Messi i totes les formes de la condició humana

El futbolista del Barça rep la Creu de Sant Jordi en un ambient de record als presos i amb uns aplaudiments que seran analitzats al detall, tant com les seves jugades al camp

16 de maig del 2019
Actualitzat el 17 de maig a les 10:04h
Leo Messi, en l'entrega de la Creu de Sant Jordi
Leo Messi, en l'entrega de la Creu de Sant Jordi | Pool EFE
Núria Marín és mestra. Ve vestida de blanc a la cerimònia d'entrega de les Creus de Sant Jordi, que enguany té un protagonista absolut: Leo Messi. Els alumnes li han demanat a Marín autògrafs del futbolista argentí, que s'asseu just al seu costat. Apareix amb vestit fosc, corbata prima i fosca, sabates fosques, amb una sobrietat que marcarà el to de la cerimònia. El jugador del Barça, multipremiat i considerat ja un dels millors esportistes de la història -el seu nom llueix al panteó on resideixen Michael Jordan, Muhammad Ali i Michael Phelps, per citar-ne només tres-, entra a l'Auditori del Fòrum amb la resta de premiats, ocupant el seu lloc a la fila. Res extraordinari, cap gest, cap senyal extern que porta a les esquenes deu Lligues, quatre Copes d'Europa, tres Supercopes d'Europa, tres Mundials de Clubs i vuit Supercopes d'Espanya.

La mestra Marín, directora de l'Escola Mare de Déu de Montserrat de Terrassa, se li asseu a la dreta. A l'esquerra hi té Josep Pla-Narbona, que ha entrat abans perquè, ja gran i amb bastó, necessita seure. Es donen la mà i xerren una breu estona abans que entrin totes les autoritats. Els membres del Govern, encuriosits, han anat arribant al Fòrum poc abans de les set. Miquel Buch, conseller d'Interior abans assidu al Gol Nord del Camp Nou -per entendre'ns, on Messi va clavar la falta contra el Liverpool, nom maleït des del 7 de maig- i ara amb presència a la llotja en tant que autoritat, bromeja abans d'entrar: "Després hem quedat per anar a jugar a futbol amb ell". Mai tant un premiat havia generat tanta expectació, per bé que a l'hora dels aplaudiments Messi es veu superat per La Trinca, un trio encara amb molta prèdica entre els assistents.

Messi segueix la cerimònia amb posat d'alumne aplicat, tot i que cada vegada li costa més tenir l'esquena recta. Juga amb el llibret protocol·lari que esperava tots els premiats a la cadira. L'acte l'obre la nova consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, que competeix en cites literàries amb la seva antecessora, Laura Borràs. Vilallonga cita una frase de Michel de Montaigne que impregnarà tota la cerimònia: "Tota persona porta la forma sencera de la condició humana". Insisteix que l'individu només pot desenvolupar-se gràcies a la feina que es fa des de totes les institucions socials, una frase que es podria aplicar directament al Barça i a la incapacitat, en els últims anys, de dotar Messi d'un entorn compacte per competir fins al final a Europa. Josep Maria Bartomeu, president del club, s'ho mira des de la zona d'autoritats.
 
Arxivat a