Iceta recorre al TC perquè considera que el «sectarisme» s'ha imposat a la legalitat

El PSC espera una resposta "urgent" del tribunal abans del pròxim dimarts, quan s'ha de constituir el Congrés i el Senat

Miquel Iceta, flanquejat per Eva Granados i David Pérez
Miquel Iceta, flanquejat per Eva Granados i David Pérez | ACN
16 de maig del 2019
Actualitzat a les 18:17h
El recurs d'empara de Miquel Iceta al Tribunal Constitucional està ja en marxa. El PSC considera que el veto a la designació del seu líder que s'ha consumat aquest dijous al Parlament vulnera el seu dret a representació derivat dels resultats electorals del 21 de desembre del 2017 i espera que el tribunal es pronunciï de forma "urgent" abans del pròxim dimarts, quan es constitueixen el Congrés i el Senat. 

En una compareixença pública després de perdre la votació, Miquel Iceta ha lamentat que el "sectarisme" dels independentistes s'hagi imposat "a la legalitat i al sentit comú", un fet que ha reconegut que "enrareix" l'inici de la legislatura espanyola i les relacions d'ERC i Junts per Catalunya amb el govern de Pedro Sánchez. En el recurs d'empara presentat, els socialistes apunten al sistema de votació que s'ha seguit al Parlament, que ha estat electrònica i secreta i que ha contribuït a "alterar" la representació que els correspon amb el bloqueig resultant. El PSC havia demanat un vot per papereta i en urna, que només permetia votar a favor del candidat a senador o en blanc, però la majoria independentista de la mesa l'ha tombat. 


Tot i això, Iceta ha assegurat que no deixarà de considerar com a interlocutor a cap grup i ha refermat que vol "contribuir a fer possible la convivència i bastir ponts", un propòsit que no pot entendre de "ressentiments ni prejudicis". El líder del PSC s'ha compromès a no considerar ningú com a "enemics irreconciliables", tot i que ha afirmat que el camí dels independentistes és un "fre" per a Catalunya malgrat que sigui legítim. "A diferència de Quim Torra, jo no vull acabar amb ningú", ha afirmat. 

"Decebut" per la decisió del Parlament

Iceta, que ha admès estar "decebut" amb el veto dels independentistes, ha lamentat que s'hagi barrat el pas al fet que un català, federalista i de "tarannà dialogant" presideixi el Senat, un fet que no passa des de 1873. "Els independentistes no van tenir cap problema en votar els senadors del PP i Cs quan estava vigent el 155", ha argumentat Iceta assenyalant que els independentistes incorren en una contradicció. "S'ha intentat tancar una porta, però demà se n'obriran d'altres de bat a bat", ha pronosticat.

Sobre si contempla la possibilitat d'estar a disposició de Pedro Sánchez per ser ministre, Iceta no ha respost amb claredat. Ha dit que està disposat a ser "allà on toqui", però que manté vigent la seva aspiració de ser president de la Generalitat. 

Recurs d'empara d'ICeta al TC by naciodigital on Scribd