El Govern legislarà perquè els ajuntaments puguin limitar els preus de lloguer

El departament de Justícia també proposa que els contractes d'arrendament durin més i que els propietaris exigeixin menys mensualitats de fiança als llogaters

Un pis en lloguer al centre de Barcelona
Un pis en lloguer al centre de Barcelona | Albert Alcaide
16 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:49h
El Govern abordarà la regulació dels preus de lloguer en la pròxima reunió del Consell Executiu, que se celebrarà el 21 de maig. Aquest dijous el departament de Justícia ha anunciat que posarà sobre la taula un decret llei que permeti a la Generalitat i als ens locals establir topalls en els preus dels arrendaments en zones amb una alta demanda de lloguer.

Justícia preveu que amb "l'augment desproporcionat" del preu del lloguer, l'import dels arrendaments quedi fixat per llei partint de l'índex de referència de preus de lloguer. El departament planteja el decret com una mesura d'"urgència" i ho fa a les portes de les eleccions municipals, després que el ple del Parlament del 9 de maig aprovés una moció d'ERC, que instava el Govern a prendre mesures legislatives per regular el lloguer. La proposta va comptar amb el suport de Junts per Catalunya, Catalunya en Comú i la CUP, mentre que Ciutadans, PSC i PP hi van votar en contra.

En canvi, el ple va rebutjar una moció de Catalunya en Comú que instava el Govern a fer les gestions necessàries davant l'Estat per permetre "als ajuntaments amb demanda habitacional acreditada" limitar les pujades del preu dels lloguers. En aquest cas, a banda dels comuns, només la CUP hi va votar a favor, mentre que JxCat s'hi va oposar i ERC es va abstenir.

Ara Justícia defensa que la regulació dels preus de lloguer és una realitat en molts països europeus, com Portugal, Àustria i Suïssa. L'anunci arriba després que la número dos de JxCat a Barcelona, Elsa Artadi, fins fa unes setmanes portaveu del Govern, assegurés estar en contra de regular el preu del lloguer "a cop de decret".

Contractes més llargs

A la pròxima reunió de Govern, l'executiu també abordarà l'avantprojecte de la nova llei d'arrendaments. A banda d'incorporar el decret per limitar preus, preveu allargar la durada mínima dels contractes de lloguer a Catalunya entre els sis i els deu anys.

També preveu reduir el nombre de mensualitats que un propietari pot exigir a un llogater en concepte de fiança i rebaixar les tres que actualment preveu la llei.

Les noves mesures en matèria d'habitatge que pretén impulsar el Govern aborden qüestions no recollides a la nova llei espanyola de mesures urgents en matèria d'habitatge i, per tant, caldrà estar pendent de si el govern espanyol decideix portar la legislació catalana al Tribunal Constitucional. Fins ara, el govern de Pedro Sánchez ha aixecat el recurs que havia presentat el PP contra le llei 24/2015, i que impedia a l'administració incorporar pisos buits de grans tenidors al parc públic i obligar els grans propietaris a oferir un lloguer social abans de desnonar.