Ho demanarà?

- Segur que serà molt interessant saber la seva opinió i que li adreceu aquesta pregunta, que segur que contestarà de forma molt amable, com no pot ser d'una altra manera. Nosaltres assumim les nostres responsabilitats a mesura que van arribant. Si es donés aquesta circumstància, segur que tindrem ocasió de valorar-ho tots plegats. Però seria poc adequat per part meva donar per descomptat que tindrà una altra actitud una persona que, reiteradament, sempre que ha tingut oportunitat, no ha actuat de la manera habitual a les democràcies occidentals.

- En referència al judici, com definiria l'actitud del jutge Manuel Marchena amb els testimonis sol·licitats per la defensa?

- No cal que ho qualifiqui. Tothom que ho ha vist es pot fer una idea perfectament adequada de quina ha estat l'actitud.

- Però vostè considera que hi ha hagut un canvi d'actitud de Marchena en aquest cas?

- Són fets des quals tothom n'ha estat testimoni i qui millor que els mateixos ciutadans a l'hora de qualificar-ho.
 

Oriol Junqueras, durant l'entrevista amb NacióDigital des de Soto del Real Foto: Albert Alemany


- Les eleccions europees del 2014 les va guanyar ERC i CiU va quedar segona. Si ara torna a guanyar una llista independentista, després de tot el que ha passat, creu que a Europa es farà una lectura diferent o es farà més cas de la situació catalana?

- Europa haurà de fer una lectura diferent, més íntima, més propera, immediata i personal si un pres polític com jo està present al Parlament Europeu, si tenen l'ocasió de veure a un company seu al qual se li demanen 25 anys de presó per votar, per fer coses que cap d'elles estan al codi penal. Aquesta oportunitat de posar davant dels ulls del Parlament Europeu aquesta evidència i que constatin que tots els partits independentistes d'Europa s'han posat d'acord perquè sigui candidat a la presidència de la Comissió Europea, no la podem perdre. No podran fer veure que no se n'adonen.

- Guanyar les eleccions a Carles Puigdemont és també un dels seus objectius?

- Jo desitjo el millor als meus companys, tota la sort del món. El que és segur és que la nostra representació contribuirà, i molt, a explicar la situació a Catalunya. I amb tota la modèstia, però també amb tot el convenciment, qui millor pot explicar quina és la situació de repressió que es viu a Catalunya som, precisament, els que estem a la presó. Evidentment, els bons resultats de tots aquells que ens acompanyen en aquest projecte col·lectiu sempre són una bona notícia. Però qui millor ho pot expressar, és que hi hagi un pres polític a una presó espanyola a qui li estan demanant 25 anys de presó vagi al Parlament Europeu i tingui l'oportunitat d'expressar-ho personalment.

"La meva presència serà molt més útil i tindrà un efecte didàctic molt més profund i arribarà més lluny i a més gent si, a partir del mes de juny o del juliol, tinc l'oportunitat de ser al Parlament Europeu"

- Per tant, la seva intenció és estar molt poc temps com a diputat al Congrés per fer el salt al Parlament Europeu.

- Em sembla que la meva presència serà molt més útil i tindrà un efecte didàctic molt més profund i arribarà més lluny i a més gent si, a partir del mes de juny o del juliol, tenim l'oportunitat de fer-ho a tota Europa. Hem d'aprofitar l'oportunitat del Congrés el dimarts, però també la del Parlament Europeu.

- A Barcelona, què és prioritari: un pacte d'esquerres o un pacte de segell independentista?

- El que és prioritari és tenir un alcalde republicà com Ernest Maragall. Segur que tindrà l'habilitat i capacitat per trobar els acords necessaris per portar a terme el nostre objectiu polític. Se li ha de donar la màxima confiança perquè quantes més eines tingui i més regidors tingui, més fàcil serà construir aquest projecte. La seva és l'alcaldia republicana per excel·lència. Hem de tenir un alcalde republicà i independentista al capdavant de les nostres ciutats i pobles. En molts casos, els únics candidats independentistes en condicions de guanyar són els d'ERC.

- És evident que volen guanyar l'alcaldia, però també que no estem en una època de majories absolutes i que, per tant, hauran de triar les aliances. Ada Colau serà la seva sòcia preferent o ho serà Junts per Catalunya?

- Que no són temps de majories absolutes ja ho veurem.

- Estem parlant de Barcelona.

- Jo li responc de Barcelona i de tot arreu. En molts llocs aspirem a la majoria absoluta i, en tot cas, els acords també dependran de l'aritmètica. Com més regidors tingui ERC, més fàcil serà l'aritmètica. El nostre objectiu és maximitzar la nostra representació perquè som garantia absoluta de compromís amb Barcelona, Catalunya, amb el projecte republicà, de justícia social i d'igualtat d'oportunitats, de prioritzar el paper de les escoles, la feina i les famílies. Per això volem les eines d'un Estat, d'una República i l'alcaldia de la capital d'aquesta futura República, que és Barcelona.

"És evident que ERC i JxCat representem projectes econòmics i socials que són diferents i que el nostre compromís amb la igualtat d'oportunitats i la justícia social és molt intens"

- És viable que continuï la legislatura catalana sense una estratègia consensuada i amb tensions amb els socis de Govern amb qüestions com la que estem veient aquests dies amb la regulació del preu dels lloguers?

- Que hi hagi diferències amb la regulació dels lloguer i amb tantes altres coses és perfectament natural. És evident que representem projectes econòmics i socials que són diferents i que el nostre compromís amb la igualtat d'oportunitats i la justícia social és molt intens. És evident que aquestes dificultats s'han pogut superar en moltes ocasions i estem convençuts que el que hem de fer sempre és donar el millor de tots nosaltres. Ho demostren el conseller Bargalló, la consellera Capella o la consellera Vergés, la consellera Jordà o el conseller Bosch amb la seva tasca diària i bona gestió. És la millor manera de bastir suports a la nostra causa. La bona gestió és una manera de fer entendre a aquells que no comparteixen l'objectiu independentista que som la millor eina per garantir la seva qualitat de vida.

- Però vostè només ha lloat la gestió dels consellers d'ERC al Govern.

- Perquè sóc president d'ERC.

- Però governen en coalició.

- Em toca parlar del que em toca parlar. Un entrenador de futbol opina sobre què fan els seus jugadors i no del que fa l'entrenador de l'altre equip encara que sigui molt simpàtic i jugui a pocs quilòmetres del seu estadi.

- És viable que en els propers mesos veiem un acord sobre el full de ruta per avançar cap a la República o, com a mínim, una diagnosi compartida amb els seus socis de Govern?

- Hi ha tantes coses que són viables a la vida...

- La qüestió és si vostè ho considera necessari.

- Clar que és viable i que desitgem sempre els màxims acords possibles amb tothom. Amb la nostra actuació quotidiana ho demostrem cada dia, amb la nostra tasca de Govern i parlamentària. Som capaços d'entendre'ns amb molta gent i amb els companys de Govern.

- Quan haurien de ser les eleccions catalanes?

- Ara tenim el compromís del Congrés i del Senat, les municipals i portar la situació de repressió al Parlament Europeu. El que vingui a partir d'això, ja tindrem ocasió de parlar-ne. Especular sobre escenaris futurs no té sentit. Hem de ser responsables i rigorosos amb la nostra feina i el nostre paper.