De ministra a candidata a presidir el Congrés: així és Meritxell Batet

Pedro Sánchez proposa la cap de llista del PSC per Barcelona el 28-A com a presidenta de la cambra baixa

Meritxell Batet, en una imatge d'arxiu
Meritxell Batet, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
17 de maig del 2019
Actualitzat a les 9:19h
Meritxell Batet (Barcelona, 1973) té tots els números de convertir-se en la nova presidenta del Congrés. El seu nom serà proposat per Pedro Sánchez aquest migdia a l'Executiva Federal del PSOE, juntament amb el de Manuel Cruz com a president del Senat, i tots dos seran votats a les Corts el pròxim dimarts a partir de les 10h. 

Batet ha estat la cap de llista del PSC el 28-A. Així, encarava la seva segona experiència com a cap de cartell socialista en unes eleccions espanyoles. Va ser candidata l'any 2016 i, després de la moció de censura de Pedro Sánchez contra Mariano Rajoy, es va convertir en ministra de Política Territorial. Batet ha estat en moltes ocasions la cara visible de la Moncloa en les converses amb el Govern i ara vol ser l'abanderada del diàleg. Això sí, sempre dins els marcs de la Constitució espanyola. Tot i ser una cara coneguda de l'escena política, potser hi ha deu coses que encara no saps d'ella.

1. La ministra amb menys patrimoni. Quan va entrar com a ministra de Política Territorial al govern de Sánchez va declarar un patrimoni de 132.220 euros. Era la ministra amb menys patrimoni, mentre que l'altre català de l'executiu, Josep Borrell, era el més ric i acumulava un patrimoni de 2,7 milions d'euros.

2. Un total de 188 peguntes a Rajoy. En la seva trajectòria a l'oposició va fer 188 preguntes parlamentàries al Congrés al govern liderat per Rajoy durant l'última legislatura de l'ex president. 

3. Una trentena d'intervencions parlamentàries. Més enllà de les preguntes registrades a la cambra, Batet va intervenir 35 cops en debats parlamentaris al Congrés en la legislatura que es va tancar després que la cambra tombés els pressupostos del PSOE.

4. Experiència com a observadora internacional. Ha participat com a observadora internacional en processos electorals a Sèrbia, Ucraïna, Moldàvia, Armènia i Geòrgia després d'estudiar Dret Administratiu Constitucional i abans de dedicar-se completament a la seva carrera política.

5. Independent amb Montilla. La seva primera incursió en una llista electoral pel Congrés va ser com a independent el 2004 en una candidatura encapçalada per José Montilla.

6. Passió per la dansa. És una apassionada de la dansa clàssica i la dansa contemporània.

7. Divorci amb un exdiputat del PP. Va estar casada amb Jose María Lasalle, exdiputat del PP per Cantàbria i alt càrrec als governs de Rajoy, amb qui té dues filles. El matrimoni es va separar el maig del 2016.

8. Devoció per Felipe González. Sempre recorda que va poder accedir als estudis universitaris gràcies al programa de beques del govern espanyol liderat per Felipe González. De fet, considera que si no hagués estat per l'ex president socialista, no hauria pogut arribar a la universitat.

9. Quina va ser la seva primera feina? A banda de les beques, va poder pagar-se la carrera compaginant l'activitat acadèmica amb la laboral. Va treballar com a cambrera en dos dels locals més coneguts de la nit barcelonina: la discoteca Nick Havanna i la Sala Bikini.

10. Desnonada. Batet explica que sap perfectament què vol dir patir un desnonament. Quan vivia amb la seva mare les dues van ser desnonades de casa seva i assegura que d'un dia per l'altre es van trobar amb un cadenat a la porta que els impedia entrar a casa.