L'ANC treballarà des de la Cambra per «retornar el poder econòmic al país»

Els vocals de la candidatura Eines de País anuncien quatre candidats a la presidència i un comitè executiu de 12 persones

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie,  amb membres de les vocalies de les cambres de comerç de Terrassa i Barcelona.
La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, amb membres de les vocalies de les cambres de comerç de Terrassa i Barcelona. | Aida Morales
17 de maig del 2019
Actualitzat a les 12:01h
La majoria absoluta de la candidatura Eines de País a la Cambra de Barcelona és també una "victòria" per a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Així ho ha afirmat la seva presidenta, Elisenda Paluzie, que aquest divendres s'ha acompanyat en una roda de premsa amb diversos vocals del renovat ens empresarial.

Paluzie ha instat els representants independentistes escollits a posar la institució "al servei del país" i de les "majories democràtiques", ja que les cambres són "veus poderoses i escoltades" que, en definitiva, ha recordat, actuen com a lobbys de pressió. Per tant, ha dit, Eines de País també farà aquest paper de "pressió a determinades polítiques d'empreses" perquè actuïn al servei de la majoria "i no només d'uns pocs". 

El suport de l'ANC a la candidatura se circumscriu, ha explicat Paluzie, a l'objectiu d'assolir la independència. Posant les bases, d'aquesta manera, a una Catalunya econòmica i empresarialment forta per encarar nous episodis com els que es van viure al voltant de l'1 d'octubre del 2017. Llavors, ha recordat la presidenta de l'entitat, es va sucumbir a la "campanya de la por" d'empreses "de caràcter oligopolítstic molt lligades al poder polític espanyol". Per altra banda, altres societats van "callar" davant de les "mentides i de la por econòmica", sense tenir elements per rebatre afirmacions "falses, alarmistes i amb objectius polítics". 

Per aquest motiu, Paluzie insta la Cambra a fer "pressió" per tirar endavant estudis econòmics que aclareixin per què van marxar determinades empreses durant els dies d'octubre, si hi va haver o no boicot, com va afectar, si hi va haver campanyes de pressió política o què va passar amb la fuita de dipòsits bancaris. "En tot això hi ha hagut molta foscor, molt poca transparència i calen estudis amb rigor i objectivitat per saber què va passar aquells mesos", ha declarat. 

Paluzie, que ha volgut fer pública la felicitació a la candidatura independentista, també ha deixat molt clar que el suport econòmic que hi dona l'ANC és "molt petit". Per altra banda, ha remarcat que les decisions que prendran els membres d'Eines de País seran "autònomes". A Barcelona es van presentar 40 vocalies i se'n van obtenir 31 -un 77% d'èxit-; a Manresa se'n va presentar dues i totes es van aconseguir; a Terrassa se'n van presentar 21 i se'n van obtenir 10 -un 48% d'èxit-, i a Sabadell es van presentar quatre vocalies, i se'n van aconseguir tres, és a dir, un 75%.  

Escollir la presidència el dia 22

Jesús Serra, vocal de la Cambra de Comerç de Barcelona, ha assegurat que l'ens serà gestionat "per un equip" de 12 persones que conformarà el comitè executiu. A partir d'aquest s'escollirà un president, càrrec per al qual ja hi ha quatre candidatures. "La nostra voluntat és que agafi la presidència una dona", ha explicat Serra, com a mínim durant una part del mandat. 

El proper dia 22 de maig s'escolliran les persones que conformaran el comitè -ara hi ha 17 candidats per a 12 cadires-, i previsiblement també es donarà a conèixer el nom de les persones que s'encarregaran de la presidència. Pel que fa al primer ple de la Cambra de Barcelona, Serra ha afirmat que serà a primers de juliol: "La pressa no ens portarà a fer-ho malament". Serra també ha destacat que s'ha de produir un procés de "transició" entre l'equip sortint i l'entrant. 

Maria Català, també vocal per Barcelona, ha assegurat que es tracta d'un "equip molt preparat" i "valent" perquè "treballa sense por a les represàlies". En la roda de premsa també han participat Roser Xalabarder i Jordi Roset, que han manifestat desitjos de donar conèixer les cambres a petites, microempreses i autònoms, i a fer-les "més transparents i competitives". 

El recompte definitiu manté la majoria

El passat 13 de maig, la Junta Electoral de Cambres (JEC) va confirmar els resultats de les eleccions, confirmant una majoria absoluta d'Eines de País, la candidatura independentista propulsada des de l'ANC. La llista, que amb els resultats provisionals del 8 de maig va obtenir 32 dels 40 llocs del ple que són elegits, va veure rebaixada aquesta xifra a 31 representants, mantenint-ne, però, la majoria.

D'aquesta manera es va resoldre la primera de les incògnites que es van obrir la nit del 8 de maig passat a la Llotja de Mar, quan es va veure que la llista de l'ANC s'enduia una clara majoria dels llocs del ple que són sotmesos a elecció dels més de 423.000 votants (de fet, més de 350.000, amb una part que disposa de vot múltiple). 

L'organisme està format per 60 persones i inclou 14 representants de les principals empreses contribuents de l'entitat i sis designades per les patronals. 

Miquel Valls i la Generalitat, derrotats

La victòria d'Eines de País va ser, sobretot, la derrota de les altres candidatures. La primera, la de Carles Tusquets, que apareixia com a  representativa del nucli dur de la direcció de la Cambra, amb Miquel Valls -17 anys al davant de la institució- al capdavant. També la d'Enric Crous, exdirectiu de la casa, que era ben vista per la Generalitat i que apareixia com a catalanista i renovadora, i amb el suport explícit de la Pimec. Finalment, hi havia també la de l'advocat Ramon Masià, que havia estat l'home fort de la Cambra fins que va trencar amb Miquel Valls.