Iceta s'entrebanca, Sabater va de disco, el racisme no cessa i 3.500 llistes competeixen

El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, la frase i la dada de la campanya electoral del 26-M

16 de maig del 2019
Actualitzat a les 20:56h

El protagonista

El líder del PSC, Miquel Iceta, no podrà presidir el Senat. Almenys no per ara, si no hi ha un viratge inesperat o el Tribunal Constitucional esmena la plana -un cop més- a l'independentisme, que ha formalitzat el seu veto aquest dijous, al Parlament. Una votació que, per als socialistes, significa el trencament amb JxCat i ERC i que ha vingut marcada per un període electoral que no deixava marge per a la improvisació i que ha fet exagerar les gesticulacions d'uns i altres. El ministre i cap de files del PSOE a les europees, Josep Borrell, mai amant de la ponderació, ha qualificat de "totalitarisme" el vot dels independentistes, mentre que la Moncloa ha alertat de conseqüències jurídiques. En canvi, el dirigent d'ERC Gabriel Rufián intentava treure-hi llenya, per bé que la ferida existeix.


La proposta

Els infants disposen d'espais públics i la gent gran, de residències. I al jovent, què li queda? Amb aquesta lògica, l'alcaldable de Guanyem Badalona-ERC, Dolors Sabater, ha proposat la construcció d'una discoteca pública oberta tant de dia com de nit, per a usos polivalents, i on fomentar-hi el consum responsable, l'oci sense agressions sexistes i la gestió participativa d'un espai que s'ubicaria al polígon de Can Ribó. Amb la mirada també posada en l'horari nocturn i la difícil convivència entre dret al descans, a la seguretat i a la diversió, el cap de llista d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, ha plantejat transportar la figura de l'alcalde de nit que ja existeix a Amsterdam, Nova York o Londres.


La frase

"Tenim cor com vosaltres, no som criminals, i ens afecta que ens poseu al mateix sac". Ho ha afirmat Iman, de l'Associació ExMenas, un dels membres del col·lectiu que han participat en una roda de premsa en què denunciaven l'ús electoralista dels joves immigrants, tan sols un mes i mig després que tots els partits es comprometessin a evitar-ho. Els dards anaven dirigits cap a l'alcaldessa de Rubí, la socialista Ana María Martínez -que es va manifestar en contra de l'ubicació d'un centre de menors en un acte amb incidents, tot i que ara afirma que no es tracta de raons xenòfobes-, a qui ofereixen mediació. També han criticat, però, el cap de llista del PP a Barcelona, Josep Bou, que va equiparar els MENA amb criminals, o Ernest Maragall, que va jugar a futbol amb uns menors que no sabien que participaven en un acte electoral.


La dada

Més de 3.500 llistes concorren en les eleccions municipals del 26 de maig. ERC serà, per primer cop des de la Segona República, qui en presentarà més i, especialment a les principals ciutats, una clara majoria tindran homes al capdavant. Més enllà d'aquestes generalitats, però, centenars de llistes competeixen a cada municipi, amb milers de membres implicats i organitzats en formacions nacionals de diferent grandària, més enllà de les formacions amb representació parlamentària. Ara, per primer cop, pots consultar-ne tots els detalls en aquesta base de dades de NacióDigital que posem a la vostra disposició. Aviam què hi descobriu!