1 de 10
lgtbifòbia

Com pots identificar i combatre la LGTBIfòbia?

El 17 de maig es commemora que l'OMS, l'any 1990, eliminés l'homosexualitat de la llista de malalties mentals

La desfilada multitudinària LGTBI pels carrers de Barcelona | Albert Alemany
per NacióDigital, 17 de maig de 2019 a les 15:54 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
A vegades els delictes d'odi són fàcils d'identificar, per exemple, quan es tradueixen en un atac físic. Però les agressions tenen moltes formes i en alguns casos costa més diferenciar-les: ridiculitzar, negar l'accés a un espai o local per l'orientació sexual, identitat o expressió sexual són també exemples de violència. Per LGTBIfòbia s'entén tota discriminació que pateixen totes les persones que tenen relacions afectivo-sexuals, diversitats familiars, expressions i/o identitats de gènere diferents de la cisheteronormativitat

Què hem d'entendre per cisheteronormativitat? Anem per parts. Una persona "cis" és aquella persona que el seu sexe (entès com a masculí i femení, tot i que no tothom encaixa en aquest binomi) assignat en néixer i la identitat sexual (vivència interna i individual del gènere) coincideixen. Per exemple: néixer amb vulva i identificar-te com a dona. Què és l'heteronormativitat? Es pot entendre com el biaix cultural en favor de les relacions heterosexuals. L'heterosexualitat compta amb normes jurídiques, socials i culturals que obliguen els individus a actuar d'acord amb uns patrons heterosexuals dominants i imperants.


Aquest 17 de maig és el dia contra la LGTBIfòbia, i Barcelona (com altres municipis) acull diverses accions i activitats per commemorar que el mateix dia de 1990, l'Assemblea General de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va retirar l'homosexualitat de la llista de malalties mentals. Amb motiu d'aquesta data assenyalada, aquests són alguns dels consells que es recomanen seguir per identificar i combatre aquestes discriminacions
 

Una escena de la sèrie The Bisexual Foto: Filmin


1. Si veus algú o un grup de persones que faci servir expressions vexatòries que incitin a exercir violència contra altres per causa de la seva orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, actua! Demana que no ho facin, això és discriminatori. 

2. Fer servir paraules com "mariquita" per voler ferir i insultar una persona, expressions com "tu ets noi o noia?" o "ets una guarra perquè vas amb homes i dones" són violència. Aquests discursos són homòfobs, transfòbics i bifòbics, no els toleris. 


3. Rebutjar o menysprear (sigui públicament o en privat) una persona explícitament per l'orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere també és lgtbifòbia. 

4. També és lgtbifòbia una persona o un grup que facin servir expressions vexatòries que incitin a exercir la violència contra les persones o la seva família per causa de l'orientació sexual, la identitat de gènere o l'expressió de gènere, d’una manera intencionada i reiterada.

5. Un altre exemple de lgtbifòbia és quan una persona o un grup de persones malmet o destrueix objectes o propietats de persones o de la seva família per causa de l’'orientació sexual, la identitat de gènere o l'expressió de gènere, sempre que aquestes accions no constitueixin delicte o falta de caràcter penal.

6. La lgtbifòbia també arriba a les institucions. N'és un exemple quan algú impedeix a una altra persona, d'una manera intencionada, la realització d'un tràmit o l'accés a un servei públic o establiment obert al públic per causa de l'orientació sexual, la identitat de gènere o l'expressió de gènere d'aquesta persona.

7. També és lgtbifòbia emetre intencionadament i reiteradament expressions vexatòries que incitin a la violència i tinguin connotacions homofòbiques, bifòbiques o transfòbiques en els mitjans de comunicació o en discursos o intervencions públiques.

8. Un exemple molt clar de lgtbifòbia podria ser tot aquell que convoqui espectacles o activitats que tinguin com a objectiu la incitació a l'odi, la violència o la discriminació del col·lectiu LGTBI.

9. Què és la discriminació múltiple? Que una persona o un grup de persones et discrimini no només per ser lesbiana, gai, bisexual, transgènere o intersexual, sinó també per pertànyer a altres grups que també són objecte de discriminació.

10. Finalment, també és violència contra el col·lectiu LGTBI els organismes responsables i altres agents implicats que intervenen en un cas de discriminació, assetjament o represàlia exerceixin un maltractament addicional contra lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres o intersexuals.

Per a més informació, pots adreçar-te al Centre LGTBI de Barcelona

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació