Valls considera que Maragall és un candidat «a mig camí» entre els CDR i Fraga

El candidat demana un cara a cara amb el candidat d'ERC i li retreu les seves paraules com a president d'edat del Parlament quan va dir que "el país serà sempre nostre"

Corbacho, Arrimadas, Guilarte, Valls, Parera i Carrera aquest dijous a Vall d'Hebron.
Corbacho, Arrimadas, Guilarte, Valls, Parera i Carrera aquest dijous a Vall d'Hebron. | Campanya Valls
16 de maig del 2019
Actualitzat a les 22:48h
La candidatura de Manuel Valls ha celebrat aquest dijous un míting festiu al Pavelló Olímpic de la Vall d'Hebron. La plataforma que lidera l'exprimer ministre ha aplegat prop d'un miler de persones per escoltar els missatges del candidat just en l'equador de la campanya de les municipals. Valls ha atacat durament la gestió d'Ada Colau. Ha proclamat que els barcelonins han d'escollir entre dues alternatives: un "camí de deteriorament, de degradació de la seguretat, de pèrdua d'oportunitats, de decadència" o "el canvi que la ciutat necessita, per tornar a ser ben gestionada i il·lusionada". Però ha estat encara més dur amb Ernest Maragall. 

Valls ha afirmat que "Ernest Maragall no pot ser alcalde de Barcelona". Ha demanat al canddiat d'ERC un "cara a cara" per confrontar propostes i l'ha titllat de ser una "expressió paradigmàtica del convers", sense "experiència reconeguda de gestió" i ha considerat "inacceptables" moltes coses que ha dit. Ha recordat que, com a president d'edat del Parlament, Maragall va dir que "el país serà sempre nostre", el que situa Maragall, segons ell, "a mig camí entre les proclames dels CDR i la tan coneguda frase de Manuel Fraga". S'ha referit així a les paraules de qui va ser ministre de Franco: "El carrer és meu".     

En una intervenció molt dura, Manuel Valls ha clamat que "el nacionalisme és guerra i divisió". Ha afirmat que no vol que "Barcelona es governi des de Waterloo", afegint amb ironia que per un francès recordar Waterloo -la derrota militar de Napoleó- sempre és difícil. Ha proclamat que ells "sí estimen Barcelona" mentre que els seus rivals tenen un "amor condicionat" per la ciutat perquè la volen "petita i aïllada". 

Les eleccions a la Cambra

L'alcaldable s'ha referit de nou a les eleccions a la Cambra de Comerç, repetint el que ha anat dient des del triomf de la candidatura independentista a l'entitat cameral. Valls ha afirmat que "el que pot passar a Barcelona si cau en mans dels independentistes es veu en el que ha passat a la Cambra", titllant el triomf de l'ANC d'"assalt". Ha esmentat un exemple: la victòria entre les empreses del transport d'una "empreseta" de Santa Eugènia de Berga de cinc treballadors sobre la Seat.  Valls  ha clamat: "Ja tenim fora de la Cambra la Seat i Planeta. Un gran èxit després de la fugida de més de 4.000 empreses"."

Valls, presentat per Fernando Carrera, ha pujat a l'escenari en l'inici de l'acte acompanyat d'Inés Arrimadas, María Luz Guilarte, número dos i membre de Ciutadans, l'exministre socialista celestino Corbacho i Eva Parera, a qui el candidat ha definit com l'exponent del "catalanisme que està amb nosaltres". Ha tornat a sentenciar que aquestes són "les eleccions més importants de la història des de les primeres municipals, les del 1979".  

"La capital de Lazilandia"

Inés Arrimadas ha proclamat que el 26-J es juga si Barcelona és terra d'acollida o un lloc del qual se'n va la gent, "la capital de Lazilandia", el país del llaç groc. La dirigent de Ciutadans ha subratllat el que Valls diu en els seus discursos: només hi ha dues alternatives, la de l'obertura i la ciutat cosmopolita que representa Valls o l'aliança del separatisme i del populisme de Colau. Arrimadas ha definit la plataforma de Valls de "la casa gran del constitucionalisme" i "la candidatura de la llibertat". La portaveu estatal de Ciutadans ha fet una crida a evitar un "tripartit" d'esquerres entre Colau, ERC i el PSC. 

Corbacho: "Donarà suport Collboni a Colau?" 

Celestino Corbacho ha pujat a l'escenari per elogiar el paper jugat per Ciutadans durant el procés i ha lloat Arrimadas, una de les persones més aplaudides de l'acte. L'exministre socialista ha preguntat a Jaume Collboni si la rotunditat amb què s'ha manifestat en contra d'una alcaldia de Maragall la mantindria també respecte a Ada Colau.

Membres dels diversos partits que donen suport a la plataforma de Valls han intervingut per mostrar el suport al candidat. Òscar Benítez, número 7 de la llista, membre de Lliures, ha convidat al vot pensant en els greus dèficits de seguretat. Eva Parera, que va ser dirigent de CiU, ha qualificat la llista de Valls com "la més transversal de totes les candidatures", criticant la gestió de Colau per la degradació de l'espai públic. 

Albert Boadella ha intervingut explicant que va néixer en un carrer proper que no volia esmentar perquè Ada Colau no li canviés el nom. Ha titllat l'alcaldessa de "independentista camuflada" i s'ha preguntat "on és la Barcelona transgressora, la que va muntar els Jocs Olímpics?", afirmant que no reconeix la ciutat. L'autoproclamat president de Tabàrnia ha afirmat que Valls és una oportunitat perquè la ciutat torni a ser el que va dir Cervantes, un lloc d'acollida i cortesia: "Us ha tocat la loteria amb aquest home: no desaprofiteu l'ocasió".

Curiosament, el lloc triat per la candidatura de Valls és el mateix on va participar en un míting del PSC en la campanya de les eleccions europees del 2014. Avui hi ha tornat, però els companys de míting eren uns altres. En l'acte no hi ha faltat un component familiar i proper. Giovanna, la germana de Valls, ha pujat a l'escenari per parlar del vessant més personal del candidat, recordant la figura del pare, el pintor Xavier Valls, mort fa tretze anys. Giovanna ha mostrat el seu suport al candidat i ha demanat el vot per ell. Tampoc ha faltat un component musical, amb l'actuació d'Alejandro Abad, que ha fet cantar el públic al ritme del tema "Celebremos", una invocació a unes urnes que en uns dies diran si s'afegeixen a la festa de Valls.