MAPES El «sí» i el «no» a la independència, en empat permanent a Barcelona

Les forces republicanes van superar el 50% dels vots a 23 barris de la ciutat i, en 14, van quedar per sota del 30% dels sufragis

Mapa dels barris de Barcelona, segons el suport a forces independentistes el 2017.
Mapa dels barris de Barcelona, segons el suport a forces independentistes el 2017.
22 de maig del 2019
Actualitzat a les 17:03h

Nota sobre el mapa: Picant sobre cada barri, es mostra el seu nom, el del seu districte, el percentatge de vot de cada partit el 21 de desembre del 2017 i el percentatge conjunt de les forces independentistes (JxCat, ERC i CUP). També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.

Barcelona és un reflex de Catalunya pel que fa al suport o el rebuig a la independència. La meitat dels habitants la volen, mentre que una altra meitat la rebutgen, segons les enquestes. A nivell de vots, però, l'independentisme va quedar una mica per sota de la mitjana catalana en les eleccions del 2017, quan JxCat, ERC i CUP hi van obtenir el 45,8% dels sufragis.

Tot i això, les diferències entre barris són notables i, mentre que a 23 van superar el 50% dels vots, a 14 van quedar per sota del 30%. On més suports van sumar va ser a Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes (61,6%), seguit de la Vila de Gràcia (60,5%), el Camp d'en Grassot i Gràcia Nova (58,5%), la Salut (57,3%), el Poblenou (56,1%) i Sants (55.4%). En canvi, va punxar a Ciutat Meridiana (17,3%), Torre Baró (22%), les Roquetes (22,3%), la Marina del Prat Vermell (23,5%), la Trinitat Vella (24,5%) i Verdun (24,8%).

Un 85,5% a favor de l'autodeterminació

Pel que fa al suport o rebuig les enquestes sobre la independència, les respostes al CEO apunten a un empat tècnic constant, almenys des del 2016. Filtrant les respostes donades a Barcelona dels baròmetres de l'ens demoscòpic, el "sí" i el "no" estan molt propers des de llavors, intercanviant-se el primer i el segon lloc. Més tenint en compte que la mostra a la ciutat és reduïda en cada sondeig i, per tant, el marge d'error és elevat. L'últim baròmetre, però, preguntava també pel dret a decidir, i un contundent 85,5% dels barcelonins afirmava que Catalunya té dret a un referèndum d'autodeterminació, per només un 10,4% que ho negava, una diferència que cap marge d'error pot menysprear.
 
SUPORT I REBUIG A LA INDEPENDÈNCIA, A BARCELONA, SEGONS EL CEO


 
Sigui com sigui, la qüestió nacional és la problemàtica principal del país, segons els barcelonins. El baròmetre municipal la situa en un primer lloc destacat, clarament per davant dels aspectes polítics, la gestió autonòmica o, en tercer lloc, l'atur i la precarietat. És a Les Corts on se cita més el conflicte entre l'Estat i Catalunya com a repte prioritari, un 64,2% dels casos, seguida de l'Eixample (60,6%) i Ciutat Vella (59,6%). Per contra, és menys rellevant -però igualment en primer lloc destacat- a Sants-Montjuïc (41,9%), Nou Barris (43,5%) i Sant Martí (46,9%).


Nota sobre el mapa: Picant sobre cada districte, es mostra el percentatge de veïns que tenen la relació entre Catalunya i Espanya com a principal preocupació del país, quants els aspectes polítics, la gestió política autonòmica, i l'atur o les condicions de treball. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.
Arxivat a