«Tard o d'hora tornaran aquí»: record als presos i exiliats en l'entrega de les Creus de Sant Jordi

L'esportista Núria Picas i l'il·lustrador Lluís Juste de Nin fan els parlaments en nom dels guardonats, entre els quals el futbolista Leo Messi

Entrega de les Creus de Sant Jordi 2019, amb Leo Messi, un dels guardonats, a la dreta
Entrega de les Creus de Sant Jordi 2019, amb Leo Messi, un dels guardonats, a la dreta | Pool EFE
16 de maig del 2019
Actualitzat a les 21:36h
"No us oblidem de cap manera". "Tard o d'hora tornaran aquí". "La presó dura un temps, però la dignitat i l'orgull són per sempre". Aquestes són algunes de les frases que han dedicat als presos i exiliats l'esportista Núria Picas i l'il·lustrador Lluís Juste de Nin en nom dels guardonats amb la Creu de Sant Jordi durant l'entrega de la distinció celebrada aquest dijous a l'Auditori del Fòrum de Barcelona. Picas ha indicat que, "malgrat tenir el vent de proa", la capacitat "del poble de Catalunya" farà possible arribar a allò que vol "una majoria" dels ciutadans, referint-se a la independència.

"Estem vivint moments difícils. Jo sóc molt optimista. Quan em planto en una cursa de llarga distància, en la línia de sortida, sé que he de fer 170 quilòmetres en menys 25 hores. Sé que hi haurà moments que es faran durs i feixucs. Sé que aquests moments els hauré de superar amb força i determinació", ha destacat la ultraesportista. Quim Torra, president de la Generalitat, ha enviat una "abraçada fraterna" als presos i els exiliats, amb cites incloses a paraules de Jordi Cuixart, president d'Òmnium.



Messi, entre els premiats

Leo Messi té deu Lligues, quatre Copes d'Europa, sis Copes del Rei, vuit Supercopes d'Espanya, tres Supercopes d'Europa, tres Mundials de Clubs i una medalla d'or Olímpica. A partir d'aquesta tarda, al seu museu particular a la casa que té a Castelldefels, hi pot afegir la Creu de Sant Jordi que li ha atorgat Torra. Messi, a banda de ser considerat el millor futbolista de la història -per la barreja d'èxits en forma de títols amb el Barça i la transcendència absoluta en el joc-, diposa ara d'una de les màximes distincions que atorga la Generalitat i que han rebut, entre d'altres, els expresidents del Parlament Ernest Benach i Joan Rigol i l'arquitecta Benedetta Tagliabue.

Messi ha arribat a l'Auditori del Fòrum amb el president del Barça, Josep Maria Bartomeu, i els dos principals vicepresidents de l'entitat, Jordi Mestre i Jordi Cardoner. S'ha assegut a primera fila, a mà dreta del farsitol on han anat desfilant les autoritats i la resta de premiats. Torra s'ha situat al centre de la taula presidencial amb el vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga. El discurs de Vilallonga ha servit per arrencar l'acte, marcat també per l'excepcionalitat política i l'existència de presos polítics i exiliats, encara més notable en període de campanya electoral.